robern 0 Napisano 8 Stycznia 2007 Mam pytanie czy ktoś ma jakieś doświadczenia nt. hodowania cielaczków na białe mięso. Czy macie rynek zbytu? Osobiście z tym spotkałem się będąc we Francji tam odchowywali młode byczki do ok. 100 kg pojąc je tylko samym mlekiem i utrzymując w kojcach bez siana i słomy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gees 0 Napisano 9 Stycznia 2007 A nie jest to czasem już zakazane, tak jak przymusowy tucz gęsi na stłuszczone wątroby ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mania 0 Napisano 9 Stycznia 2007 to jest niehumanitarne, a pozatym w polsce nie ma chyba rynku na taki ekskluzywny towar, chyba, że na eksport Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 9 Stycznia 2007 To jakieś nieporozumienie Jak można nazywać niehumanitarnym żywienie cieląt mlekiem Nie da się zmusić cielęcia do picia mleka w więkrzej ilości niż morze wypić . Jeśli pije mleko do woli to nie ma potrzeby zjadania innych pasz . Ja od czasu BSE zajmuje się opasem cieląt na białe mięso . W wieku 1 miesiąca osiągają wagę 100 kg. Jeśli chodzi o zbyt to wszystkie cielęta są kupowane przez pośrednika . Cena wacha się w zależności od podaży - 9-12 zł. Moje cielęta mają boksy ścielone słomą i pojone są z wiader ze smokiem . Pod koniec opasu wypijają - 16-18 l. mleka w trzech dawkach . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 9 Stycznia 2007 BODZIO55. Jakie mleko dajesz? Sztuczne czy naturalne? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gees 0 Napisano 9 Stycznia 2007 http://www.wodr-bratoszewice.agro.pl/rada/2004/RADA11_2004/zootechnik.htm Z tego co się orientuję, to cielęta chowane na białe mięso z powodu niedoborów żelaza cierpią na anemię. Samo mleko wbrew pozorom w pewnym momencie nie jest wystarczającym pokarmem dla intensywnie rosnącego cielęcia. I to jest powód "białego" mięsa. 100-kilowe ciele karmione tylko mlekiem to jeszcze norma, ale są "specjaliści" potrafiący tę wagę podbić do 180-200 kg. Wystarczy (kto tak robi niech się w następnym życiu urodzi cielakiem) ograniczyć ruch do minimum, polegającego na trzymaniu w boksach tak małych, że się cielak nawet odwrócić nie może i w ciemnościach.Tyle wiem. Daleko mi do nawiedzonych ekologów, ale jeszcze dalej do sadystów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 9 Stycznia 2007 We Francji chowali cielęta do wagi ok 75-90 kg i sprzedawali cielęta głównie do okolicznych restauracji. Otrzymywali za nie astronomiczne kwoty (jeśli dobrze pamiętam do 12 "Ojro"/kg) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 10 Stycznia 2007 http://www.wodr-bratoszewice.agro.pl/rada/2004/RADA11_2004/zootechnik.htm Z tego co się orientuję, to cielęta chowane na białe mięso z powodu niedoborów żelaza cierpią na anemię. Samo mleko wbrew pozorom w pewnym momencie nie jest wystarczającym pokarmem dla intensywnie rosnącego cielęcia. I to jest powód "białego" mięsa. 100-kilowe ciele karmione tylko mlekiem to jeszcze norma, ale są "specjaliści" potrafiący tę wagę podbić do 180-200 kg. Wystarczy (kto tak robi niech się w następnym życiu urodzi cielakiem) ograniczyć ruch do minimum, polegającego na trzymaniu w boksach tak małych, że się cielak nawet odwrócić nie może i w ciemnościach.Tyle wiem. Daleko mi do nawiedzonych ekologów, ale jeszcze dalej do sadystów.Całkowicie się z tobą zgadzam Dla mnie każde zwierzę jest istotą czującą , myślącą i nigdy nie zrobię nic co by było ze szkodą dla nich . Jeśli chodzi o dyrektywę to ja ją stosowałem kiedy jej jeszcze nie było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 10 Stycznia 2007 BODZIO55. Jakie mleko dajesz? Sztuczne czy naturalne? Daje mleko prosto od krowy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszczaczek 0 Napisano 12 Stycznia 2007 http://www.szymonlendzion.webpark.pl/kurczak.gif[/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 21 Stycznia 2007 Cena 9-12 zł - to nie jest rewelacja - w porównaniu do cen "zwykłych" 100 kilogramówek. - bo jest taka sama . Przynajmniej ostatnio na pobliskim spędzie tyle prywaciarz płacił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach