Skocz do zawartości
Technik rolnik

Kredyt a wojsko?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieńdobry

Czy moge otrzymać kredyt oraz na jaki procent? Mam 19 lat ale nie odbyłem jeszcze służby wojskowej. Czyw takim wypadku moge otrzymać kredyt na ciągnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idź do banku i się spytaj , choć wg. mnie nieuregulowany stosunek do służby może być przeszkodą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do BGZ nawet nie musisz chodzić.......... nie beda chcieli gadać z poborowym,niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej !!!

w moim przypadku otrzymałem kredyt na ziemie w tym roku mając 20 lat i jeszcze nieuregulowany stosunek do służby! A nie był to wcale mały kredyt bo 130 tys. zł na 15 lat !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hej !!!

w moim przypadku otrzymałem kredyt na ziemie w tym roku mając 20 lat i jeszcze nieuregulowany stosunek do służby! A nie był to wcale mały kredyt bo 130 tys. zł na 15 lat !

Mając taki kredyt wezmą Cię do wojska, wogóle czy rolników biorą obecnie do wojska bo kiedyś wiem, że nie brali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dodałem chyba najważniejszego moi rodzice podpisali oświadczenie ze gdyby wzieli mnie do woja to będą spłacać mój kredyt. Narazie studiuje zaocznie więc jeszcze się nie martwie ale mysle ze można ominąc jakoś to wojsko ! Bo inaczej będzie się miało zmarnowane te 9 miechów i co wtedy z gospodarstwem ? Tak a propo to kredyt zaciągnęłem w Banku Śpółdzielczym POLECAM !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Adas

Mógłbyś mi więcej powiedzieć na temat tego kredytu. Interesuje mina jakich jest on warunkach tzn. na jaki procent, na ile lat, ile wychodzi na miesiąc w zł rata za ten kredyt itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procent jest 1,2% w stosunku rocznym . Dokładna suma zaciagniętego kredytu wynosi 128.180,00 . Raty wybrałem co pół roku po 4.520,00 oraz kwartalnie odsetki (pierwsze odsetki były chyba cos koło 400zł )

No i otrzymałem 2-letnią karencje a kredyt zaciągnełem na 15 lat.

Zabezpieczenie Hipoteka na grunty zakupione i cesja polisy ubezpieczeniowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ja np. chciałbym wziąść kredyt na ciągnik to co powininem napoczątku zrobić. Oprocentowanie 1,2 % dostaje się chyba jeśli ma się biznesplan. W każdym banku można otzrymać taki kredyt czy tak niskie oprocentowanie jest finansowane przez np. agencje restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa? Jeśli potrzebny jest biznesplan to mniejwięcej jak on wygląda? Czy biorąc ten kredyt skorzystałeś także ze zwrotu np. sapardu. Słyszałem, ze aby otrzymac jakiś niskooprocentowany kredyt lub zwrot to trzeba spełniać wymogi odnośnie dobrostanu zwierząt (długość stanowisk, oświetlenie itp.) ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w tym kredycie były stosowane dopłaty do oprocentowania z ARiMR.

Musiałem zrobić Biznesplan w ODR . Są to rozłożone dość szczegółowo na poszczególne lata koszty produkcji i zyski z produkcji (ten biznesplan jest dosyć spory) . Zadnego zwrotu nie uzyskałem bo nie ma takiej możliwości i nie musiałem spełniać wymogu typu dobrostan tylko musiałem być rolnikiem z wykształceniem rolniczym. Kredyt w 80% pokrywał koszty zakupu !

W twoim przypadku zwróciłbym się do Banku na jakich warunkach dostałbyś kredyt (według mnie nie byłby oprocentowany tak nisko) i wybrałbym się do ARiMR lub ODR-u i opytał się czy nie ma możliwości zakupienia ciągnika i póżniejszego otrzymania zwrotu (chyba musi być to ciągnik dość nowy -nie wiem ile lat wchodzi w grę) Z tego co się orientuje wtedy warto wskoczyć na VAT i otrzymać jeszcze zwrot VAT-u.

Ja zamierzam teraz też kupić URSUSA 1224( stary kibel ale na nic innego mnie nie stać) , ale za gotówke a własciwie to sprzedać 912 i dołożyć troche pieniędzy. Chciałem skorzystać z Młodego Rolnika (podobno wchodzi od stycznia , znając życie to będzie jakiś poślizg- polscy politycy) ale z tego co się orientuje to nie będe mógł (za długo mam gospodarstwo a gdy był po raz pierwszy Młody Rolnik to jeszcze się uczyłem w średniej i także nie mogłem skorzystać )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze w przypadku kredytów hipotecznych to ze ma się nieuregulowany stosunek do słuzby wojskowej nie jest przeszkodą. A hipoteczny mozna wziąc na różne cele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja premie dla młodego rolnika podpisywałem na przepustce, która dostałem jeszcze przed przysięgą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Hej !!!

I nic nie psioczyli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre banki potrzebują tylko oświadczenia, że w czasie odbywania służby wojskowej (o ile wogóle będzie odbywana), ktoś za nas będzie spłacał kredyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat nieaktualny,obowiazkowa sluzba wojskowa przeszla do historii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No to fakt, teraz czasy się zmieniły.

Fajnie podsumowali to na forum kredytowym- warto sobie sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, ale teraz ponoć w wojsku nie mogą się odpędzić od liczby chętnych

Udostępnij tę odpowiedź