Bartek321 0 Napisano 17 Kwietnia 2014 Witam.Posiadam kombajn bizon super zo56.Mam problem ponieważ łupie mi pszenice a najbardziej rzepak.Jaka może być przyczyna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jahooo 0 Napisano 17 Kwietnia 2014 Jeśli szczelina na klepisku jest dobrze ustawiona, to może być jeszcze taki problem, z jakim ja się spotkałem - dziura ze zbiornika na maszynę. Ziarno wielokrotnie przechodzi przez maszynę, zwłaszcza przez bęben młócący i dlatego wiele jest poszatkowanych. Obejrzyj zbiornik ziarna, czy nie ma dziury w dnie, nie musi być duża. Gdyby była duża, to zapychała by się maszyna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcnt 0 Napisano 17 Kwietnia 2014 1. zbyt mala szczelina na bebnie2. zbyt mocno domkniete sito ziarnowe3. jesli nie tamte 2 to moga byc jeszcze zbyt duze obroty bebna mlocarni, ale tu przetracen raczej nie byloby duzo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach