dcnt 0 Napisano 27 Października 2006 Większość posiadaczy mtz twierdzi że już drugiego nie kupi powiedz to mojemu wujaszkowi, wlasnie rozglada sie za drugim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 27 Października 2006 po przeczytaniu opini na forum to chyba nagorsze ciągniki na polskim rynku, .Może, ale może dlatego że tego sprzedaje się dużo, a może też jak ktoś kupi 3 razy droższy to wstyd się przyznać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 27 Października 2006 Większość posiadaczy mtz twierdzi że już drugiego nie kupi Jak kupią jakiś inny, to dopiero sie dowiedzą co stracili, nie Wiesz jak to jest? Nie doceniasz tego co masz, dopóki tego nie stracisz. W mojej okolicy jest kilku rolników, którzy mieli MTZy od nowości od początków lat osiemdziesiątych, wiadomo, te w małej kabinie, w okresie złotych lat rolnictwa (początek lat dziewięćdziesiątych)posprzedawali te swoje stare ruski, a pokupili nowe różne wynalazki (jak je nazywali), typu Zetory, Ursusy, jakieś tam różne zachodnie używki, itp. Długo nie trwało, dwa, trzy lata, wrócili z powrotem do ruskich ciągników, do dziś użytkują już któryś z kolei, więc to o czymś świadczy. Ja z własnego doświadczenia wiem, co znaczy mieć MTZa, bo miałem go przez osiem lat, dwa lata temu zmieniłem na forszaja 323 A, ale jeśli będę znowu zmieniał głównego konia, to tylko MTZ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tony 0 Napisano 28 Października 2006 Nie wiem jak się sprawują w polu MTZty ale wiem że serwis jest do bani. sąsiad ma rocznego mtz i w te żniwa ciągnik odmówił posłuszeństwa, ponad tydzień czekał na serwis (gwarancja) i się nie doczekał, robił u jakiegoś mechanika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro 0 Napisano 28 Października 2006 A gdzie go kupował ?Jeżeli to był oryginalny MTZ i kupowany tam gdzie myślę ,to nic dziwnego...dziwne byłoby gdyby się doczekał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 28 Października 2006 Ja kupowałem belarusa bez gwarancji, wymienić olej czy ustawić zawory to jeszcze umiem, a nawet jak się zepsuje to nie jest skomplikowana maszyna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 28 Października 2006 Nie wiem czy ten temat jest aktualny, bo co innego jest porównywać MTZ z roku kiedy były produkowane c-385 a co innego porównywać nowe MTZy i Pronary do nie produkowanych już c-385.Może zeby nie wprowadzać nikogo w bląd to może trzeba zmienić nazwe tematu np. Porównanie ciągników Ursus do MTZ i pochodnych." To tylko moja sugestia, bo moim zdaniem porównywalny ciągnik z MTZ 82 to powinien być jakiś z przednim napędem czyli w najgorszym wypadku 904 lub 914. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 29 Października 2006 Właściwie to powinno być "co wybrać mtz82 czy 912"bo cenowo są porównywalne. Kserkses jakiego masz belarusa i ile za niego zapłaciłeś, ja zastanawiam się nad tym z przodem na krzyżakach bo w planach jest tur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 29 Października 2006 @Silver, Mam belarusa 892, silnik 90kM reszta to Mtz 82, przód bramowy 11,2-20, tył 18,4-34. W 2000 wyszedł 48 tysięcy. Wtedy Mtz 82 z pronaru kosztował 56 tys, a 82TS 66 tys., dodam że dolar wtedy był 4,75 zł . Chodzi z uprawowo-siewny U-772 z Kutna, gruber KOS 2,6S i pług TUR 3+1S , ziemie u mnie lekkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 29 Października 2006 Kserkses a masz jakieś porównanie z pronarem (wykonanie awaryjność), czy kabina w belarusie ustępuje w czymś pronarowi (poziom hałasu. ergonomia). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 29 Października 2006 Silver, niestety nie mam porównania z niczym innym, żeby powiedzieć co jest lepsze, na awarie nie narzekam, choć kilka było, ale mało znaczących. Na 22ha lekkiej ziemi to specjalnie nie ma co robić, ma dopiero 700 Mth, na takie obszary to może być, bo jaki by nie był to te 20 lat wytrzyma przy takich przebiegach to największym kosztem jest amortyzacja.wcześniej w ogłoszeniach dałem linka do jakiejś firmy co sprzedaje JUMZy za 35 tys. plus coś tam, może się tym zainteresuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 31 Października 2006 U mnie też ze 18 lekkiej ornej i z 18 łąk i do łąk coś zdrowego mi trzeba i do tura najlepiej, dlatego chyba brał bym na krzyżakach, miałeś jakieś awarie przedniego napędu podobno słaby, ile Ci wychodzi spalanie na tych piaskach, bo u nas mtzty na 5 zagonowy latają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 31 Października 2006 przedni napęd, czasem ślizgało się sprzęgło w podporze pod silnikiem ( mam wąskie opony 11,2-20 z szerszymi podobno częściej są awarie ). Spalanie myślę że koło 9 litrów, ale zdarza się i 14 jak dostanie w rurę, kiedyś gniotłem pryzmę u sąsiada to wyszło ok. 4 litrów. Biegów sporo to zawsze można dobrać nie tak jak w c-330 że 4 za wolna i ma dużą rezerwę mocy, ale 5-tką nie pójdzie . Te zwykłe 5-skibowe mają mniejsze korpusy niż 4-skibowe.W instrukcji obsługi mojego MTZ pisze o rewersie w który może być wyposażona ta skrzynia 18-stka .W nowym TOP AGRAR są omówione różne ciągniki ok. 80 kM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 31 Października 2006 te mtz wydają mi się gramotne i mało zwrotne,ale można się przyzwyczaićKserakles wnioskuje ze miałeś wcześniej c330, więc mtz w lekkiej robocie może zejść do 4l/godz?Komfort pracy też chyba niezły, a jak masz zaczep z tyłu tak jak w ursusach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 31 Października 2006 mam teraz c-330 z 1980, t-25 z 1992 i tego MTZeta. Z tyłu w MTZ mam tylko Hitch ( podnoszony z hakiem ), i górny też z hakiem ( żałuje że go kupiłem, bo polskiej przyczepy do niego nie przyczepi ) takie były i kiedyś oryginalne.Ruskie zawsze mają zaczepy upier......ne . Zeszło do 4l. ale to liczyć na pusto ok. 1000-1200 obr, przy jakiejkolwiek normalnej robocie chyba tak się nie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 31 Października 2006 Kserakses to jesteś zadowolony z tego mtz czy wybrał byś coś innego, bo zjebane zaczepy i delikatny przedni napęd to duże minusy, ja najchętniej brał bym cos z perkinsem 4512 5314 itd, tylko cenią się strasznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzik 0 Napisano 31 Października 2006 do silver wydaje mi sie ze 4514 bedzie git 5314 nie kupuj bo podobno słabe pompy popytaj kogos kto ma!! ursus dobry ale drogi choć oczymś to świadczy pozdro!!!napisz w końcu co kupujesz ja jestem zajebiście ciekaw co wezmiesz !!!!ale zeby cię wiosna nie zastała!!!! bo bedziesz na kolanach przepraszał MF-a !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinescu 0 Napisano 31 Października 2006 Eee to też se MTZ łyknie chociaż ludzie mówią Ze oszczędny. Moja archaiczna 385 spala; nigdy nie mniej niż 5l/h nigdy nie więcej niż 10l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 31 Października 2006 Kończe płyte gnojową jak agencja wpłaci 2 część kasy opchne c330 i coś kupie, raczej coś z 912 lub podobnego, albo złoże coś na nowe spo, a z mfem to się przeprosze bo poważnie myśle dla niego o turze 2A z giżycka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bubu 0 Napisano 1 Listopada 2006 kserkses ile lat liczy twój mtz? troche "ogołocony" z tyłu, ja mam rocznik 96, a do niego zaczep transportowy pół automat, dolny zaczep rolniczy - wymienny na "hitch" i nie ma maszyny czy przyczepy, której bym do niego nie podpiął (oczywiście w jego klasie). Sprzęgło przedniego mostu to żaden problem - można je łatwo podciągnąć (w granicach rozsądku - w jakimś celu to sprzęgło tam jest). Przedni most na wąskich kołach i żadnych awarii. Stozkowy przedni most nie lubi szerokich kół (ukręcaja się wałki itp.). Nie mam jednak styczności z większymi ursusami i nie mogę powiedzieć który z tych ciągników jest lepszy. Z mtz-a jestem zadowolony - chociaz mógłby troche więcej ważyć, i mieć mocniejszy podnośnik (z drugiej strony 10 lat temu nie było takich ciężkich maszyn) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 1 Listopada 2006 Mój MTZ rok produkcji 1999 i jest to oryginalny Belarus 90kM, taki był sprowadzony przez pośrednika ( c-385 ma ok. 75kM ) jak robi to wypić musi ( ja mam do wszystkiego ciężką nogę ) u mnie t-25 to i 6 litrów potrafił wypić , . Czy bym kupił drugi raz wszystko zależy od ceny, jeśli sporo taniej od konkurencji to tak, TAK NAPRAWDĘ to główny powód kupna czegoś takiego, jak za coś trochę lepszego zapłacic co najmniej 2 razy tyle, przy niedużych przebiegach wg. mnie wybór jest oczywisty. Najbardziej daje się we znaki słaby podnośnik, ale póki co daje radę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 1 Listopada 2006 Gdy kupowałem MTZ 82 w 1994r kosztował nowy około 13000zł znajomy wtedy kupił Ursusa 3512 za te same pieniądze, bo MTZ wydał mu się za duży na jego 10ha jako jedyny ciągnik, więc wszystko zależy od ceny i do czego będzie używany. W MTZ skrzynia biegów i max moment przy wysokich obrotach trochę mnie wkurza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 2 Listopada 2006 W MTZ 90kM, max moment jest przy 1200 obr ( choć różnie podają : 1000 - 1400 ), moc max przy 1800, obr max 1980. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 2 Listopada 2006 W MTZ 80/82 80KM w praktyce jak obroty spadną pod obciążeniem poniżej 1600rpm to koniec tylko redukcja biegów bo już się nie rozbuja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 2 Listopada 2006 tak jest w większości w szóstce to samo jest moc ale na obrotach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach