Skocz do zawartości
excellor

Co zrobic aby kury poszły do gniazd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, proszę o rade w jaki skuteczny sposób skłonić kury aby poszly znosić jaja w gniazdkach. Mam ruszt + gniazda aut. BD. Pastuch w okolo, pod ścianami i po katach nic ma. Najwięcej na ruszcie i pod nim, ilość dochodzi do 40% poza gniazdami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. W jakim wieku są kurki, jaki wymiar gniazda i ilość, gdzie znajduje się linia zadawania paszy i wody na ruszcie czy na ściółce? jaka obsada kur (ilość) no i oczywiście oswietlenie- w gniazdach muszą mieć w miare ciemno. Powiem tak... 40% na ściółce to b. dużo i gdzieś został popełniony błąd. Wrzucaj kury na ruszt jak najbliżej gniazd przez kilka dni z rana jak zaczynają znosić jaja. Jest szansa że część zacznie załazić sama do gniazd. Przy systemie gniazd auto. Nieśność poza gniazdami wynosi 4-6% to norma. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, prawdopodobnie za dużo ściółki dawałem.. wolały znosić na ściółce niż w gniazdach, wyrzuciłem i zostawiłem cienko, jest dużo lepiej ale już się chyba przyzwyczaiły, kurki mają niecałe 30 tyg. Może lohmann się nie nadaje na ściółkę?

Mam inny problem, przesuwają się z nieśnością, normalnie światło było od 8 w odchowie, aktualnie świece już o 4 i jajka już są zniesione, już z nocy jest bardzo dużo. Dodam że nie mają dostępu do światła dziennego - może to błąd? Aktualnie mają już 16 h światła. Z każdym cyklem mam ten problem z jajami z nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kura młoda więc może jeszcze się nauczy. Tak jak mówiłem próbuj wrzucać na ruszt jak najbliżej gniazd. Rasa kury nie ma znaczenia. Może były odchowywane w klatce to też nie bd chcialy za bardzo włazić do gniazd. Co do jaj z nocy zawsze coś będzie... ale tak jak mówisz program świetlny się kłania )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi