pestek6 0 Napisano 1 Stycznia 2017 Witam tak jak w temacie problem jest z alternatorem.Chcę uzyskać wskazówki czy coś jest nie tak z nim.Mam amperomierz w traktorze i on wskazuje na odpalonym i na wysokich obrotach od 0 do +5 ampera jak włącze światła drogowe to spada wskaźnik na minus przy wysokich obrotach.Nie wiem jaki ma amperaż ten alternator ale najmniejsze mają chyba 30 amper i tyle co najmniej powinien wskazywać miernik.nie wiem czy wskaźnik do wymiany czy z alternatorem jakiś problem.Będę miał czas to oblukam go.dajcie wskazówki co można zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 2 Stycznia 2017 Mam w Bizonie amperomierz prądu ładowania.Zachowuje się mniej więcej tak:po uruchomieniu przez chwilę wskazówka "idzie" na + że brakuje skali by następnie spaść i oscyluje w okolicach 5~10 A.Po dłuższej jeżdzie to już tylko trochę wychyla się na plus i jak włączę światła to nieznacznie wychyla się na plus..... mają chyba 30 amper i tyle co najmniej powinien wskazywać miernik....Prąd ładowania zależy od wydajności alternatora ale i od obciążenia.Jeżeli akumulator jest dobrze naładowany i nie będzie obciążenia np.żarówkami to prąd ładowania jest mały niezależnie od obrotów silnika(regulator napięcia).W Twoim przypadku sprawdził bym najpierw szczotki następnie regulator napięcia.Szczotka może być zawieszona lub się już "kończy".Może nawet już trzeć "przewodem" po pierścieniu (komutatorze).Lepiej za długo tak nie jeżdzić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach