Skocz do zawartości
Technik rolnik

Kiedy ruszy program 2007-2013??????

Rekomendowane odpowiedzi

już pisałem w innym temacie: do końca roku potrwają negocjacje polskiego rządu z komisjami UE. Styczeń - luty potrwa wydawanie rozporządzeń i szkolenia gminne dla rolników, a pierwsze wnioski najprawdopodobniej będzie można składać od mniej więcej marca.

Ale jak zwykle trzeba nastawić się na poślizg od zapewnień jakie składała miła pani z ARiMR, która prezentowała PROW 2007-2013.

I jeszcze jedno - będą transze roczne we wszystkich działaniach - więc wnioski będzie można składać systematycznie co roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
już pisałem w innym temacie: do końca roku potrwają negocjacje polskiego rządu z komisjami UE. Styczeń - luty potrwa wydawanie rozporządzeń i szkolenia gminne dla rolników, a pierwsze wnioski najprawdopodobniej będzie można składać od mniej więcej marca.

Ale jak zwykle trzeba nastawić się na poślizg od zapewnień jakie składała miła pani z ARiMR, która prezentowała PROW 2007-2013.

I jeszcze jedno - będą transze roczne we wszystkich działaniach - więc wnioski będzie można składać systematycznie co roku.

A nie wiem, czy słyszałę, że wnioski coponiktóre mają ruszyć od 1.01.2007r?!

Szok to jest niestety, ale wielu dygnitarzy pozwala sobie na takie spstrzezenia. Mowa oczywiście o ARiMR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szok to jest niestety, ale wielu dygnitarzy pozwala sobie na takie spstrzezenia. Mowa oczywiście o ARiMR.

na pewno nic nie ruszy bo:

1. prow nie jest zaakceptowany przez UE, miał być w grudniu ale juz wiadomo, że będzie to znacznie później..

2. nasz kochany rząd bez zatwierdzenia przez UE nie zacznie się bawić w pisanie aktów prawnych...

3. więc jakiekolwiek program bez aktów wykonanczych NA PEWNO nie ruszy...

4. jak już UE zatwierdzi prow to nasz kochany rząd będzie dłuuuuuugo, dokładnie i skrupulatnie tworzył idealne i bez bubli rozporządzenia....

jak ktoś mówi o dacie 01.01 to jest poprostu niespełna rozumu albo właśnie startuje w wyborach.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno nic nie ruszy bo:

1. prow nie jest zaakceptowany przez UE, miał być w grudniu ale juz wiadomo, że będzie to znacznie później..

2. nasz kochany rząd bez zatwierdzenia przez UE nie zacznie się bawić w pisanie aktów prawnych...

3. więc jakiekolwiek program bez aktów wykonanczych NA PEWNO nie ruszy...

4. jak już UE zatwierdzi prow to nasz kochany rząd będzie dłuuuuuugo, dokładnie i skrupulatnie tworzył idealne i bez bubli rozporządzenia....

jak ktoś mówi o dacie 01.01 to jest poprostu niespełna rozumu albo właśnie startuje w wyborach.....

Tak, masz racje Sardynko, do 12.11.2006 nie należy niczego brać na poważnie, co ludzie z góry mówią.

Byłem pewien, ze pierwsze działania ruszą w marcu, tak jak pisał "robern". Sądziłem,że UE ustosunkuje się do większości projektów i te nam przekaże do konca grudnia( powinna przynajmniej), tak żeby rząd mógł podjąć prace nad aktami wykonawczymi. Natomiast nieskończona zostanie ochrona środowiska (Natura 2000 i chyba Ramowa Dyrektywa Wodna) i te nam UE zaakceptuje dopiero po tym, jak Polska prześle odpowiednie dokumenty(zwiększy obszar). W związku z tym myślę, ze te działania zostaną wprowadzone ok. 2008r.

Szczerze mówiąc, nie bardzo uśmiecha mi się lipiec jako pocztek składania wniosków. No cóż, pożyjemy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha!

będzie sporo czasu na szkolenia;)

i znów gazety napiszą, jak to się ARiMR na tych szkoleniach bawi;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
myslę, że wspólne szkolenie ARiMR i ODR skończyłoby się krwawą jatką

Eeee tam.....Co Ty masz takie krwią spływające myśli (masochizm czy sadyzm)?

Tak na poważnie to oczywiście ARiMR powinna mieć niektóre szkolenia (zwłaszcza te dotyczące wypelniania wniosków) razem z pracownikami doradztwa rolnego. Masz racje, jedno takie szkolenie sie odbyło i pracownik ARiMR byl potem po prostu rozjuszony. Nie rozumiem tylko dlaczego sobie skaczą do gardeł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co to wszystko program 2007-2013 a ruszy w 2008 w co wątpie kasa w 2009 a może dopiero w 2011. w połowie programu skończy się pula środków i jak ma być dobrze w tym kraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie pracuję w ODR-rze.

czy to tajemnica jaką profesję wykonujesz?

Nie, różną.

Np jestem rolnikiem.

A czy aby na temat rozmawiamy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
yyy rolnikiem? a w jakim wieku?

oczywiści, że na temat?

A własnie, ze nie na temat.

Takie pytania nie nastawiają mnie....no optymistycznie powiedzmy.

Ale nie dochodz jeszcze do wniosku, ze mój wiek mnie wyklucza z udziału w Wielkim Programie 2007-2013. Zreszta tak w ogóle to nie ma ograniczeń wiekowych (poza mni.18lat) do składania wniosku o dopłaty bezpośrednie bądź rolno-środ, prawda?

A czemu "yyy rolnikiem"? Tu chyba większość to rolnicy, prawda? No czemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale dlaczego? zaskocz mnie i powiedz ile.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale dlaczego? zaskocz mnie i powiedz ile.......

Sardynek, bo Cię pośle do oleju!

A czy to wiek jest taki ważny? No, powiedz sama. Może bardziej liczą się pewne przymioty i zdolnośći, aniżeli metryka A może chociaż byś przemyślała,a? Zwykle kobiety pytają o stan posiadania, pracę, "Możliwośći", a TY o wiek. No, coś Ty. Nie, niedobre pytania na noc zadajesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. czemu poslesz mnie akurat do oleju?

2. tak, przemyślałam to!

3. Twoj wiek nie jest dla mnie najważniejszy, to Twój upór tylko wzmaga moją ciekawość!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3. Twoj wiek nie jest dla mnie najważniejszy, !
Mój kolega mówił że "psy się o lata nie gryzą"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie w połowie 2013 okaże się że są fundusze ale nie będzie czasu na ich wykorzystanie.swoją drogą ciekawi mnie co dzieje się z niewykozystanymi środkami bo w przesunięcia na inne działy za bardzo nie wierzę np. dlaczego na młodego rol nie przesunęli nie było skąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi