Skocz do zawartości
Gość agronom

Wszystko o Massey Ferguson

Rekomendowane odpowiedzi

sprzęgło wMF 3060 pracyje na tym samym oleju co skrzynia a odpowietrza sie jest z prawej strony w skrzyni jest taki zaworek coś podobne do gniazda chydraulicznego tylko mniejsze wciska sie tam taki śrót i to jest odpowietrznik sprzęgła

dzieki za podpowiec na temat sprzegla MF3060. Mam jeszcze jedno pytanie,ojciec nie wiedzac jaki olej do hydrauliki dolal hipolu,bo stan byl bardzo niski, i hydraulika stanela olej zostal wymieniony ma wlasciwy(fuchs titanhydramot 1040mc)czy moglo cos sie stac z pompa? stad te oroblemy z sprzeglem moze to przyczyna poprzedniego niskiego stanu oleju?czy ten olej mozna mieszac z agrolem lub z orlenowskim argo stou, ktury leprzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sprzęgło wMF 3060 pracyje na tym samym oleju co skrzynia a odpowietrza sie jest z prawej strony w skrzyni jest taki zaworek coś podobne do gniazda chydraulicznego tylko mniejsze wciska sie tam taki śrót i to jest odpowietrznik sprzęgła

dzieki za podpowiec na temat sprzegla MF3060. Mam jeszcze jedno pytanie,ojciec nie wiedzac jaki olej do hydrauliki dolal hipolu,bo stan byl bardzo niski, i hydraulika stanela olej zostal wymieniony ma wlasciwy(fuchs titanhydramot 1040mc)czy moglo cos sie stac z pompa? stad te oroblemy z sprzeglem moze to przyczyna poprzedniego niskiego stanu oleju?czy ten olej mozna mieszac z agrolem lub z orlenowskim argo stou, ktury leprzy?

dużo dolał tego hipolu i czy długo jeżdził jak zalałeś fuche to tzymaj sie tego niemieszaj bo to jak z piciem jak zaduzo namieszasz to GŁOWA BOLI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dużo dolał tego hipolu i czy długo jeżdził jak zalałeś fuche to tzymaj sie tego niemieszaj bo to jak z piciem jak zaduzo namieszasz to GŁOWA BOLI

no morze 5l i z dzien chodzil i bylo coraz gorzej ztym mieszaniem to chcialbym wiecej wiedziec bo mam wycieki na podnosniku i musze dolwac troche drogo a jest sezon.DZIEKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no morze 5l i z dzien chodzil i bylo coraz gorzej ztym mieszaniem to chcialbym wiecej wiedziec bo mam wycieki na podnosniku i musze dolwac troche drogo a jest sezon.DZIEKI

gdzie jest liltr do hydralki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FILTR ZNAJDUJE SIE Z PRAWEJ STRONY ZTYŁU JAK ZAJZYSZ PODSPÓD TO ZOBACZYSZ ODKRĘC I WYPŁUKAJ GO POŻĄDNIE W BĘZYNIE OLEJU NIEMUSISZ SPUSZCZAC PODSTAW COS BO TROCHE WYLESI ALE RYLKO TYLE CO JEST W FILTRZE NOWY FILTR 400 ZŁ A OLEJE O PODOBNYCH PARAMETRACH MOZNA MIESZAC CHOĆ PRODUCENT TEGO NIEZALECA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam taki problem w moim mf 3050 ciezko chodzil pedal gazu wiec go przesmarowalem pozniej po wlaczeniu silnika nie swiecily sie kontrolki od przedniego napedu oraz blokady mostu nie dziala tez przezucanie biegow z polowych na szosowe reszta dziala podnosnik półbiegi wspomaganie wszystko chodzi swieca sie rowniez kontrolki od kierunkowskazow ladowania(oczywiscie wtedy kiedy tzreba). Jaka moze byc przyczyna tego wszystkiego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Mam taki problem w moim mf 3050 ciezko chodzil pedal gazu wiec go przesmarowalem pozniej po wlaczeniu silnika nie swiecily sie kontrolki od przedniego napedu oraz blokady mostu nie dziala tez przezucanie biegow z polowych na szosowe reszta dziala podnosnik półbiegi wspomaganie wszystko chodzi swieca sie rowniez kontrolki od kierunkowskazow ladowania(oczywiscie wtedy kiedy tzreba). Jaka moze byc przyczyna tego wszystkiego??

SPRAWDZ KOSTKI DGDZIES SIĘ ROZŁĄCZYŁO SPRAWDZ BEZPIECZNIKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!! Co mogło się stać? W massey ferguson 3060 nie chce się wyłączyć przedni napęd. Jak wyłącze kontrolka gaśnie a on cały czas jest załączony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!!! Co mogło się stać? W massey ferguson 3060 nie chce się wyłączyć przedni napęd. Jak wyłącze kontrolka gaśnie a on cały czas jest załączony.
coś z elektryko wszystko idzie przez ten moduł [komputer ] ale jak chcesz wyłączyć to zdejmij przewód z elektrozaworu drugi od dołu

edit gedii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) rocznik 95 czyli skrzynia dynashift duże prawdopodobieństwo awarii.

2) wersja od 3635 135KM do 3690 190KM to te same ciągniki mają tylko inne silniki przy wersji gdy masz silnik słabszy to skrzynia wytrzymuje dłużej idźmy dalej 9000 mtg to dużo jak na fergusona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z moim MF 3070 nie włącza mi się jedna grupa biegów (B) i na dodatek teraz przestał dziłać żółw-zając co to może być jeśli ktoś wie byłbym wdzięczny za pomoc> Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w MF3060 chce sprawdzic cisnienie w hydraulice,gdzie dokladnie jest ten czujnik
w deklu ogok filtra od chydrauliki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam problem z moim MF 3070 nie włącza mi się jedna grupa biegów (B) i na dodatek teraz przestał dziłać żółw-zając co to może być jeśli ktoś wie byłbym wdzięczny za pomoc> Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt.
napisz jakie sa objawy czy przywzucaniu słychac zgzyt czy odbywa sie tobezszelestnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę napiszcie co sądzicie o ciągniku massey ferguson 3070, czy jest dobry i czy często się te skrzynie psują i czym to jest spowodowane? Oraz czy drogie są części, jestem na kupnie i chcę coś więcej wiedzieć, czy warto kupić taki ciągnik? z góry dziękuje, wesołych świąt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pawel1991: Ja mam MF 3070 juz ponad rok i jak do tej pory nie mialem problemu ze skrzynia. Jedyne problemy jakie w nim jak na razie wystepuja to problemy z elektryka ( komputer). Ja jestem z niego zadowolony, ponieważ jest to maszyna komfortowa. Wadą są na pewno dość wysokie ceny części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w MF3060 chce sprawdzic cisnienie w hydraulice,gdzie dokladnie jest ten czujnik
w deklu ogok filtra od chydra

dzieki i tam powinno byc 17atm jest to prawda, na jakim gazie, wolne obroty?wesolych swiat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To jakiego fergusona albo jakiś inny ciągnik mi doradzasz od 140/150 koni do 190 .

Ja najpierw kupiłem agrostara 6.81 93r.

później mf 3655 90r

a ostatni ciągnik jaki kupiłem to fendt 612 lsa 85r. 135KM 7300mtg i chociaż najstarszy to najlepszy pod względem sprawności i najbardziej ekonomiczny prosty w konstrukcji bez elektroniki niepsujący się trochę mało wygodny ale coś za coś teraz mam zamiar kupić ciągnik między 70 a 90km raczej na pewno kupie fendta 309 lsa coś kiło 88r 89r chociaż chciał bym mf 3050 ale przez jego dużą awaryjność go nie kupie chyba że wygram w totolotka więc polecił bym fendta międy 85r a 92r i nie więcej niż 8000mtg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proszę napiszcie co sądzicie o ciągniku massey ferguson 3070, czy jest dobry i czy często się te skrzynie psują i czym to jest spowodowane? Oraz czy drogie są części, jestem na kupnie i chcę coś więcej wiedzieć, czy warto kupić taki ciągnik? z góry dziękuje, wesołych świąt

Poczytaj starsze posty w tym temacie i będziesz wszystko wiedział o seri 30xx.

może niektórym podpadne ale ja osobiście nikomu nie polecam tych ciagników.Skrzynie poprostu są wadliwe i sa tylko wyjatki kiedy sie nie psują.Serie 3050 i 3060 mają slabsze silniki i jeszcze dłużej da sie na nich jeździć ale 3070 szybko upora sie z demolką skrzyni Z tego co sie orientuje to najgorsze sa roczniki 87-92.ja miałem właśnie 3070 KATASTROFA!!! Mają jeden + Wygląd i nic pozatym.Wiadomo wszystkie ciagniki sie psują ale Mfy 30xx wyjatkowo i praktycznie zawsze to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wynika z tego co wszyscy mówicie, że nie warto kupować fergusona 3070, a czy nie da się rozpoznać przed zakupem czy skrzynia jest wadliwa? Jeśli tak to proszę was abyście mi powiedzieli jak. Jeśli nie ferguson 3070 to co polecacie żeby było podobnej wielkości, mocy i cenie. Z góry dziękuje i czekam na odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
napisz jakie sa objawy czy przywzucaniu słychac zgzyt czy odbywa sie tobezszelestnie

nic mi nie zgrzyta przy wkładaniu grupy biegów B normalnie daje od siebie i do przodu a i tak załącza się grupa A a teraz jeszcze sie straciły biegi żółw-zając

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wynika z tego co wszyscy mówicie, że nie warto kupować fergusona 3070, a czy nie da się rozpoznać przed zakupem czy skrzynia jest wadliwa? Jeśli tak to proszę was abyście mi powiedzieli jak. Jeśli nie ferguson 3070 to co polecacie żeby było podobnej wielkości, mocy i cenie. Z góry dziękuje i czekam na odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic mi nie zgrzyta przy wkładaniu grupy biegów B normalnie daje od siebie i do przodu a i tak załącza się grupa A a teraz jeszcze sie straciły biegi żółw-zając

biegi A\B przeżucane są hcydraulicznie może masz słabe ciśnienie a jak nie to cos wrozdzielaczu bi dzwignia długa gziała jak rozdzielacz gdy dzwignie masz do siebie to włonczone sa biegi B a jak odsuniesz od siebie to otwiera sie zawór i przezuca na A w deklu od biegów jest taki zaworek z uszczelniaczami wykręc go moze poszły oringi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za radę sprawdzę to i zobaczę co będzie jak coś to dam jeszcze znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi