oli007 0 Napisano 5 Stycznia 2006 Przypomniał mi sie taki patent naszych dziadków.... Jak wpuszczasz nową świnie to ochlapać wszystkie świnie w tej buchcie troche ropą tak żeby nowy prosiak nie różnił sie od nich zapachem. Kiedyś zastosowałem ale dałem jeszcze im żarcia do oporu i wrzuciłem kawałki gazobetonu zeby miały sie czym bawić i prosiak przyswoił sie do grupy niemal w stanie nienaruszonym Tam jest wyraźnie napisane ,,kiedys"..,. no bo kiedyś tak robiłem ale już od długiego czasu tak nie robie bo przeszedłem na kompletny cykl karmienia świń z udziałem pasz Sano i nie mam po co już takich patentów stosować:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 5 Stycznia 2006 Przypomniał mi sie taki patent naszych dziadków.... Jak wpuszczasz nową świnie to ochlapać wszystkie świnie w tej buchcie troche ropą tak żeby nowy prosiak nie różnił sie od nich zapachem. Kiedyś zastosowałem ale dałem jeszcze im żarcia do oporu i wrzuciłem kawałki gazobetonu zeby miały sie czym bawić i prosiak przyswoił sie do grupy niemal w stanie nienaruszonym Tam jest wyraźnie napisane ,,kiedys"..,. no bo kiedyś tak robiłem ale już od długiego czasu tak nie robie bo przeszedłem na kompletny cykl karmienia świń z udziałem pasz Sano i nie mam po co już takich patentów stosować:) SANO jest super,karmię nim prosięta i tucznika. Nie mogę się zdecydować na przejście na koncentraty Sano dla macior. Jak to wychodzi u ciebie i czy dobrze ci karmią maciory prosieta.Jakie zboża dajesz do mieszanki dla macior karmiących Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 5 Stycznia 2006 Mam prośbę do Bartosza.Piszesz, że problem kanibalizmu występuje w jednym kojcu a nie u wszystkich świń, więc to nie może być wina paszy.Jeżeli możesz zaobserwuj od której maciory pochodzą te gryzące się sztukiByć może potomstwo po tej maciorze należy żywić znacznie wyższym poziomem białka w paszy, ponieważ posiada ona geny charakterystyczne dla ras syntetycznych lub kryta była knurem pochodzącym z tych ras (mam namyśli Naima, Galaxy PIC, knur P76 itp) Dla tuczników 50-75kg w typie pbz i wbp wystarczy poziom białka 14,7% dla tuczników w typie ras syntetycznych w tym samym przedziale wagowym musi być 17,5%białka.Mieszanina tych ras nie uśredni potrzebnego poziomu białka w żywieniu, tylko w miocie będą osobniki w typie żywienia 1 i 2 grupy. i wtedy trudno im dogodzić.Ile sztuk będzie się gryzło, to zależy jak się geny rozdzielą. Może to być 1-2 sztuki jeżeli maciora nie jest prawdziwym F1 (potomstwo po F1 musi być białe nawet jeżeli była kryta knurem mięsnym) potomstwo kolorowe źle świadczy o hodowli reprodukcyjnej z ktorej pochodzi maciora.Jeżeli zaobserwujesz, coś ciekawego ,proszę napiszpozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oli007 0 Napisano 5 Stycznia 2006 Przypomniał mi sie taki patent naszych dziadków.... Jak wpuszczasz nową świnie to ochlapać wszystkie świnie w tej buchcie troche ropą tak żeby nowy prosiak nie różnił sie od nich zapachem. Kiedyś zastosowałem ale dałem jeszcze im żarcia do oporu i wrzuciłem kawałki gazobetonu zeby miały sie czym bawić i prosiak przyswoił sie do grupy niemal w stanie nienaruszonym Tam jest wyraźnie napisane ,,kiedys"..,. no bo kiedyś tak robiłem ale już od długiego czasu tak nie robie bo przeszedłem na kompletny cykl karmienia świń z udziałem pasz Sano i nie mam po co już takich patentów stosować:) SANO jest super,karmię nim prosięta i tucznika. Nie mogę się zdecydować na przejście na koncentraty Sano dla macior. Jak to wychodzi u ciebie i czy dobrze ci karmią maciory prosieta.Jakie zboża dajesz do mieszanki dla macior karmiących Maciory 2 dni przed samym oproszeniem dostają u mnie dosłownie kilka garści śrutu ( na 400kg to 100kg owies,90 jęczmień,90pszenica i reszta pszenżyta) i bez żadnego koncentratu, daje tak mało bo dzięki temu nie dostają zapalenia ,,cycków", jak prosięta sie urodzą to stopniowo zwiększam dawke po ok1-2 tygodniach daje maciorze karmiącej dużą łopate takiego śrutu tyle ze z dawką protamino premium jak dla tuczników i oprucz tego prosiakom z czasem sypie już Babsy-a. Maciora nie traci zbytnio na wadze a prosiaki ładnie rosną:) Też widziałem tą oferte dla macior ale mam ich tylko 8 więc nie opłaca mi sie specjalnie dla nich robić paszy pozatym nie wiem czy poprawi to jakoś znacząco cokolwiek. Pozdrawiam jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia niech sie podzieli informacjami:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oli007 0 Napisano 5 Stycznia 2006 Mam broszure z sano i własnie jest tam dokładniej opisany ten cykl karmienia macior... Pisze ze bez problemu maciora będzie miała 22-24 prosiąt rocznie... Przecież to żadna rewelacja teraz zdaża sie że mam czasem nawet wiecej... 2 razy w roku locha odchowa 28 prosiaków i to bez żadnych dodatkowych pasz... 22 to mam na bank to najniższa granica... tylko teraz zdażyło mi sie że jedna miała 6 prosiaków ale to tylko dlatego że knór już nie sprostał wymaganiom i to jego sprawka:P:P Ale naszczęscie druga która sie prosiła jakoś niedługo po miała tyle ze przeżuciłęm i miałem i tak 2 komplety po 11:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrwlodek 0 Napisano 9 Stycznia 2006 maczka iraz jeszcze maczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Stycznia 2006 maczka iraz jeszcze maczkaPisz wyraźnieChodzi Ci o mączkę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrwlodek 0 Napisano 9 Stycznia 2006 mączka i nieucz mnie ortografi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Stycznia 2006 mączka i nieucz mnie ortografi"Nie ucz" pisze się rozdzielnie baranie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Stycznia 2006 mączka i nieucz mnie ortografi"Nie ucz" pisze się rozdzielnie baranie nie mówi się rozdzielnie-(słowo zostało usunięte) tylko osobno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 9 Stycznia 2006 Fajny kamiobalizm koledzy sobi zafundowali . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 9 Stycznia 2006 Fajny kamiobalizm koledzy sobi zafundowali . Biegli są w ortografi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 9 Stycznia 2006 Fajny kamiobalizm koledzy sobi zafundowali . Biegli są w ortografiUważaj bo się przyczepią a nie jestem z tego orłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 9 Stycznia 2006 Fajny kamiobalizm koledzy sobi zafundowali . Biegli są w ortografiUważaj bo się przyczepią a nie jestem z tego orłem Ja tyż nigdy nie lubiłem polskigo w szkołach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Stycznia 2006 Do PiotrwłodkaWitam. Czy uważasz, że użycie mączki mięsno-kostnej może spowodować kanibalizm, czy też jest "lekarstwem" na to zjawisko? Napisz bo w twojej wypowiedzi nie jest to jasne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Stycznia 2006 stosowalem gdy byla mozliwosc dawania maczki i nigdy nie mialem przypatkow kanabalizmu obcinanie ogonkow tez pomoze teraz stosuje koncetraty firmy s... i tez niemam problemow z kanabalizmem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 11 Stycznia 2006 stosowalem gdy byla mozliwosc dawania maczki i nigdy nie mialem przypatkow kanabalizmu obcinanie ogonkow tez pomoze teraz stosuje koncetraty firmy s... i tez niemam problemow z kanabalizmemNo ja jak dawałem mączkę mięsno-kostną to nie wiedziałem że świnie mogą sobie ogony odgryzać jak przeszedłem na krew suszoną to od czasu do czasu jakiś miot bawi się o odgryzanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Stycznia 2006 ja jeszcze niemialem problemow z kanabalizme odstawiajac maczke tez sie balem ale jest spoko trzymam w komorach po 40 sztuk i jest super ogony obcinam jak najkrocej i niema mowy by je sobie odgryzly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Stycznia 2006 KAnibalizm to faktycznie jest duży problem, ale to temat rzeka...Szczególnie w zimie się nasila kiedy zamykacie okna bo jest zimno ale nie macie najlepszej na świecie wentylacji, więc jest nagromadzenie amoniaku i to też wzamga agresję.Można spróbować dodać ok 3 kg soli kuchennej na tonę paszy ale trzeba pamiętać żeby świnie miały dostęp do wody!To działą tylko doraźnie.Jest produkt firmy LNB o nazwie NERVIDOL T który skutecznie uspokaja zwierzęta (jedyny taki produkt na rynku)Jest bezbłędny- przetestowałem go u siebie. Miałem duży problem. Nie pomagało obcinanie ogonów bo się gryzły po uszach. Nie pomagały spraje, zabawki, sól, nawet włączałem im RADIO MARYJA ale jak słyszały OJCA DYREKTORA do jeszcze bardziej się denerwowały pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Lutego 2006 amoniak na chlewni nie jest problemem swiń - tylko naszym. Dla człowieka wyczuwalna dawka amoniaku w powietrzu to 5ppm, dla świni 20 ppm. Wniosek to co nas szczypie w oczy nie jest odcvzuwalne dla zwierząt. kanibaliz to temat rzeka macie racje: sprawdzie tez czy nie ma grzybów w zbozach, kukurydzy. Moja kukurydza byla zle wysuszona a swinie pozbyly sie uszu;(pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Lutego 2006 a i jeszce otręby. Tam jest mnóstwo mykotoksyn - nastepny krok do kanibalizmu;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 5 Lutego 2006 WitamDo WUJ DOBRA RADApolecany dodatek 3 kg soli kuchennej jest zbyt wysoki i może być niebezpieczny i to zarówno na ogólny poziom sodu jak i chlorków w paszy.uważam, że maksymalnie można dodać 1,5kg soli pod warunkiem ,że deklarowana zawartość Na w paszy przed dodaniem nie jest większa niż 0,15%Jeżeli dodatek soli byłby większy trzeba uzupełnić potas.Do ja.....Skąd masz takie informacje dotyczące amoniaku? Węch u świń jest 1000(tysiąc) razy silniejszy niż u człowieka!!!, a szkodliwe działanie amoniaku na organizm jest bezdyskusyjne.Warto zastanowić się dlaczego mamy tak wysokie stężenie amoniaku na chlewni. Może to wynikać ze zbyt wysokiego poziomu białka ogólnego w paszy, ale źle zbilansowanego pod względem zawartości aminokwasów.Wówczas odkładanie białka w przyroście następuje do poziomu amonokwasu limitującego, a cała nadwyżka musi zostać zamieniona na energię z koniecznością wydalenia azotu. Kanibalizm wystąpi jeżeli niedobór aminokwasu limitującego będzie zbyt duży w stosunku do minimalnych potrzeb .Jeszcze sprawa zastosowania kukurydzy.....ziarno kukurydzy ma bardzo mało białka ogólnego (8-9%).Jeżeli zamieniłeś w dawce zboże o wyższym poziomie białka (np.pszenżyto) na kukurydzę a nie zwiększyłeś jednocześnie dodatku białkowego np. śruty sojowej to ogólny poziom białka może być poniżej bezwzględnego poziomu i nastąpi efekt kanibalizmu....Napisz proszę jaki był skład paszy przed i po dodaniu kukurydzyPozdrawiam i czekam na odpowiedź Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awe 0 Napisano 5 Lutego 2006 Mam takie pytanie , dlaczego występuje takie zjawisko, w kojcu po 20 szt wystąpi atak tylko na jedną sztuke w dowolnym okrese tuczu i trzeba ja odstawic i nie ma szans na powrót tej sztuki do pierwotnego stada poniewazrz atak się powturzy. Takie zdarzenie miałem w 2002r waga ok 60kg i 2 tygodnie temu waga ok 35kg. Pasza podawana jest w mirę jednakowa dostępna w karmikach woda w poidełkach 24godz na dobę Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Lutego 2006 do awewitam!czy możesz ustalić i podać parę szczegółów dotyczących tych 20 warchlaków?1.po jakich maciorach i knurze pochodzi ta grupa (z zaznaczeniem czy zakupione jako F1 lub wyhodowana z czystorasowej u Ciebie, czy też wybrana z tuczników)2.czy wszystkie 20sztuk jest białych, a jezeli nie to ile jest "kolorowych" (te z plamami dolicz do kolorowych)3 z ilu miotów może pochodzić te 20sztuk4 czy miałeś u nich problem z wczesnym pobieraniem prestrterów5 jaki jest % skład paszy (licząc w 100kgpaszy).Podaj deklarowany przez producenta poziom białka ogólnego w koncentracie lub premiksie-bez podawania firmyczekam na odpowiedź- mpz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Lutego 2006 do awewitam!czy możesz ustalić i podać parę szczegółów dotyczących tych 20 warchlaków?1.po jakich maciorach i knurze pochodzi ta grupa (z zaznaczeniem czy zakupione jako F1 lub wyhodowana z czystorasowej u Ciebie, czy też wybrana z tuczników)2.czy wszystkie 20sztuk jest białych, a jezeli nie to ile jest "kolorowych" (te z plamami dolicz do kolorowych)3 z ilu miotów może pochodzić te 20sztuk4 czy miałeś u nich problem z wczesnym pobieraniem prestrterów5 jaki jest % skład paszy (licząc w 100kgpaszy).Podaj deklarowany przez producenta poziom białka ogólnego w koncentracie lub premiksie-bez podawania firmyczekam na odpowiedź- mpz Facet co ty doktorat piszesz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach