jendrula36 0 Napisano 8 Listopada 2006 mam pytanko jaką odmianę łubinu byście polecili do siewuna wiosnę , żeby była później na poplon i może dla inwentarza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jendrula36 0 Napisano 13 Lutego 2007 CZY KTOŚ SIEJE ŁUBIN NIECH SIĘ ODEZWIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TG 0 Napisano 14 Lutego 2007 Przymierzam się do wąskolistnego słodkiego Zeusa, ale znam go tylko z teorii, dobry na poplon (dużo zielonej masy), podobno szybko dojrzewa i siejesz go w poplonie jeszcze tego samego roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pielowiej 0 Napisano 14 Lutego 2007 ja sieje lubiny waskolistne. Mam odmiane sonet. Jest to wczesnodojrzewajaca roslina i idealnie nadaje sie na pasze. Jezeli masz zamiar przyorac go na poplon to mozesz posiac odmiane Polonez jest to odmiana podobna do Soneta ale troche ma wiecej masy i dluzej zielona pozostaje. I jesli chcesz miec duzo masy to trzeba wysiac ok. 250 kg nasion na ha. I siej go wszystkimi redlicami w odstepach ok 11 cm. Ja mialem posiane zgodnie z zaleceniami co 2 redlice i to bylo za szeroko i pozniej mialy miejsce do rosniecia chwasty. Odmiany te zabardzo sie nie krzewial ale za to jesli chcesz zebrac je na nasiona to maja dobra zalete ze nie pekaja. W okolicy lepek mial bialy lubin ale on mu sie osypal zanim zdazyl go zebrac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 23 Lutego 2007 Mam pare pytań co do łubinu:1.Czy łubin młóci sie razem ze zbożem??2.Czy trzeba stosować specjalistyczne opryski??3.Jaki najlepszy łubin na pasze??4.Jak jest cena łubinu(za 100kg czy tam jak)??5.Czy łubin można siać Poznaniakiem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 23 Lutego 2007 1. Termin się pokrya ze zbożami2. Od chwastó najlepiej opryskać zaraz po siewie3. Obowiązkowo słodki !! Zależy na co będzie (kiszonka czy omłot) wtedy nalerzało by dobrać odpowiednio odmiane.4. Łubin wąskolistny 1,20 zł/kg (na troszke jepsze ziemie) Łubin żułty około 3 zł/kg (na słabe ziemie)5. Można (sąsiad siał) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 23 Lutego 2007 -Ile kg trzeba wysiać na 1ha??-Jakie sa plony z hektara?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 23 Lutego 2007 http://sai.iung.pulawy.pl/Lubinzolty.htmhttp://sai.iung.pulawy.pl/Lubinwaskolistny.htmhttp://sai.iung.pulawy.pl/Lubinbialy.htmhttp://www.sodr.pl/sierpien2005.pdf Kiedyś gdzieś słyszałem alboktoś mi muwił że najwyszy plon jaki udało śię mu osiągnąć to około 3,5 t/ha. A tak normalnie to 2 powinny być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 23 Lutego 2007 oooooooooo dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 23 Lutego 2007 nie ma za co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 23 Lutego 2007 Ile trzeba wysiać go na hektar?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 23 Lutego 2007 Żółty 140-170kg/haBiały 220-290kg/ha Ilość zależy od odmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 23 Lutego 2007 A łubin biały nadaje się na dobre ziemie(rędziny)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 23 Lutego 2007 Biały może być uprawiany nawet na II klasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 24 Lutego 2007 Piszcie o łubinie,bo ten temat zaginie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Sturlis 0 Napisano 25 Lutego 2007 Ja w tym roku spóbuję wysiać łubin żółty na nasiona do skarmiania zamiast soji dla trzody chlewnej. Zakupiłem w centrali nasiennej odmianę Mister po 4zł za kilogram nie zaprawiany ma niby plonować na poziomie ok 3,5t/ha. Wsieje narazie 2 ha po 150 kg i zobaczęco będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kylopan 0 Napisano 27 Lutego 2007 Czy opłaciło by sie siać łubin na poplon? posiałem pszenżyto na poplon ii nie wiem czy był to dobry wybór.Jaki najlepiej zasiać aby szybko pokrył teren przed zimą planuje siać pod koniec września bo wcześniej się nie wyrobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Sturlis 0 Napisano 27 Lutego 2007 Przy ciepłej jesieni sprubój gorczyce ajak nie to siej rzepak z rozsiewacza do nawozów on fest pokryje pole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kylopan 0 Napisano 27 Lutego 2007 Gorczyca odpada niestety. Wiem dobra jest ale sadze kapuste i brokuł więc rośliny z rodziny krzyżowych odpadają. Myślałem, że łubin będzie dobrym rozwiązaniem ale nie wiem ile wyniósł by zasiew na 1 hektar. Siałem pszenżyto rozsiewaczem wcale tak źle nie wychodzi prawie jak poznaniakiem:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Sturlis 0 Napisano 27 Lutego 2007 łubuin droga sprawa 2-4 zlote kilogram w centrali od rolnika 0,7-1,5 zł.awysiew na ha to 150-160 ale jeżeli chcesz na masę zieloną to trzeba dołożyć jeszcze z 50 kgkilogramów w zależności od odmiany.Wysiew późny więc musi być to odmian termoneutralna i zielonkowaz łubinu żółtego może być odmiana Parysz łubinu wąskolistnego Karo - ten nawet jest polecany jako poplon według moich danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kylopan 0 Napisano 27 Lutego 2007 A jakbym posiał na wiosnę tą odmiane karo to czy zdążyłbym ją zebrać i jeszcze posiać. Jaka wydajność jest tej odmiany. potrzebuje obsiac poplon na okolo 10 hektarach. Czy z jendego hektara zabrałbym nasiona na to?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Sturlis 0 Napisano 27 Lutego 2007 Aby posiać na wiosnę i szybko zebrać to trzeba siać inne odmiany (nasienno-zielonkowe lub nasienne) wczesne, szybko rosnące i nie samo kończące /potrzebna będzie desykacjia glifosatem/ np. odmianę Zeus plon z ha to 2-4 tony,Boruta samokńcząca.Mam plik worlda z odmianami i krótką charakterystyką daj e-maila to ci prześlę to będziesz mógł coś z tego wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 27 Lutego 2007 A moge i ja prośić o teń plik? andrzejjabl@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 27 Lutego 2007 Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kylopan 0 Napisano 27 Lutego 2007 kylo_lublin@interia.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach