W@Ri@ToReX 0 Napisano 3 Grudnia 2006 Mama pytanko ile trzeba mieć paszy własnej do wychowanie 120 tuczników o masy 135kg ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W@Ri@ToReX 0 Napisano 3 Grudnia 2006 "do" miało być aż ta rolnicza nie doskonałość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jendrula36 0 Napisano 5 Grudnia 2006 to zależy od wielu składników ale jednym z podstawowych jest bynajmniej dla mnie genetyka świń ,czy to będzie obsada własnym materiałem czy kupnym,jaką firmą będziesz je karmił i.t.p.. a dlaczego chcesz je tuczyć aż do 135kg,Uczeni w piśmie i słowie mówią o 300kg na sztukę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 5 Grudnia 2006 Mi sie wydaje i tak słyszałem od uczonych że 3kg paszy na 1kg przyrostu więc 300kg zerzre świnia do wagi 100kg.ale to jest optymistyczna wersja przy dobrej genetyce i warunkach chowu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoia_tael 0 Napisano 5 Grudnia 2006 Optymistyczna wersja to 2,5 kg paszy na kg przyrostu, a nawet mniej. Dasz wiarę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nita 0 Napisano 7 Grudnia 2006 przy zdrowym stadzie ,. dobrych koncentratach i dobrej rasie 2.8-3.2 gotowej paszy tucząć max do 115 kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kules 0 Napisano 8 Grudnia 2006 przy dobrej paszy to ok2.7kg na kg przyrostu ( ja stosuję sano) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chłop z Mazur 28 0 Napisano 11 Grudnia 2006 A ja wam powiem że na świnkach PIC robiłem doświadczenie żywieniowe na warchlakach wstawianych w wadze 19kg średniej dla 300 sztuk.Tuczenie odbywało sie na fermie o dobrym statusie zdrowotnym na kaszubach i zużycie paszy wyszło mi 2,1 na kilogram przyrostu do średniej wagi 103 kilogramy.Musze jeszcze dodać, że tucz odbywał sie z zastosowaniem własnych zbóż i koncentratu firmy UNIPASZ z Siemiatycz. Fakt jest faktem, że bez tak wybitnej genetyki to wychodziło mi na programie PM czyli polski program mieśny jakieś 2,4-2,7 w zależności jaki mieszaniec był uzywany po stronie ojcowskiej.Ale uważam że to 2,1 to rewelacja a teraz jak zboża tak zwariowały cenowo to tylko na zużyciu paszy można zaoszczędzić. Pozdrawiam z Mazur!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek 0 Napisano 27 Grudnia 2006 Jakich zbóż własnych używasz do paszy i co to za koncentrat?cały okres tuczu jechałeś na jednej paszy, czy dzieliłeś na grower i finisher?To 2,1 kg to na prawdę rewelacja! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach