arek36 0 Napisano 14 Kwietnia 2016 Witam serdecznie, jak w tytule kombajn. Mam problem z pełnym zbiornikiem zboża nie daje rady wysypać. Już rozbierałem cały ten mechanizm, wymiana łożysk,całej przekłądni i dalej nic w tamtym roku cały sezon sie męczyłem. Co może być przyczyną? Ja tak sobie myślę, żę może ślimak który z podajników sypie do zbiornika juz sie zużył (wytarł się) i dlatego to wszystko. Proszę o jakieś wskazówki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 15 Kwietnia 2016 Jak dla mnie to mało szczegółowy opis problemu.Różnica w wytarciu ślimaków też może sprawiać problem , ale czy na tyle istotny?Nie znam szczegółowej budowy Twojego kombajnu , ale porównam do Bizona.Jeżeli "przeskakuje" sprzęgło przeciążeniowe(zakładam że jest wyregulowane prawidłowo) to być może jest błędne ustawienie przesłon w zbiorniku którymi reguluje się "dopływ" ziarna do ślimaka wygarniającego/wysypującego.Należy zmniejszyć prześwit żeby ślimak pobierał mniejszą ilość ziarna.Zaczął bym od ustawienia na połowie możliwości regulacji a następnie zmniejszył lub zwiększył w zależności od potrzeb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach