Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to zależy od wielu składników ale jednym z podstawowych jest bynajmniej dla mnie genetyka świń ,czy to będzie obsada własnym materiałem czy kupnym,jaką firmą będziesz je karmił i.t.p.. a dlaczego chcesz je tuczyć aż do 135kg,Uczeni w piśmie i słowie mówią o 300kg na sztukę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje i tak słyszałem od uczonych że 3kg paszy na 1kg przyrostu więc 300kg zerzre świnia do wagi 100kg.ale to jest optymistyczna wersja przy dobrej genetyce i warunkach chowu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy zdrowym stadzie ,. dobrych koncentratach i dobrej rasie 2.8-3.2 gotowej paszy tucząć max do 115 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem że na świnkach PIC robiłem doświadczenie żywieniowe na warchlakach wstawianych w wadze 19kg średniej dla 300 sztuk.

Tuczenie odbywało sie na fermie o dobrym statusie zdrowotnym na kaszubach i zużycie paszy wyszło mi 2,1 na kilogram przyrostu do średniej wagi 103 kilogramy.

Musze jeszcze dodać, że tucz odbywał sie z zastosowaniem własnych zbóż i koncentratu firmy UNIPASZ z Siemiatycz.

Fakt jest faktem, że bez tak wybitnej genetyki to wychodziło mi na programie PM czyli polski program mieśny jakieś 2,4-2,7 w zależności jaki mieszaniec był uzywany po stronie ojcowskiej.

Ale uważam że to 2,1 to rewelacja a teraz jak zboża tak zwariowały cenowo to tylko na zużyciu paszy można zaoszczędzić.

Pozdrawiam z Mazur!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakich zbóż własnych używasz do paszy i co to za koncentrat?

cały okres tuczu jechałeś na jednej paszy, czy dzieliłeś na grower i finisher?

To 2,1 kg to na prawdę rewelacja!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi