solek01 0 Napisano 16 Grudnia 2006 Jakich siewnikow punktowych uzywacie do siania warzyw i burakow cukrowych. Znacie moze jakis producentow typy i ceny dlaprzykladu podaje link do firmy weremczuk http://firmaweremczuk.com.pl/product_info.php/products_id/15/cPath/12/siewniki-punktowe-mechaniczne-alex-2/siewnik-alex-2,-2-rzędowy.html/XTCsid/60b4f65ceca2a1cfaef596889dbe9bd1 Jest to krajowy producent z okolic lublina sienik ten kosztuje okolo 13000zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 17 Grudnia 2006 Tyle was tu jest na tym forum i nikt nic nie wie na temat siewnikow punktowych, czy nie chce sie podzielic swoja wiedza?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 20 Grudnia 2006 mam game co chcesz wiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik z Kwidzyna 0 Napisano 27 Grudnia 2006 Ja mam Kongskilde Variosem typ 6VR.Dobrze sieje warzywa i buraki,ale zmiana tarcz jest dość utrudniona ze względu na kiepskie dojście do nich i zajmuje ok.13min.AQle ogólnie to dobra maszyna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 14 Stycznia 2007 Ile rzedowe macie te siewniki i ile kosztowaly i ile nimi siejecie w sezonie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 14 Stycznia 2007 ja mam Kverneland-Accord Monopil S 6rędowy jeszcze nic nie siałem wygląda super. Jest super prosty w obsłudze dość mosywni i super wykonany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ry-Bo 0 Napisano 2 Lutego 2007 Ja mam jakiegos strszego accorda. Bardzo dobrze sie spisuje, sieje nim kukurydze (8 rzedow) i cebule (pozastale 4 sekcje, tak, zeby nie przerabiac sekcji tylko je zmieniac). Ale jak ktos chce to moza sie bawic i przerabiac na 12 sekcji do np burakow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 2 Lutego 2007 oo to super jak Ci się spisuje jakie masz wyposarzenei sekcji masz z tyłu ta opone mono flex? z przodyu podporową i za reglicą zagarniacz i te koło dociskowe i mono flex koło? A da siego przerabic do kukurydzy i cebuli ? tarcze zmieniasz jak tto ? gdzie kupuejsz częsci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ry-Bo 0 Napisano 2 Lutego 2007 Mozna nim siac bardzo wiele rzeczy, np. kukurydze, cebule, buraki...czesci ojciec gdzie zamawia (wiem ze w AGROMIE sa drogie)...ja tak dobrze na nazwach tych kolek itd sie nie znam, ale wyglada to mniej wiecej tak. Razem mam 12 sekcji...w tym 8 przystosowalem do kukurydzy, 4 zas do cebuli - bo nie mam wielkich arealow, a nie musze przerabiac za kazdym razem kazdej sekcji... Bardzo dobrze sie spisuje. Jak sieje kukurydze, to mam 8 sekcji. Jedno duze kolko(robione samodzielnie na zamowienie), zmiana tarczy rzecz jasna, redlic.. Do cebuli inne redlice, tarcze, dochodzi takie male kolko za redlica (waskie), i inne to ugniatajace - na koncu. Czyli tu mam 2 kolka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 2 Lutego 2007 ja też tak mam + 1 kółko z przodu razem 3:P hehe ale jak wygla u Ciebie tarcza w środku sekcji? U mnie to na sekcji jest taka niklowana blacha ją się odkręca chyba na 2 śruby i w środku jest takie koło z jakiegoś tworzywa (do buraków) i pisze na tym np A5 i to jest waskie ma szerokosci góra ze 4mm a u ciebie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ry-Bo 0 Napisano 2 Lutego 2007 oslona aluminiowa(chyba). No i tarcza w srodku, cala z blachy nierdzewnej - odkrecana specjalnym kluczem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 2 Lutego 2007 o kurde no i u mnie też specjalnym kluczem. Ale jakaś tarcza plastikowa. A słuchaj twój to pneumatic czy mechaniczny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ry-Bo 0 Napisano 2 Lutego 2007 Jak nie masz tego klucza to sie nie przejmuj To chyba szescian odpowiednich wymiarow, nada sie nawet klucz francuski Czy jest tarcza plastikowa - nie wiem, ja mam wszystkie z 'nierdzewki'. Moj jest 'na powietrze' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 3 Lutego 2007 aaa to twój jest bardziej zaawansowany mój siechyba w takim razie nie nada do innych nasionek jak buraki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ry-Bo 0 Napisano 3 Lutego 2007 No nie wiem, ale jak nada sie do cebuli to na 100% nada sie do burakow Bo przeciez nasiona cebuli sa mniejsze od nasion buraka? Kwestia tarczy i przelozenia...no wlasnie, zapomnialem dodac wtedy, oprocz rostawu, zmiany czesci w sekcji oczywiscie trzeba zmienic tryby... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 3 Lutego 2007 rozumiem że masz przekładnie trybową taka jak ja:D hehe fajna jest:D Musze zadzwonić kiedyś do salidy i się popytać o te tarcze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ry-Bo 0 Napisano 3 Lutego 2007 Ja jak kupowalem to mialem kilka kompletow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 3 Lutego 2007 widać twój lepszy a siałes buraki nim? Jak wschdy? A zgadza Ci się wszystko z Tabelką ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ry-Bo 0 Napisano 3 Lutego 2007 sialem nim tylko cebule i kukurydze, jak narazie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 4 Lutego 2007 cebulke siejesz w jakich rozstawach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 4 Lutego 2007 ile zaplaciliscie za te siewniki? a uzywa ktos z was lub z waszych znajomych te od weremczuka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 4 Lutego 2007 u nas nkt nie ma weremczuka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ry-Bo 0 Napisano 4 Lutego 2007 Nie pamietam, musialbym zobaczyc, ale dwadziescia cos cm chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pol 0 Napisano 5 Lutego 2007 ile zaplaciliscie za te siewniki? a uzywa ktos z was lub z waszych znajomych te od weremczuka?Weremczuk Aleks to siewnik mechaniczny w mojej okolicy było ich sporo tak jeszcze z dziesięć lat temu teraz wszyscy posprzedawali dopóki było jeszcze, komu Większość wymieniła na pneumatyczne takie jak Agricola- SN, Monosem, Stanhay Singulaire 780Cena każdego z nich za cztery sekcje to ok. 50tys złReszta korzysta z usług. Cena za usługę to ok.400zł/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam-aga6 0 Napisano 28 Kwietnia 2008 Poradzicie co zrobić, aeromat przy siewie kukurydzy, jeśli jednostka jest cięższa niż 15 kg nie wysiewa nasion, nawet do 30 % mniej przy wadze jednostki 18kg. Co zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach