Skocz do zawartości
szu

2 NH4+ + 4 O2 = 2 NO3- + 2 H2O + 4 H+ + E

Rekomendowane odpowiedzi

to oczywiscie zakwaszenie gleby ale patrzcie na to jeszcze raz

szuaklem tematu co jeden z forumowiczów pamietał ze go wkurzyłem

ale nie znalem to załoze temat jeszcze raz

Kiedys spotałem studenta rolnictwa z poznania co do swojego prof z chemi rolnej panie prof u nas 20 lat nikt nie wapnował a ph kolo 7 a pan mowi ze po 4 juz spada

2 NH4+ + 4 O2 = 2 NO3- + 2 H2O + 4 H+ + E z nawożenia Azotowego najbardziej wodór zakwasza ale nikt nie podaje ile tego wodoru jest zatrzymane w kompleksie sorbcyjnym ja tez nie wiem ale nie zauważyłem by to był u mnie główny czynik zakwaszenia

Dlaczego ten wodór ma nie ulecieć w formie strat

Pamietam jak bylem mały ciagle mówiono o kwaśnych deszach jako powód zakwaszenia gleby ale tam wodór nie spada

a do tego kolegi co sie bardzo na mnie zdenerwował . ja tez sie kiedyś na innego studenta zdenerwowałem nie potrafielm mu udowodnić ze łaczenie wapna z obornikem to blokowanie i wapna i azotu on natomiast dobrze mnie blokował ze np saletra wapniowa ma bardzo dobre pobieranie . Ja mimo ze wielu forumowiczów z tamtego forum mnie poparło odpusciłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mnie w Poznaniu na chemii nauczyli że jak połączysz wapno z obornikiem to fosfor ci pójdzie w taką skałę że jest uwsteczniony na około 10 lat. I napewno ci go nie wymyje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No mnie w Poznaniu na chemii nauczyli że jak połączysz wapno z obornikiem to fosfor ci pójdzie w taką skałę że jest uwsteczniony na około 10 lat. I napewno ci go nie wymyje.

tamten od krów nie studiował w poznaniu

Pewna to jest smierć to wapno tlenkowe by musiało być i pewnie jeszcze pod jakimś cśnieniu i w jakiej temperaturze .

ale fosforu uwstecznionego w profilu glebowy jest na 1000 lat upraw gdzie plony były by pow 10 ton pszenicy

A co mówili o wodorze ze wszystki jest zatrzymywany w kopleksie sorpcyjnym i zakwasza glebe ?

a to kolego nie Ty sie wkurzyleś na to ze coś wspominałem ze troche na nowo by trzeba popatrzeć na problem z wapnowaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi