Gość Napisano 17 Marca 2006 za 100 to mozna jakas przyzoita uzywke kupic i nic wiecejnawet pronar 82sa kosztuje wiecej nie mowiac juz o tej normalnej (nowszej generacji - 120tys) - to jest koszmar pozdrawiamYacentY Na SPO da się przeżyć!!!6 dych to chyba nie takie straszne pieniądze!!!Sprzedajesz starego i masz już trzy dychy + swoje i masz nowy ciągnika 120 te pronary to netto kosztują Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 17 Marca 2006 za 100 to mozna jakas przyzoita uzywke kupic i nic wiecejnawet pronar 82sa kosztuje wiecej nie mowiac juz o tej normalnej (nowszej generacji - 120tys) - to jest koszmar pozdrawiamYacentY Na SPO da się przeżyć!!!6 dych to chyba nie takie straszne pieniądze!!!Sprzedajesz starego i masz już trzy dychy + swoje i masz nowy ciągnika 120 te pronary to netto kosztująNo ale jak dać za nowego iwana 120 000 to ja osobicie wybrałbym używanego JD czy Fenda i zapłaciłbym może nawet mniej. A różnica jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yacenty 0 Napisano 17 Marca 2006 Na SPO da się przeżyć!!!6 dych to chyba nie takie straszne pieniądze!!!Sprzedajesz starego i masz już trzy dychy + swoje i masz nowy ciągnika 120 te pronary to netto kosztującos mi sie zdawalo ze brutto bynajmnije moj diler tak mowil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławek 0 Napisano 17 Marca 2006 Na SPO da się przeżyć!!!6 dych to chyba nie takie straszne pieniądze!!!Sprzedajesz starego i masz już trzy dychy + swoje i masz nowy ciągnika 120 te pronary to netto kosztująwiesz co paweł przez takich jak ty to wies jest zkłucona z miastema SPO to nie tak jak sie tobie wydajezwrot jest i owszem ale bez watu i najpierw muśisz mieć pieniądze na cały siągnik a pużniej z cierpliwością czekac aż droga agencja odda ci jak będzie miała pienioądze co w przktyce trwa ładnych pare miesięcy i jak juz wspomniałem bez watu a to jest duza rużnica Na przyszłośc to jak nie jesteś czegoś pewien to o tym nie pisz!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 17 Marca 2006 Na SPO da się przeżyć!!!6 dych to chyba nie takie straszne pieniądze!!!Sprzedajesz starego i masz już trzy dychy + swoje i masz nowy ciągnika 120 te pronary to netto kosztująwiesz co paweł przez takich jak ty to wies jest zkłucona z miastema SPO to nie tak jak sie tobie wydajezwrot jest i owszem ale bez watu i najpierw muśisz mieć pieniądze na cały siągnik a pużniej z cierpliwością czekac aż droga agencja odda ci jak będzie miała pienioądze co w przktyce trwa ładnych pare miesięcy i jak juz wspomniałem bez watu a to jest duza rużnica Na przyszłośc to jak nie jesteś czegoś pewien to o tym nie pisz!!!!!!!Co ty piepszysz Ja pracuje w odr sam około 60 wnioskow na spo zrobiłem!!! A i takich dilerów macie u nas spokojnie czekają na kase jest umowa ale ona taka sobie jest!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławek 0 Napisano 17 Marca 2006 Wiesz co paweł jak masz takich dobrych dilerów to daj mi na nich namiary bo na tych warunkach co piszesz to z chęcia kupie nowy ciągnik!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralf 0 Napisano 17 Marca 2006 wiesz diler jednemu pozwoli drugiemu nie bo wpadłby do niego tłum oszołomów i kazdy by chciał jasne ze jednemu czy tam max 3 poczeka na kase ale nie wiecej i zalezy kto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 17 Marca 2006 wiesz diler jednemu pozwoli drugiemu nie bo wpadłby do niego tłum oszołomów i kazdy by chciał jasne ze jednemu czy tam max 3 poczeka na kase ale nie wiecej i zalezy kto Oczywiście nie dla każdego poczeka, ale jeśli ktoś ma naprawdę rozwiniętą produkcję ( a to odrazu widać ) i podpisaną umowę z ARiMR to na pieniądze poczeka nawet do pół roku. Oczywiście trochę więcej weźmie ale to i tak pryszcz w porównaniu z kredytem! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Marca 2006 Chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje ten model Lamborghini. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 18 Marca 2006 a dlaczego diler ma nie poczekac co on wielka łaske robi jak nie ten to inny diler jest partnerem do interesów a nie wyrocznią która wszystko wie i moze u mnie nie spotkałem sie z takim czyms ze diler podczas kupna maszyny na SPO stawia jakies warunki (moja zasada jest taka jak nie ten to inny mało ich jest?!) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik z W 0 Napisano 20 Marca 2006 Planujemy wymiane poczciwego MTZ 82, i co proponujecie w tym temacie:- nowego Pronara 82 TSA- nowego Zetora 8441 mysle ze w tych madelach zmiescilbym sie 85-90 tys netto a moze zachodnią używkę np.- John Deere 6100,6200,6300, 6010SE, 6110SE, 6210SE- moze proponujecie cosik innego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian 0 Napisano 20 Marca 2006 lepiej wez nowego z tych 82TSA lub 8441 co nowe to nowe i pozatym czesci masz wszedzie dostepne pod reka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yacenty 0 Napisano 20 Marca 2006 my tez mielismy ten dylematale mielismy mniej kasy, nie wiem jakie masz szanse na spo, u nas byly prawie 0 i to od paru lat dlatego tez kupilismy uzywanego zetora i po problemie,tez mielislismy mtztaczemu zetor?20km wiecej,o niebo lepsza hydraulika,o niebo lepsza kabina lepsza zwrotnosclatwo dstepne czesci i zero problemu z serwisem (a w takim JD czy MF to juz bywa rownie i drogo) dobra cena za w miare przyzwoity ciagnik. jesli jednak chcesz nowy to popatrz na pronarki albo jakiegos ladnego zetoratez wiem ze za rozsadna kase mozna wyrwacprzede wszystkim patrz na maszyny jakie masz i do nich dobierz traktor.znam takich co kupili ciagnik za 70tys a pozniej wydali 200tys na maszyny do niego ale bynajmniej to bylo zamierzone,znam tez takich co sie przesiedli z ledwo jezdzacej 80 na 16tke i teraz ciagaja nim plug 4x35 zagonowy i agregat 2.7m:) pozdrawiam i zycze udanych poszukiwan ciagnikaYacentY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 20 Marca 2006 Planujemy wymiane poczciwego MTZ 82, i co proponujecie w tym temacie:- nowego Pronara 82 TSA- nowego Zetora 8441 mysle ze w tych madelach zmiescilbym sie 85-90 tys netto a moze zachodnią używkę np.- John Deere 6100,6200,6300, 6010SE, 6110SE, 6210SE- moze proponujecie cosik innegoZnajomy ma JD 6400 z '97 i wzioł na SPO nowego zetorka 100 konnego. Jak był u niego gościu z serwisu JD to mówił mu że ten JD przezyje tego nowego zeterka a uciąg to nie ma co porównywać zetorek niestety musi się schować. Widziałem tego JD 6400 to jest maszynka. Sam szukam czegoś mocniejszego jakiegoś 6800- 6900 albo 7600 to są ciągniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik z W 0 Napisano 20 Marca 2006 Dzieki za odp. Na SPO juz biore osobiscie Valtre, a to ma 2 byc ciagnik dla gospodarstwa ktorym zarzadza moj ojciec, glownie do oprysku, rozsiewacza i prasy, i wiemy juz ze nie chcemy Pronara, zostaje wiec Zetor. Jutro zadzwonie tez do dilera tych farmerów zapytac o ceny. A z drugiej strony znajoma spoldzielnia ma kilka tych malych JD 6210SE i sie ojcu podobaja! Ciagnik bedzie brany w leasing, juz nadalismy temat kilku dilerom zobaczymy jakie przywioza oferty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 20 Marca 2006 Planujemy wymiane poczciwego MTZ 82, i co proponujecie w tym temacie:- nowego Pronara 82 TSA- nowego Zetora 8441 mysle ze w tych madelach zmiescilbym sie 85-90 tys netto a moze zachodnią używkę np.- John Deere 6100,6200,6300, 6010SE, 6110SE, 6210SE- moze proponujecie cosik innegoZnajomy ma JD 6400 z '97 i wzioł na SPO nowego zetorka 100 konnego. Jak był u niego gościu z serwisu JD to mówił mu że ten JD przezyje tego nowego zeterka a uciąg to nie ma co porównywać zetorek niestety musi się schować. Widziałem tego JD 6400 to jest maszynka. Sam szukam czegoś mocniejszego jakiegoś 6800- 6900 albo 7600 to są ciągniki. Jd przeżyje zetora. To niech ten znajomy zacznie od teraz dokładnie liczyć koszty eksploatacji tego jd i zetora a przy obecnym zaniku opłacalności produkcji rolniczej takie koszta grają ogromną rolę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yacenty 0 Napisano 20 Marca 2006 Dzieki za odp. Na SPO juz biore osobiscie Valtre, a to ma 2 byc ciagnik dla gospodarstwa ktorym zarzadza moj ojciec, glownie do oprysku, rozsiewacza i prasy, i wiemy juz ze nie chcemy Pronara, zostaje wiec Zetor. Jutro zadzwonie tez do dilera tych farmerów zapytac o ceny. A z drugiej strony znajoma spoldzielnia ma kilka tych malych JD 6210SE i sie ojcu podobaja! Ciagnik bedzie brany w leasing, juz nadalismy temat kilku dilerom zobaczymy jakie przywioza oferty. moj ojciec tez bardzo chcial farmera ale szybko sie wyleczyl z tematu.ciagnik to nie zabawka i podstawowa kwestia to serwis do niego,kazdy wie ze co by to nie bylo - nawet Fendt, JD czy inne potrzebuja serwisua jak wyglada serwis Farmera w Polsce? odpowiedz sobie sam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik z W 0 Napisano 21 Marca 2006 Diler Farmera jest w Komornikach 30 km ode mnie, serwis tez prowadzi, a oto ceny jakie mi podal:- Farmer 80 KM z silnikiem MTZ - 81 tys- ten sam z silnikiem Johna - 94 tys- Farmer 105 KM - 95 tys ceny sa natto: Rozmawialem z nim o tych mostach napedowych i powiedzial mi ze identyczne sa w Zetorze 7cos tam( nie pamietam symbolu) Niestety najgorzej to wypada w tych farmerkach hydraulika, slabiutka i w ogole (Polska jakość!), bo reszta jest do przyjecia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jozekmj 0 Napisano 21 Marca 2006 Dlaczego słabiutka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik z W 0 Napisano 21 Marca 2006 Dzisiaj na 100 konny ciagnik 4 t to chyba nie duzo.A moze jacys wlasciciele Farmerów napisza z jakimi maszynami nimi pracuja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Marca 2006 Taaa ./...luk.Tylko jak ktoś potrzebuje ciągnika wszybciej to SPO musi odłożyć na półkę/ort. A po za tym podobno - na dzień dzisiejszy - można będzie można wykorzystac SPO dopiero w 2008. Nie wiem jak to jest. Ale w ODR w Losiowie na dobrą sprawę mnie spławili twierdząc że kiedyś tam SPO jeszcze będzie, wnioski skłądać będzie można , ale oni nie wiedza jeszce kiedy jak i czy wogóle. Nie wiem czy tylko w Opolskim tak czy gdzie indziej też? (zaproponowali mi emeryturę albo przejście z rolnictwa do innej działaności pozarolniczej) Ja będę musiał zrezygnowac z nowego na rzecz starego grata -zetora 7211, albo jakiegoś MF serii 500. Trudno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jozekmj 0 Napisano 22 Marca 2006 10244c1 ma pompę o wydajności 80l/min przy ciśnieniu 180 barów.3 pary szybkozłączy - wystarczy praktycznie do wszystkiego. Podnośnik Udźwig w osi cięgła dolnego - 4700kg, a 610mm od końcówek to 3300kg.Tuz z dwoma naprawdę solidnymi siłownikami pomocniczymi. Jeśli ktoś potrzebuje to dostępny jest też przedni tuz o udźwigu 2200kg. Naszym dużo oraliśmy z Kvernelanden 4x40 AB 100. Oramy tylko pod ziemniaki więc na 32cm. Radzi sobie ok. Gożej na ziemi bardzo ciężkiej trzeba zwęzić pług. Mamy poruwnanie do ursusa 6ki i jest praktycznie tak samo. Ursus lepiej sobie radzi na mokrej b.cięzkiej glinie. 2 gary więcej dają o sobie znać. Super nadaje sie do transportu - jest szybki i zwrotny. Z przyczepą + 12 ton ziemniaka na niej po polu radzi sobie o wiele lepiej niz Ursus 4t, a 6ce praktycznie nie ustepuje - może poza spalaniem bo 6ka pali jak smok wawelski na mega kacu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Liberacki 0 Napisano 29 Marca 2006 Czy ktoś już posiada cennik Zetora który będzie obowiązywał od przyszłego miesiąca Czy ceny ulegną zmianie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek B 0 Napisano 30 Marca 2006 Nie wiem ale pewnie tak (jezeli sprzedali rocznik 2005 ) ale to pewnie wroci do normy albo spadna ceny niz wczesniej bo teraz przez ok 2 lat nie bedzie dofinansowania SAPARD tylko w 2008 sie podobna zacznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 30 Marca 2006 Nie wiem ale pewnie tak (jezeli sprzedali rocznik 2005 ) ale to pewnie wroci do normy albo spadna ceny niz wczesniej bo teraz przez ok 2 lat nie bedzie dofinansowania SAPARD tylko w 2008 sie podobna zacznie. Jak sie nie znasz to sie nie odzywaj i nie mac ludziom w głowch po pierwsze nie ma sapardu tylko SPO, po drugie to ta promocja cenowa któr jest teraz nie jest na roczniki 2005, bo to nie samochody że za duzo wyprodukowali na ciagniki trzeba czekac i sa z bierzacego rocznika. Mysle że cena powróci do poprzedniego poziomu choc nie wykluczone ze troche spadnie bo jednak euro utrzymuje sie na niskim poziomie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach