stef275 0 Napisano 20 Stycznia 2008 Witam , mam pytanie co do Vatu , jak to dziala . Jesli prowadze gospodarstwo i rocznie sprzedaje zywca za 400000 zl ile z tego musze odprowadzic i czy odprowadzona kwote moge przekroczyc w odzyskiwaniu watu gdy inwestuje czy tylko odzyskuje kwote odprowadzona .jesli mozecie to podajcie jakis przyklad jak to dziala z gory dzieki. Przyjmując że 400000 to kwota netto to będąc na ryczałcie miałbyś na fakturze420000 i to była by twoja kasa.Będąc na zasadach ogólnych wystawiłbyś fakturę na 412000 z czego 12000 oddajesz do US.Odzyskać możesz oczywiście więcej niż wpłacisz do US .Poczytaj ten temat botu jest sporo informacji.ps.moda proszę o usunięcie mojego wcześniejszego posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 22 Stycznia 2008 ...Od innych zakupów zwrot uzależniony jest od sprzedaży netto Co to znaczy że ? zwrócą nie więcej niż się zapłaciło w poprzednim miesiącu?Np. jak w sierpniu sprzedałem za sumę 100+ x% a we wrzesniu kupiłem paliwa na sumę 500+x% to dostane zwrot tylko do wysokości 100+x% ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 22 Stycznia 2008 Można po prostu sterować sprzedażą, kupić sobie kasę fiskalną i "sprzedawać" tyle żeby starczyło na zwrot vatu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stef275 0 Napisano 22 Stycznia 2008 :arrow: ...Od innych zakupów zwrot uzależniony jest od sprzedaży netto Co to znaczy że ? zwrócą nie więcej niż się zapłaciło w poprzednim miesiącu?Np. jak w sierpniu sprzedałem za sumę 100+ x% a we wrzesniu kupiłem paliwa na sumę 500+x% to dostane zwrot tylko do wysokości 100+x% ?. Od innych zakupów zwrot uzależniony jest od sprzedaży netto to znaczy że jeżeli sprzedasz w miesiącu styczniu na kwotę 10000 netto to mającnadwyżkę podatku możesz zrobić zwrot na kwotę 2200.Mnożysz poprostukwotę spżedarzy netto przez 22%=kwota możliwa do zwrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 25 Stycznia 2008 Jeśli kupujesz coś na środki trwałe to nie ma tu ograniczeń względem kwoty sprzedaży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 26 Stycznia 2008 :arrow: ...Od innych zakupów zwrot uzależniony jest od sprzedaży netto Co to znaczy że ? zwrócą nie więcej niż się zapłaciło w poprzednim miesiącu?Np. jak w sierpniu sprzedałem za sumę 100+ x% a we wrzesniu kupiłem paliwa na sumę 500+x% to dostane zwrot tylko do wysokości 100+x% ?. Od innych zakupów zwrot uzależniony jest od sprzedaży netto to znaczy że jeżeli sprzedasz w miesiącu styczniu na kwotę 10000 netto to mającnadwyżkę podatku możesz zrobić zwrot na kwotę 2200.Mnożysz poprostukwotę spżedarzy netto przez 22%=kwota możliwa do zwrotu.żeby nie było wątpliwości, jak kwota do zwrotu przekroczy max dopuszczalny w miesiącu zwrot to reszta nie przepada tylko przechodzi na następny miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stasiek 0 Napisano 19 Lutego 2008 Witam!Istnieje jakiś wykaz co można kwalifikować do odliczeń vat-u? Szczególnie chodzi mi o takie niejasne sprawy nie do końca związane z rolnictwem a czasem przydatne w gospodarstwie (samochód dostawczy, maszyny np. budowlane etc)A jak wygląda sprawa z odliczaniem vat-u z paliwa "nierolniczego" -bezołowiowa, LPG? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 22 Lutego 2008 Nie ma chyba takiego wykazu. Każdy zakup możesz odliczyć - jeśli potrafisz uzasadnić jego powiązanie z produkcją rolniczą - np. benzynę przeznaczasz do kosiarki spalinowej lub pilarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 23 Lutego 2008 Uzasadnienie musi mieć ręce i nogi bo jak się trafi upierdliwa kontrola to kłopot.Żeby odliczyć prąd od wspólnego licznika najlepiej określić moc urządzeń w domu i gospodarstwie i proporcjonalnie dzielić zużycie i vat. Co do benzyny to trzeba mieć tą kosiarkę i np agregat i nie przesadzać z zużyciem paliwa bo benzynę w gospodarstwie mają na oku. Części możesz odliczać nawet do samochodu bo zwykle są ciemni i nie wiedzą co do czego i zawsze można kit wcisnąć. Najważniejsze nie panikować i twardo trzymać się swojej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 23 Lutego 2008 Części do samochodu odliczam i tak, ponieważ stanowi to podstawowe "wyposażenie" gospodarstwa" i tu nie ma racjonalnego "przeciw" US. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 23 Lutego 2008 a laptopa mozna podciagnac pod gospodarstwo ????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 24 Lutego 2008 Raczej mozna tylko niewiem jak jest potem z oprogramowaniem do takiego komputera czy niepowinno być raczej orginalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaceksie 0 Napisano 24 Lutego 2008 Witam , mam pytanie co do Vatu , jak to dziala . Jesli prowadze gospodarstwo i rocznie sprzedaje zywca za 400000 zl ile z tego musze odprowadzic i czy odprowadzona kwote moge przekroczyc w odzyskiwaniu watu gdy inwestuje czy tylko odzyskuje kwote odprowadzona .jesli mozecie to podajcie jakis przyklad jak to dziala z gory dzieki. Przyjmując że 400000 to kwota netto to będąc na ryczałcie miałbyś na fakturze420000 i to była by twoja kasa.Będąc na zasadach ogólnych wystawiłbyś fakturę na 412000 z czego 12000 oddajesz do US.Odzyskać możesz oczywiście więcej niż wpłacisz do US .Poczytaj ten temat botu jest sporo informacji.ps.moda proszę o usunięcie mojego wcześniejszego posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 24 Lutego 2008 a laptopa mozna podciagnac pod gospodarstwo ?????Wszystko zależ od tego jak ewentualnie sie wytłumaczysz, ale o to raczej nie bedą pytać. Znajomy kupił rower, węgiel na zime, pralke, szklanki zasłony i całe mnóstwo innych głupot z których dostał zwrot. jak to zrobić?? Proste, to wszystko jest mu potrzebne do pracy, a tylko z takich rzeczy dostaniesz zwrot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 24 Lutego 2008 Ja kupiłem komputer i płacę za internet i parę telefonów. Najlepiej mieć na fakturze dopisek"Gospodarstwo Rolne", jak kontrolują trzeba wyjaśni do czego to służy w gospodarstwie, np do internet do szukania informacji i wymiany poglądów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 24 Lutego 2008 właśnie, telewizor do szukania i zbierania informacji rower do jeżdzenia na pole i lustrowania upraw, zastawa stołowa i zasłony do biura i 10 t węgla do ogrzewania cielętnika, z czego 1t leży koło "kozy" w tym cieletniku w razie czego a reszta w domu. . . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gaczki 0 Napisano 9 Marca 2008 pytanko chłopak meczy o crosa majac stado krow uzasadniony byłby taki zakup ?od motocykla ze zwrotem vatu do obsługi stada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 9 Marca 2008 pytanko chłopak meczy o crosa majac stado krow uzasadniony byłby taki zakup ?od motocykla ze zwrotem vatu do obsługi stadaMyślę że może być potrzebny do zaganiania stada z pastwiska, poza tym kontrola łąk i pastwisk i oczywiście stada na łąkach do których nie można dojechać samochodem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 9 Marca 2008 kolega tak zrobił z quadem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 12 Marca 2008 mam pytanie ile bierze księgowa z prowadzenie akt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 12 Marca 2008 od 50 zł w gore........ja daje 80zł netto a kumpel w innym biurze 200zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 15 Marca 2008 A ja mam program i od paru lat robię to sam i nie mam problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 15 Marca 2008 A ja mam program i od paru lat robię to sam i nie mam problemów.a co to za program? darmowy czy płatny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 15 Marca 2008 kiedyś był darmowy przez dwa lata a teraz płacę ok150 rocznie. Robię w nim magazyny, faktury i księgi podatkowe. Nazywa się Ramzes, pakiet dla rolnika zawiera dwie części Magazyn i PKRiP. Więcej informacji znajdziesz na Ramzes.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciejatym 0 Napisano 18 Marca 2008 A jaka tu księgowość? Sprzedaż i kupno jedno minus/plus drugie i deklaracja VAT gotowa 10 minut roboty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach