Pęczek 0 Napisano 6 Stycznia 2016 Tak jak w temacie, chodzi o zbiór małych pęczków z pola do magazynu. Pragnę się dowiedzieć jakie są u was koszty z tym związane. Dodam że W mojej okolicy koszty związane z zatrudnieniem samych ludzi pomijając transport po drodze to około 1 zł za szt. Jak według was ma się sprawa w poszczególnych rejonach naszego kraju. Oraz czy sama taka operacja jest dla was dużym problemem czy jednak spokojnie sobie z tym radzicie a także jaką dzienną wydajność zbioru przy jakiej liczbie ludzi i jakim rodzaju sprzętu jesteście w stanie osiągnąć? Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pęczek 0 Napisano 6 Stycznia 2016 Pytam o to ponieważ chcę nabyć maszynę i świadczyć nią usługi. Maszyna ta umożliwia zbiór małych pęczków za pomocą ładowarki. działa to w ten sposób że maszyna zbiera pęczki i formuje z nich bele oraz obwiązuje ją czterema sznurkami na podobę jak w prasach wysokiego zgniotu. w taką belę wchodzi 9, 18 lub 21 pęczków po przywiezieniu można ją rozciąć i układać małe pęczki na szopach pod dachem lub w stodołach bez rozcinania. wydajność tej maszyny to 900-1000 małych pęczków na godzinę, więc w godzinę formuje około 50 bel gotowych do załadunku i rozładunku turem lub ładowarką. Reasumując mamy dużo szybszy zbiór bez konieczności najmowania dużej ilości ludzi oraz dużo szybszy i łatwiejszy transport słomy jeżeli pola są oddalone. Wymiary beli 21szt to około 2,4/1,4/0.9m natomiast 18szt to około 2,3/1,4/0,9m co za tym idzie można je pakować na tiry pod plandekę lub w kontener idealnie wykorzystując dostępne na naczepie miejsce. Bele 9szt nadają się idealnie do siana na sianokiszonkę bez problemu można je owijać w folię. Proszę śmiało pytać o wszystko chętnie porozmawiam na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 7 Stycznia 2016 Ja uprawiam rzodkiewkę i młodą cebulkę , który sprzedaję na pęczki .Chętnie podzielę się zyskiem pod warunkiem, że mi to wszystko zapęczkujesz , tak by w jednym pęczku było dokładnie 15 rzodkiewek lub 18 cebulki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 7 Stycznia 2016 ] W mojej okolicy koszty związane z zatrudnieniem samych ludzi pomijając transport po drodze to około 1 zł za szt. Jak według was ma się sprawa w poszczególnych rejonach naszego kraju. .W/g mnie to nie wiem gdzie Ty mieszkasz , ale 1 zł za pęczek to stanowczo za dużo.Wyobraż sobie że ja sprzedaję w dobrych latach pęczek rzodkiewki po 60 gr , a cebulki po 1 zł. Wobec czego za pęczkowanie więcej jak 10-20 gr od sztuki za chuchu nie dam , chyba ze gumkę do związania pęczków dostarczysz sam , oraz sam wyrwiesz warzywa.W takim wypadku mogę negocjować do 15 gr w przypadku rzodkiewki , lub 20-25 gr za cebulkę.Przy moim kwaterunku i wyżywieniu , stawkę obniżam o 30 zł za dniówkę.Co do kwaterunku hotel *** to nie jest , ale wszelkie niedostatki , wynagradzają młode Ukrainki , które rownież zatrudniam ,a są wspóllokatorkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 7 Stycznia 2016 Widzisz Lanz , są Regiony gdzie ludzie na snopki (małe kostki) mówią "pęczek".Co swego czasu było dla mnie też zaskoczeniem , ale rozmowa była w realu i nie porozumienie zostało szybko wyjaśnione.Tak jak u mnie pole się "opryskuje" a u innych się "pryszcze" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pęczek 0 Napisano 7 Stycznia 2016 NO niestety drobne nieporozumienie dialektu poszczególnych regionów... Chodzi o słomę małą kostkę dokładnie. przepraszam za niedokładne informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 7 Stycznia 2016 U nas na duże mówi się bele , a na małe beliki . Ci co jeszcze je presuja malą kostkę , zwana belikami ,wykorzystują szynę , która sama podaje je na przyczepę i wystarczy jeden człowiek który je układa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach