kondor 0 Napisano 25 Marca 2007 Witam Widze że ja jestem na wygnaniu z tymi egzaminami, wszyscy pozaliczają a ja jeszcze będe o tym myślał . Jak ktoś może niech nie zapomina o kolegach i niech pisze o egzaminach. POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasa 0 Napisano 27 Marca 2007 pytania z produkcj zwierzącej:sztuczne zaplodninie krowy na czy polega,jaki pasze powinno się podawać świnią a jakie nie i dlaczego,zasady lęgu sztucznego i naturalnegotechnologia zwierzęca:układ pokarmowy i funkcje,choroby zwierząt domowych i co je wywołuje,produkcja roślinna:jakie mamy gleby w Polsce,zapobieganie,technologia roślinna:produkcja owsa(trzeba wszystko po kolei powiedzieć jak się uprawia,kiedy,ile nawozów itp.)gospodarstwo domowe:jakie warunki powinna spełniac wieś pod agroturystyke,co powinno jeść dziecko w wieku przedszkolnym,jak racjonalnie rozporządzać budżetem w gospodarstwie,A dziewczyną jeszcze powiem że najprzyjemniejszy to był egzamin z mechanizacji.Nie musicie sie bać bo komisja jest bardzo fajna i nawet tłumaczą jeśli sie czegoś nie wie. Ogólnie to trzeba mieć wiedze i podstawowa zasada dużo mówić(nawet nie na temat bo to nie raz pomaga).Zyczę powodzenia wszystkim.Ja to mam juz za soba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 27 Marca 2007 produkcja roślinna:jakie mamy gleby w Polsce,zapobieganie, zapobieganie glebą w Polsce to dosyć podchwytliwe pytanie mam nadzieje, iż mi się nie uda na nie trafić;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bimber 0 Napisano 29 Marca 2007 witam Ja pomykam na ostatni termin (02.04-06.04), wiedza w stopniu znikomym przyswojona. Jak ktoś ma ochote zabrać się ze mną, to nie ma sprawy. Wyjeżdzam w niedziele po południu z Rzeszowa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bimber 0 Napisano 29 Marca 2007 witam Ja pomykam na ostatni termin (02.04-06.04), wiedza w stopniu znikomym przyswojona. Jak ktoś ma ochote zabrać się ze mną, to nie ma sprawy. Wyjeżdzam w niedziele po południu z Rzeszowa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radekp 0 Napisano 29 Marca 2007 jak chcesz spac to w tej szkole to wiedz ze wpuszczaja dopiero w poniedzielek rano, ale pewnie to wiesz ;]pozdrops. ja tez mam ten termin, ale to chyba nie ostatni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
serekb 0 Napisano 30 Marca 2007 egzamin zdany super egzaminatorzy , chociaż wymagający uczcie się , bo bez tego nie zdacie , materiały żle przygotowane , wielki minus dla organizatrów, w łowiczu nawet nie wiedzą kto to jest i nie znają materiłów te wielkie testy w internecie to jedna wielka lipa, można było wziąć program nauczania,można było kupić książki za 100zł i zdać bez niczego te materiały wogóle nie były uzgadniane z szkołą w Łowiczu, część jest część nie ma , wkurza cię fakt, że uczysz się tego wszystkiego a potem masz tylko nerwy jak zobaczysz pytania .Wszystkim życzę powodzenia!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malnika 0 Napisano 30 Marca 2007 u mnie tez egzamin zdany w drugim terminie Pozdrawiam wszystkich wlasnie z tej grupy Pytania (tylko te pamietam)Podstawy pr. roslinnej:1.klasy bonitacyjne 2.monokulturaTechoilogia pr. roslinnej: 1.Zbior i przechowywanie burakow2.uprawa pszenicy ozimej/jarejPodstawy zwiezrecej1Funkcje pluc 2.gruczoly dokrewne.Tech. pr zwierzecej1. pszczoly (z tego duzo pytan jest)2. przechowywanie mleka 3 i cos o wadach konczyn u koni To chyba najwazniejsze przedmioty, reszta to ekonomia (w materialach wlasciwie nie ma niczego co mialam na egzaminie, przynajmniej z zarzadzania), w naszej grupie (zdaje sie okolo 20-24 osob) oblalo chyba 3 osoby pojedyncze przedmioty. Komisja pozytywnie nastawiona, nie ma sie co bac, ale trzeba sie troszke pouczyc zeby zdac chociaz na dwojke...Pozdrowionka i powodzenia na egzamoinach (ps jak dobrze miec to juz za sobo ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiek82 0 Napisano 30 Marca 2007 Witam!!Ja mam już to za sobą :):) Duży minus dla organizatorów za przygotowanie niekąpletnych materiałów /braki w produkcji zwierzęcej, zarządzaniua, całkowicie w marketingu/.Z marketingu przygotujcie się na prawdziwe podstawy z marketingu czyli marketing mix, cykl życia produktu, analiza SWOT,strategie marketingowe .a na zarządzaniu są pytania z rachunkowości !!! np bilans.z produkcji zwierzęcej nauczcie sie dobże o układach wewnętrzych zwieżąt!!! a wogóle to o pszczółkach i rybkach i owcach też. Drogie panie a z gospodarstwa domowego możecie miec takie pytania jak: rodzaje makijażu,jak dbać o higienę i między innymi higiene nóg, rola pokoju dziennego, budżet domowy, jak zaplanować codzienne i okresowe pożądki w domu, odżywianie kobiet w ciąży i w czasie karmienia, co daje karmienie piersią, choroby zakaźne układu pokarmowego/wirusowe i pasożytnicze/.Co niektóre pytania urągają w godność koebiety mieszkającej na w gospodarstwie rolnym tak jaby nie potrafiła dbać o siebie i dom!!!! Komisje egzaminacyjne ogólnie ok, ale musza sobie upatrzeć jedną osobę z całej grupy którą mogą gnębić pytaniami. Ale da się to wszystko przejść. Życze powodzenia !!! P.S. Jeśli ktoś będzie mieszkał w hoteliku w szkole to niech zabieże jakąś grzałke lub czajnik elektryczny bo tam niema żadnego zaplecza kuchennego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kizo 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 Czy coś było z tych dodatkowych materiałów co dodali do kursu Czynniki produkcji rolnejPodstawy rachunku ekonomicznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jagoda 0 Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam!! dodatkowe materiały tak właśnie z nich było dużo nawet bardzo na ekonomii i zarządzaniu, te dwa przedmioty były pomieszane pytania się powtarzały !!! np na ekonomii zrobić kalkulacje ziemniaka,mierniki i wskaźniki analizy wkonomicznej,wyjaśnić pojęcie dobrego gospodarowania(chodzi o jakieś 14 zasad ),a ktoś miał ocenić politykę rolną Leppera, na zarządzaniu w jaki sposób rozliczją się przedsiębiorstwa z podatku, co to inwentaryzacja, jakie możemy wymienić dokumenty w stosunku do pracownika, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiek82 0 Napisano 6 Kwietnia 2007 Pomaleńku przez podwórze, idą dzieci kurze, W kropki w ciapki, malowanki, bo to miały być pisanki. Wszystkiego najlepszego z okazji świąt Wielkanocnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 0 Napisano 11 Kwietnia 2007 HEJ CO TAKA CISZA ?? CZY JUZ WSZYSCY POZALICZALI???? NIEMOŻLIWE TERMINY SĄ JESZCZE DO KOŃCA MAJA . PISAĆ NOWE NOWINKI O EGZAMINACH CI CO JUZ MAJĄ PO. GRATULACJE DLA TYCH CO ZALICZYLI !!!! POZRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1207tomek 0 Napisano 12 Kwietnia 2007 Przykładowe zestwy pytań:Zarządzanie1.Bilans-co to jest, funkcje itp.2,Formy org,-prod. prowadzenia działalności gospodarczej3,kasa fiskalna-co to jest,funkcje itp,Produkcja roślinna1,Metody bezpośrednie ochrony roślin2,Co to jest prewencja?3,Skład gleb ( stała, gazowa, ciekła - % udział- nie ma tego w naszych materiałach)Technologia roślinna1,Metody zwalczania chwastów ziemniaka( przykłady herbicydów, do jakiej fazy rozwojowej można stosowac metody mechaniczne itp.)2,Wymagania przyrodnicze traw3,Jak sprawdzić czy rzepak ozimy dobrze przezimował?Produkcja zwierzęca1,Wymień gruczoły podskórne - funkcje2,Z czego składa się krew ( funkcje krwinek )3,Porównaj żoładek jednokomorowy i wielokomorowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1207tomek 0 Napisano 12 Kwietnia 2007 Technologia zw,1,Wymień i omów choroby swiń + które sa zwalczane z urzędu2,Omów zywienie krów mlecznych3,Omów funkcje/role w rodzinie pszczół (królowa, robotnice, trutnie - co robia?)Ekonomika1,Funkcje izb rolniczych2,Omów zależność między popytem a podażą3,+ i - umów kontrakcyjnychMechanizacja1,Jednostki w jakich mierzymy moce silników ciagników2,Wymień połaczenia rozłączne i nierozłączne3,Do czego słuzy pulsator w dojarce konwiowej?Marketing1,Informacja marketingowa - do czego służy2,Rodzaje dystrybucji w rolnictwie3,...zapomniałem... Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mody rolnik 0 Napisano 12 Kwietnia 2007 mam rozumieć że oczywiście zdałeś??!! jesli tak to gratuluje!! a jak wygladały Twoje przygotownia, jak sie uczyłeś ? tylko z tych materiałow z ppr? Pozdrawiam!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 0 Napisano 12 Kwietnia 2007 czy ktos zna imie i nazwisko jaki tytuł dyrektora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 0 Napisano 13 Kwietnia 2007 Dzięki JUŻ MAM Jak idą przygotowania???????????Kto zdaje w kwietniu???????????? POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiek82 0 Napisano 16 Kwietnia 2007 ALE TU SPOKÓJ!!!!!! NIC SIĘ NIE DZIEJE!!!!! POZDROWIONKA!! P.S. Czyżby wszyscy rolnicy powyjeżdzali w pole . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 0 Napisano 17 Kwietnia 2007 Witam Jakość cisza?????Kasiek 82 już po zmaganiach egzaminacyjnych? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiek82 0 Napisano 17 Kwietnia 2007 hej!! :) Tak ja już mam to z głowy, trzymam za Was kciuki :) Wszystko jest do przeżycia Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 30 Czerwca 2007 siema. jak sie uczyliście to korzystaliście tylko z materiałów z kursu z PPR. czy jeszcze posiadaliście inne materiały?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach