Gość Napisano 24 Kwietnia 2012 Pamiętajmy, że jeśli Urząd Skarbowy znajdzie nam dwie faktury na to samo z różnymi numerami albo coś co będzie wskazywało na duplikację faktur to nie ma prawa odliczeń od żadnej z tych faktur! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ursus c 330-3602x-c385 0 Napisano 4 Maja 2012 Masz rację nie ma odliczeń na duplikaty a kombinatoprzy dostają kary i kończą na kocich łbach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ruki1976 0 Napisano 5 Lipca 2012 jestem drugi rok na wacie i dzis jakaś z US dzwoniła do mnie bo sie dopatrzyła w fakturze jakiś płyn wc i proszek czy tego nie można watu odliczać ? a może rolnik sie myć nie musi jest jakas strona co pisze co może rolnik odliczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 5 Lipca 2012 Potrafią się tego czepić. Moga chcieć żebyś udowodnił, ze użyłeś tego do gospodarstwa, a nie do domu. Ja nie mam takich problemów bo gospodarstwo, biuro i pomieszczenia socjalne dla pracowników mam w zupełnie innym miejscu niż dom. wtedy wszystkie wydatki "gospodarcze" bez problemu idą do skarbowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwilowki 0 Napisano 5 Sierpnia 2012 Podacie taką stronkę, co kolega pytał o odliczenia? mnie to też interesuje, dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Doradca podatkowy Słupsk 0 Napisano 3 Września 2012 podatek vat to jeden z tematów, ktory sprawia podatnikom wiele trudności- obowiązki podatkowe- obowiązki formalne- prawo do do odliczenia- miejsce opodatkowania- wnt, wdtitd z mojej wieloletniej praktyki wynika, że samodzielne rozliczanie podatku vat przez podatnika bardzo często jest nieprawidłowe i w konsekwencji bardzo bolesne w przypadku kontrolii Stąd zachęcam do skorzystania z pomocy doradcy podatkowego/prawnika, który nie tylko prawidłowo rozliczy podatek ,ale także doradzi i pomoże w sprawach podatkowych i prawnych Słupsk ul.Kopernika 15Ustka, ul. Akacjowa 3tel.608 582 578 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 2 Stycznia 2013 Od wczoraj mozna czy trzeba rozliczac faktury dopiero po zaplacie. A jak to jest z fakturami np z cukrowni ktore sie oplaca dopiero po oddaniu burakow czyli niekiedy po 6 miesiciacach. Czy fakture za nasiona z marca bede mogl rozliczyc dopiero w pazdzierniku. Czy tak jak teraz bylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RyszardD 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Chcę niebawem wystartować z gospodarstwem agroturystycznym. Planuję zakup po(słowo zostało usunięte)dającego gospodarstwa i jego rewitalizację. Tutaj chyba od razu powinienem być VATowcem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 22 Stycznia 2013 Ma ktoś wersje VAT 7 (13) do edycji przez komputer (która obowiazuje juz za styczeń), prosił bym o wrzucenie linku lub na @. Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 15 Lutego 2013 Chcę niebawem wystartować z gospodarstwem agroturystycznym. Planuję zakup po(słowo zostało usunięte)dającego gospodarstwa i jego rewitalizację. Tutaj chyba od razu powinienem być VATowcem ? Nie koniecznie, ale zakres duży od razy dobre biuro bierz, żeby nie korygować swoich błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ruki1976 0 Napisano 23 Lipca 2013 mam pytanie jestem na wacie do rolników i pożyczyłem 50tys bratu dwa lata temu teraz jak mi oddał to w us sie dopatrzyły tego na koncie bo chciały wyciągi przy sprawdzaniu mnie i chcą 2% z tego . Do mnie to jest nie normalne pozyczyłem mu z własnej oszczędności bez umowy tylko na słowo bo brat a ty sępy chcą za nic coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 9 Kwietnia 2014 Panowie czy można odliczyć od nowego qłada vat sprzedawcy piszą że tak a moja księgowa mówi że tylko 50 % nie orientujecie sie jak to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 11 Kwietnia 2014 Zależy jak jest w homologacji. Są takie że rejestrujesz je w wydziale komunikacji jako ciągnik i po sprawie. Wtedy oczywiście cały vat odliczasz. A kiedy połowę? nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 11 Kwietnia 2014 W homologacji ma samochód osobowy inny kiedyś kupowało sie do niego jakiś płużek i można było uzasadnić odgarnianiem śniegu teraz "podobno" sie to skończyło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 14 Kwietnia 2014 Jeśli ma homologację tak jak piszesz, to księgowa ma rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam,Czy ktoś może mi dać linka do informacji albo napisać z czego mogę odliczyć podatek będąc na zasadach ogólnych? Proszę o szczegółowe informacje bo że paliwo, nawozy, części do maszyn to wiem tylko chodzi mi o te inne rzeczy spożywcze, meble, benzyna do osobowego, woda, gaz, odzież, itp Proszę o pilną pomoc pozdrawia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 17 Kwietnia 2014 Niestety ale Vat odliczyć możesz tylko od zakupów, które bezpośrednio związane są z ponoszonymi kosztami związanymi z prowadzona produkcją rolną. Woda, gaz - jeśli umowę masz na gospodarstwo i jest to przeznaczone do pojenia zwierząt lub nawadniania upraw lub ogrzewania obiektów inwentarskich. Od benzyny nie odliczysz, od obrań tak ale tylko roboczych. Mam nadzieję, że to wystarczy :_) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 17 Kwietnia 2014 Od benzyny da rade, ja na fakturze mialem ze do karnistrów a dopisałem jeszcze do kosy spalinowej. Miałem tego 2 x po 20l, nic sie nie przyczepili w czasie kontroli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 18 Kwietnia 2014 Osa - zgadza się tylko ile tego odpisałeś ? Przecież wiadomo, że pytanie dotyczyło samochodu. Ile w US pokażesz, że zużyłeś benzyny do kosy spalinowej czy do ciągniczka do koszenia trawy ? Jest to nie więcej jak 60 - 80 litrów w roku. Oczywiście jeszcze trzeba posiadać takowy sprzęt. Pzdr i wszystkiego dobrego na Święta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 18 Kwietnia 2014 Oczywiscie wszysko w granicach rozsądku, wiadomo że bedzie sie ciężko wytłumaczyć z 1000l benzyny. U mnie akurat zawsze jak kupowałem karnister benzyny to w ten sam dzień kupowałem olej do mieszanki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ruki1976 0 Napisano 1 Listopada 2014 ponoć od 2017 ci co są na wacie mają do zus przenosić prawda to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
toperz69 0 Napisano 14 Kwietnia 2015 jakie sa potrzebne dokumenty w US zeby przejsc na vat , czy REGON takze jest potrzebny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 15 Kwietnia 2015 REGON także jest potrzebny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach