Skocz do zawartości
miron

uniwersalny podgrzewacz wody w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam idzie zima a właściwie już jest czy ktoś ma zamontowany taki http://allegro.pl/grzalka-podgrzewacz-1800w-uniwersalna-i4815044323.html uniwersalny podgrzewacz wody w swoim ciągniku aby ułatwić rozruch stoi pod chmurką a muszę odpalać codziennie

mam kilka pytań

jaki jest czas grzania przy -15 -20 aby blok silnika rozgrzał się powiedzmy do kilku stopni powyżej zera aby silnik odpalił bez problemu

wtórym miejscu go wpiąć w układ .Myślę jeszcze aby dodać elektryczną pompkę wody od jakiegoś samochodu aby wymusić obieg

lub zastosować gotowy zestaw http://allegro.pl/webasto-grzalka-silnika-3-kw-z-pompa-wody-komplet-i4646998197.html no i cena jest dwa razy taka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w zetorze grzalke 1200w i kolo godziny przy -25[pare lat temu byly takie mrozy] spokojnie pali tyle ze dziwnie sie jedzie ,hydraulika -serwo,sprzeglo i hamulec daja popalic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest to samo co podgrzewacz do mtz-ta. mam tej samej firmy. Przy -20 w ciągu około 30-40 minut zagrzeje silnik do 40-tu stopni. Pali jak byś go dopiero co zgasił. Rewelacyjna sprawa. W mojej i w tej uniwersalnej płyn krąży za sprawą grawitacji.

Trzeba ją tak podłączyć żeby górny króciec był podłączony do górnej części silnika a dolny niżej i tak by grzało tylko wodę w bloku silnika. Nie trzeba żadnej pompki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze dołożenie pompki nie zaszkodzi a wręcz pomorze jednak gdy obieg jest wymuszony ciepło rozchodzi się szybciej. przekonałem się o tym dając pompkę przy piecu CO, koszt takiej pompki na szrocie to około 30 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi