Skocz do zawartości
Silver

Dopłaty do zalesiania gruntów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj sąsiadowi koleś poorał pasy na łące a dokładniej 8 godzin wyciągali zetora na 2 mtzty i ma zalesić i brać za to kase. Nie wiem czy nie kożystniej było by brac dopłaty ale to jego sprawa, wogóle jest teraz taki program, bo z tego co wiem koleś dostał tylko pozwolenie na zalesienie łąki.

Do tego koleś pracuje a z tego co słyszałem żeby kożystać z funduszy unijnych takich jak zalesienie , czy młody rolnik nie można być zatrudnionym i jak się zejdzie na rente strukturalną też nie jest wypłacana kasa za zalesienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopłaty są bo mi pare tygodni temu też propnowali zalesic 2ha pola które graniczy z lasem. tylko że u mnie jest wszytko ok sieje tam kukurydze i rosnie mi po 2,50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nawet moich piachów nie zalesił (lekko sie ora a dopłaty biore ), wystarczy że 8 lat temu ojciec zalesił 3 ha dali wtedy na sadzonki i oranie pasów , a teraz 1,5 tyś za przekwalifikowanie trzeba zapłacić ale podobno mają niedługo za darmo przekwalifikowywać.

Miki z rawicza ile ci proponowali za chektar zalesienia? Czy będą wypłacać jak ktoś jest zatrudniony, bo jak przejdzie na rente strukturalną to zawieszają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ceny mi nie podali bo przyszło do mnie tylko pismo z ARiMR że na danej działce jest zalecane zalesienie poniewaz plon jest zbyt niski. tylko że ja tam mam 6 klase ziemi i w tym roku miałem taka kukurydze z sorgo że class jaguar sie przyniej dusił bo była taka gesta i wysoka a oni mi piszą że zamały plon. plon tam jest mały jak zasieje zoboze ale przy kukurydzy burakach czy sorgo to plon jest poruwnywalny do plonów z ziem o klasie 3 a 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam troche 6 klasy a nic nie przysłali , mam 3 ha 8 letniego młodniku a na to to unia nic mi nie wypłaci chyba a do tego 1,5 tyś przekwalifikowanie

U nas to z pół wsi nazgałaszało że chce zalesić a chyba nikomu nie pozwolili poza tym jednym kolesiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi