Skocz do zawartości
Technik rolnik

Posiadanie gospodarstwa a premia?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieńdobry

Jeśli stałbym się posiadaczem gospodarstwa rolnego mojego ojca w grudniu, to czy jeśli program premia dla młodego rolnika wystartuje w lipcu to czy będe mógł złożyć wniosek i otrzmać wsparcie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

program moze wystartować w lipcu- liczy sie dzien podpisania umowy, czyli po pozytywnej weryfikacji

.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety muszę zmartwić wszystkich zainteresowanych. W myśl projektu Rozporządzenia przygotowywanego przez MINROL dot pramii MR jeżeli ktoś kupił ziemię przed złożeniem wniosku i wydaniem pozytywnej decyzji przez ARiMR jest wylkuczony z premii. Niezła zmiana w stosunku do poprzedniego programu.

Czyli każdy kto będzie miał poniżej 40 lat będzie mógł otrzymać premię po uzupełnieniu wykształcenia a osoby które naprawdę liczyły na te pieniądze i przygotowywały się kupując grunty zostają pozbawione dotacji.

Moim zdaniem jeżeli nie zwróci się na to uwagi to Rozporządzenie będzie bardzo krzywdzące.

Wszystkie osoby w podobnej sytuacji zachęcam do telefonów do Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwa Rolnictwa tel.22 6232108; 22 4354883; 22 6231366

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety muszę zmartwić wszystkich zainteresowanych. W myśl projektu Rozporządzenia przygotowywanego przez MINROL dot pramii MR jeżeli ktoś kupił ziemię przed złożeniem wniosku i wydaniem pozytywnej decyzji przez ARiMR jest wylkuczony z premii. Niezła zmiana w stosunku do poprzedniego programu.

Czyli każdy kto będzie miał poniżej 40 lat będzie mógł otrzymać premię po uzupełnieniu wykształcenia a osoby które naprawdę liczyły na te pieniądze i przygotowywały się kupując grunty zostają pozbawione dotacji.

Moim zdaniem jeżeli nie zwróci się na to uwagi to Rozporządzenie będzie bardzo krzywdzące.

Wszystkie osoby w podobnej sytuacji zachęcam do telefonów do Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwa Rolnictwa tel.22 6232108; 22 4354883; 22 6231366

Ja sie zastanawiam, skąd sie biorą takie rozporządzenia?

Czy głupota już sięgła zenitu?

Do PZ, a gdzie to dokładnie przeczytałeś? Owszem słyszałem o tym, ale nie sądziłem nawet, ze kiedyś ktoś może poważnie o tym pomyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno osoby posiadaqjące już gospodarstwa mogą starać się o premie jeśli oddziediczył je w postaci spadku. Co to znaczy? Czy jeśli np. ojciec przechodzi na rente z KRUS a ja przejmuje ziemie od ojca to czy to jest spadek??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podobno osoby posiadaqjące już gospodarstwa mogą starać się o premie jeśli oddziediczył je w postaci spadku. Co to znaczy? Czy jeśli np. ojciec przechodzi na rente z KRUS a ja przejmuje ziemie od ojca to czy to jest spadek??????

Art. 924KC Spadek otwiera się z chwilą śmierci spadkodawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem prawnikiem ale spadek wyraźnie kojarzy się ze śmiercią poprzedniego właściciela a jak ktoś przekazał ziemię za rentę to nie jest to absolutnie spadek a jedynie darowizna. Coś trzeba zrobić, aby zmienić te idiotyczne przepisy. Według nich ziemię będą zakupywać tzw. fikcyjni rolnicy i oni dostaną premię na nową furkę a reszta figa z makiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi