Skocz do zawartości
Eryko.

Ciągnik Władimirec T-25.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. jestem nowym użytkownikiem. chciałem napisać nowy temat ale widzę że wszystko jest w jednym temacie niestety...nieważne. mam władimirka i problem tego typu że wajha od rozdzielacza hydraulicznego mi nie odbija rozdzielacz rozebrałem i jest w garażu. niestety niczego się nie dopatrzyłem. czy może chodzić o słabe ciśnienie?? z tego co widzę to jak mi podnosi i ta wajha nie odbija to za chwile muszę wymieniać uszczelkę bo chyba ciśnienie niema gdzie uciec i mi rozsadza jakąś uszczelkę ;/ poradźcie coś proszę.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam serdecznie. jestem nowym użytkownikiem. chciałem napisać nowy temat ale widzę że wszystko jest w jednym temacie niestety...nieważne. mam władimirka i problem tego typu że wajha od rozdzielacza hydraulicznego mi nie odbija rozdzielacz rozebrałem i jest w garażu. niestety niczego się nie dopatrzyłem. czy może chodzić o słabe ciśnienie?? z tego co widzę to jak mi podnosi i ta wajha nie odbija to za chwile muszę wymieniać uszczelkę bo chyba ciśnienie niema gdzie uciec i mi rozsadza jakąś uszczelkę ;/ poradźcie coś proszę.

Przemek

Często się u T 25 zdarza - choć nie powinno- że dżwignia podnośnika nie odbija. Trzeba po prostu na to uważać i wtedy pomóc ręką.Wtedy w układzie powstaje duże ciśnienie i gdzieś może wybić uszczelkę w nasłabszym punkcie.Trzeba sie z tym pogodzić."Te typy tak mają"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemek3180 ja tez tak mialem i wymienilem zawor w rozdzielaczu.Obejzyj go dokladnie a na wszelki wypadek wymien na nowy.Sprawdz jeszcze sprezyny czy nie sa pozaginane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprężyny i wszystko wygląda dobrze. ja nie mogę się pogodzić z tym że "tak musi być". jeśli jest coś źle tzn że jest tego jakaś przyczyna i albo się to da naprawić albo nie da gdybyś mógł "ROBERTD" powiedzieć mi jaki zawór mam wymienić to byłbym wdzięczny. chyba rok temu się pytałem w sklepie rolniczym i powiedzieli mi że nie da rady kupić nowych części do rozdzielacza tylko trzeba wymienić cały ;/ a niestety na razie mnie nie stać na to ;/ mogę powiedzieć jeszcze tyle że ta druga kolumna która jest używana do kiprowania przyczepy chyba nigdy w życiu nie była używana i wyjąłem ten sworzeń ze środka i zamieniłem z tym od podnoszenia pługów i nic to nie dało. myślałem jeszcze nad tym żeby trochę te sprężyny rozciągnąć na gorąco. co wy na to ?? ale najpierw to chcę wyczyścić cały układ hydrauliczny i wlać nowy olej. tak w ogóle to jaki olej jest najlepszy do hydrauliki w władku?? u mnie zawsze był superol. W ogóle to dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawor jest po prawej pod pokrywa na 2 sruby. Mi tez mowili ze nie ma czesci do rozdzielaczy a jak zanioslem zawor to sie znalazl kpl z gniazdem. Olej lej hipol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy że te typy tak mają. To ma chodzić tak jak należy. Napisałeś że może chodzić o niskie ciśnienie! Tak to powinieneś sprawdzić w pierwszej kolejności. Niskie ciśnienie i niski poziom oleju może powodować takie objawy. Rozdzielacz nie jest za to odpowiedzialny jeśli Ci nie odbija tzn. że nie ma w układzie wystarczającego ciśnienia żeby przełączyć rozdzielacz. Może masz lipny olej zalecam spuszczenie wszystkiego i wymianę na Hipol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale właśnie nie wiem czy tu może chodzić o ciśnienie bo tak jak pisałem gdy wajha nie odbije to zaraz zaczyna się lać olej z jakiegoś miejsca. czyli oznacza to że kiedy wajha jest w górze i nie odbije to tworzy się duże ciśnienie bo olej niema "gdzie uciec" i rozwala np jakąś uszczelkę lub np kapie z pod podkładek miedzianych. tak na marginesie podkładki były wymieniane. a stan oleju był zawsze ok w układzie hydrauliki. jeśli chodzi o hipol to jest to olej do przekładni ale zastosuje się do was i kupię ten olej i sprawdzę. w ogóle to ile tego oleju trzeba?? z tego co pamiętam to chyba z 7 litrów. a tak na marginesie to dziadek mówił ze zawsze w tym układzie hydraulicznym był superol i było ok. powiedział też że ta wajha przestała odbijać dopiero wtedy kiedy został wymieniony ten górny dekiel w rozdzielaczu z tymi bolcami co się tą wajhę od podnoszenia pługa do tych bolców dokręca. pamiętam że to było dawno i jeszcze byłem za młody żeby coś wtedy rozumieć z hydrauliki ale pamiętam że te bolce ciężko chodziły a teraz jak widzę to chodzą lekko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem gości co narobiliście. Odkręcaj to bo za bardzo to ścisnęliście. Te dwa sworznie są na końcu zakończone kulą i ona pracuje w gnieździe Jak się kupi nową część (np wymieni to gniazdo) to jeśli jest nie dopasowane to dzwignia zaczyna ciężko chodzić i wówczas układ nie ma siły jej odbić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Ten zawór który wymieniacie to zawór maksymalny dla całego układu. Ma on zabezpieczyć układ przed nadmiernym ciśnieniem i dlatego fabrycznie jest oplombowany bowiem jego nastawa jest ustawiana na stole prabierczym. Wszyscy uważają że mażna nim kręcić bezkarnie a to nie prawda. Niestety rozdzielacze suwakowe mają to do siebie że trudno je uszczelnić a w tym przypadku szybciej zużywa się bniazdo niż suwak. Zawór mający spowodować odbicie tej dźwigni to kólka ze prężyną i znajduje się wewnątrz suwaka. Moja rada wywalić ten rozdzielacz na złom bo mechanicznie to złom i zalać układ hydrolem HL . Tak zrobiłem i nie ma że boli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale napisałem już że teraz te dwa sworznie co są zakończone kulką chodzą lekko. ale zrobię tak że nie dokręcę tej pokrywy z tymi sworzniami i sprawdzę czy odbije. a wywalenie rozdzielacza na złom bez spróbowania walki z nim to tak jakbym rozłożył ręce i krzyknął "lejcie mnie". już nie raz widziałem beznadziejne przypadki i nieraz jakoś dawałem radę mówię o naprawianiu. poza tym na razie na rozdzielacz mnie nie stać ;/ powiedzcie mi jeszcze panowie ile kulek takich jak w małym łożysku powinno się znajdować w tym rozdzielaczu ?? ja znalazłem tylko jedną właśnie tam gdzie się reguluje ciśnienie. i czy tam gdzie jest ta mała pokrywa na dwie śrubki pod którą znajduje się taki grzybek z uszczelką czyli ten zawór powinien mieć dziurę w której jest gwint?? bo u mnie tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już kiedyś napisałem w układzie hydraulicznym liczy się olej jako ciecz i nie ma znaczenia jego nazwa.Po prostu to nie ma znaczenia.Jeżeli jest rzadszy to szybciej schodzi z siłownika.Możecie próbować z rozdzielaczami ,wymieniać

je na nowe.Ja mam na ten temat swoje zdanie.Rozdzielacze lubią sie czasem zacinać i nie wiem od czego to zależy,że raz się zacina a drugi nie.Ja sie z tym pogodziłem i wiem że szkoda się tym przejmować,ale to jest moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
on mi się zawsze zacina...

Mój ciągnik 1983r ma drugi rozdzielacz.Wymieniany był bo niie trzymał.Kupiłem u " ruskich " na targu za grosze nowy i jest do tej pory .Trzyma bardzo dobrze.Jeden i drugi czasami się przycinał na małym gazie ale wystarczyło trącić go ręką.Wydaje mi się że musisz też wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak już kiedyś napisałem w układzie hydraulicznym liczy się olej jako ciecz i nie ma znaczenia jego nazwa.Po prostu to nie ma znaczenia.Jeżeli jest rzadszy to szybciej schodzi z siłownika.Możecie próbować z rozdzielaczami ,wymieniać

je na nowe.Ja mam na ten temat swoje zdanie.Rozdzielacze lubią sie czasem zacinać i nie wiem od czego to zależy,że raz się zacina a drugi nie.Ja sie z tym pogodziłem i wiem że szkoda się tym przejmować,ale to jest moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój jest z 83 i ma ori rozdzielacz jedna sekcja się zużyła i przestał trzymać to przestawiłem siłownik na drugą sekcję i jak nowy. O przycinaniu nie ma mowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy tam gdzie jest ta mała pokrywa na dwie śrubki pod którą znajduje się taki grzybek z uszczelką czyli ten zawór powinien mieć dziurę w której jest gwint?? bo u mnie tak jest.
Tak, w tym grzybku powinna być dziurka a w niej gwint.Wkręca się tam śrubkę żeby za jej pomocą wyciągnąć grzybek np:w celu czyszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy pomozcie mam problem z głowicami strasznie leja i to nie olejem a tak jagby paliwiem moglibyscie mi doradzic cos w zwiazku z tym mam tez problem taki ze ciagnik spada z obrotow czy jest to mozliwe ze glowice zalewa paliwo i stad tez spada z obrotow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Nie znam się za bardzo ale jak u mnie lał olejem to wymieniłem wszystkie gumy na tych rurkach od popychaczy, ale jeśli to paliwo może pierścionki puszczają i dlatego jest taki efekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze tam na tych rurkach jest suchy nie mam pojecia co koze byc grane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
koledzy pomozcie mam problem z głowicami strasznie leja i to nie olejem a tak jagby paliwiem moglibyscie mi doradzic cos w zwiazku z tym mam tez problem taki ze ciagnik spada z obrotow czy jest to mozliwe ze glowice zalewa paliwo i stad tez spada z obrotow ?[/quote

Prawdopodobnie masz wyciek spod wtryskiwacza jednego lub dwóch.Trzeba wykręcić wtryskiwacz.Na wtryskiwaczu powinna być miedziana podkładka.Jeżeli nie wyszła z wtryskiwaczem , trzeba poszukać w gnieżdzie.

Założyć nową podkładkę pod wtrysk i silnie dokręcić kluczem specjalnym.Powodzenia Napisz czy pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
koledzy pomozcie mam problem z głowicami strasznie leja i to nie olejem a tak jagby paliwiem moglibyscie mi doradzic cos w zwiazku z tym mam tez problem taki ze ciagnik spada z obrotow czy jest to mozliwe ze glowice zalewa paliwo i stad tez spada z obrotow ?

Nie dopisałem.Gdy będziesz miał wtryski na wierzchy ,sprawdż czy nie leją.Gdy nie masz blisko mechanika podepnij do przewodu wc i pokręć na odprężniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok sprobuje tak tej wiosny miał remont i moze mechanik nie dopatzryl podkladki dzieki kolego strasznie uciazliwe to jest zwłaszcza gdy w sezonie okolo 300 mtg sie robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobic pług do odśnieżania ??? Myślalem żeby zrobić z bojlera . Proszę o jakies porady ,zdjecia /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi