przemek3180 0 Napisano 27 Listopada 2010 Witam serdecznie. jestem nowym użytkownikiem. chciałem napisać nowy temat ale widzę że wszystko jest w jednym temacie niestety...nieważne. mam władimirka i problem tego typu że wajha od rozdzielacza hydraulicznego mi nie odbija rozdzielacz rozebrałem i jest w garażu. niestety niczego się nie dopatrzyłem. czy może chodzić o słabe ciśnienie?? z tego co widzę to jak mi podnosi i ta wajha nie odbija to za chwile muszę wymieniać uszczelkę bo chyba ciśnienie niema gdzie uciec i mi rozsadza jakąś uszczelkę ;/ poradźcie coś proszę.Przemek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiarus 0 Napisano 28 Listopada 2010 Witam serdecznie. jestem nowym użytkownikiem. chciałem napisać nowy temat ale widzę że wszystko jest w jednym temacie niestety...nieważne. mam władimirka i problem tego typu że wajha od rozdzielacza hydraulicznego mi nie odbija rozdzielacz rozebrałem i jest w garażu. niestety niczego się nie dopatrzyłem. czy może chodzić o słabe ciśnienie?? z tego co widzę to jak mi podnosi i ta wajha nie odbija to za chwile muszę wymieniać uszczelkę bo chyba ciśnienie niema gdzie uciec i mi rozsadza jakąś uszczelkę ;/ poradźcie coś proszę.PrzemekCzęsto się u T 25 zdarza - choć nie powinno- że dżwignia podnośnika nie odbija. Trzeba po prostu na to uważać i wtedy pomóc ręką.Wtedy w układzie powstaje duże ciśnienie i gdzieś może wybić uszczelkę w nasłabszym punkcie.Trzeba sie z tym pogodzić."Te typy tak mają" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROBERTD 0 Napisano 28 Listopada 2010 przemek3180 ja tez tak mialem i wymienilem zawor w rozdzielaczu.Obejzyj go dokladnie a na wszelki wypadek wymien na nowy.Sprawdz jeszcze sprezyny czy nie sa pozaginane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemek3180 0 Napisano 28 Listopada 2010 sprężyny i wszystko wygląda dobrze. ja nie mogę się pogodzić z tym że "tak musi być". jeśli jest coś źle tzn że jest tego jakaś przyczyna i albo się to da naprawić albo nie da gdybyś mógł "ROBERTD" powiedzieć mi jaki zawór mam wymienić to byłbym wdzięczny. chyba rok temu się pytałem w sklepie rolniczym i powiedzieli mi że nie da rady kupić nowych części do rozdzielacza tylko trzeba wymienić cały ;/ a niestety na razie mnie nie stać na to ;/ mogę powiedzieć jeszcze tyle że ta druga kolumna która jest używana do kiprowania przyczepy chyba nigdy w życiu nie była używana i wyjąłem ten sworzeń ze środka i zamieniłem z tym od podnoszenia pługów i nic to nie dało. myślałem jeszcze nad tym żeby trochę te sprężyny rozciągnąć na gorąco. co wy na to ?? ale najpierw to chcę wyczyścić cały układ hydrauliczny i wlać nowy olej. tak w ogóle to jaki olej jest najlepszy do hydrauliki w władku?? u mnie zawsze był superol. W ogóle to dziękuje za wszystkie odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xxxskalpel114 0 Napisano 28 Listopada 2010 U mnie w układzie hydraulicznym jest HIPOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROBERTD 0 Napisano 28 Listopada 2010 Zawor jest po prawej pod pokrywa na 2 sruby. Mi tez mowili ze nie ma czesci do rozdzielaczy a jak zanioslem zawor to sie znalazl kpl z gniazdem. Olej lej hipol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 28 Listopada 2010 Co to znaczy że te typy tak mają. To ma chodzić tak jak należy. Napisałeś że może chodzić o niskie ciśnienie! Tak to powinieneś sprawdzić w pierwszej kolejności. Niskie ciśnienie i niski poziom oleju może powodować takie objawy. Rozdzielacz nie jest za to odpowiedzialny jeśli Ci nie odbija tzn. że nie ma w układzie wystarczającego ciśnienia żeby przełączyć rozdzielacz. Może masz lipny olej zalecam spuszczenie wszystkiego i wymianę na Hipol. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemek3180 0 Napisano 28 Listopada 2010 no ale właśnie nie wiem czy tu może chodzić o ciśnienie bo tak jak pisałem gdy wajha nie odbije to zaraz zaczyna się lać olej z jakiegoś miejsca. czyli oznacza to że kiedy wajha jest w górze i nie odbije to tworzy się duże ciśnienie bo olej niema "gdzie uciec" i rozwala np jakąś uszczelkę lub np kapie z pod podkładek miedzianych. tak na marginesie podkładki były wymieniane. a stan oleju był zawsze ok w układzie hydrauliki. jeśli chodzi o hipol to jest to olej do przekładni ale zastosuje się do was i kupię ten olej i sprawdzę. w ogóle to ile tego oleju trzeba?? z tego co pamiętam to chyba z 7 litrów. a tak na marginesie to dziadek mówił ze zawsze w tym układzie hydraulicznym był superol i było ok. powiedział też że ta wajha przestała odbijać dopiero wtedy kiedy został wymieniony ten górny dekiel w rozdzielaczu z tymi bolcami co się tą wajhę od podnoszenia pługa do tych bolców dokręca. pamiętam że to było dawno i jeszcze byłem za młody żeby coś wtedy rozumieć z hydrauliki ale pamiętam że te bolce ciężko chodziły a teraz jak widzę to chodzą lekko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 28 Listopada 2010 Już wiem gości co narobiliście. Odkręcaj to bo za bardzo to ścisnęliście. Te dwa sworznie są na końcu zakończone kulą i ona pracuje w gnieździe Jak się kupi nową część (np wymieni to gniazdo) to jeśli jest nie dopasowane to dzwignia zaczyna ciężko chodzić i wówczas układ nie ma siły jej odbić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirro 0 Napisano 28 Listopada 2010 Panowie. Ten zawór który wymieniacie to zawór maksymalny dla całego układu. Ma on zabezpieczyć układ przed nadmiernym ciśnieniem i dlatego fabrycznie jest oplombowany bowiem jego nastawa jest ustawiana na stole prabierczym. Wszyscy uważają że mażna nim kręcić bezkarnie a to nie prawda. Niestety rozdzielacze suwakowe mają to do siebie że trudno je uszczelnić a w tym przypadku szybciej zużywa się bniazdo niż suwak. Zawór mający spowodować odbicie tej dźwigni to kólka ze prężyną i znajduje się wewnątrz suwaka. Moja rada wywalić ten rozdzielacz na złom bo mechanicznie to złom i zalać układ hydrolem HL . Tak zrobiłem i nie ma że boli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemek3180 0 Napisano 28 Listopada 2010 no ale napisałem już że teraz te dwa sworznie co są zakończone kulką chodzą lekko. ale zrobię tak że nie dokręcę tej pokrywy z tymi sworzniami i sprawdzę czy odbije. a wywalenie rozdzielacza na złom bez spróbowania walki z nim to tak jakbym rozłożył ręce i krzyknął "lejcie mnie". już nie raz widziałem beznadziejne przypadki i nieraz jakoś dawałem radę mówię o naprawianiu. poza tym na razie na rozdzielacz mnie nie stać ;/ powiedzcie mi jeszcze panowie ile kulek takich jak w małym łożysku powinno się znajdować w tym rozdzielaczu ?? ja znalazłem tylko jedną właśnie tam gdzie się reguluje ciśnienie. i czy tam gdzie jest ta mała pokrywa na dwie śrubki pod którą znajduje się taki grzybek z uszczelką czyli ten zawór powinien mieć dziurę w której jest gwint?? bo u mnie tak jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiarus 0 Napisano 28 Listopada 2010 Jak już kiedyś napisałem w układzie hydraulicznym liczy się olej jako ciecz i nie ma znaczenia jego nazwa.Po prostu to nie ma znaczenia.Jeżeli jest rzadszy to szybciej schodzi z siłownika.Możecie próbować z rozdzielaczami ,wymieniaćje na nowe.Ja mam na ten temat swoje zdanie.Rozdzielacze lubią sie czasem zacinać i nie wiem od czego to zależy,że raz się zacina a drugi nie.Ja sie z tym pogodziłem i wiem że szkoda się tym przejmować,ale to jest moje zdanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemek3180 0 Napisano 29 Listopada 2010 on mi się zawsze zacina... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiarus 0 Napisano 29 Listopada 2010 on mi się zawsze zacina...Mój ciągnik 1983r ma drugi rozdzielacz.Wymieniany był bo niie trzymał.Kupiłem u " ruskich " na targu za grosze nowy i jest do tej pory .Trzyma bardzo dobrze.Jeden i drugi czasami się przycinał na małym gazie ale wystarczyło trącić go ręką.Wydaje mi się że musisz też wymienić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik 1973 0 Napisano 29 Listopada 2010 Jak już kiedyś napisałem w układzie hydraulicznym liczy się olej jako ciecz i nie ma znaczenia jego nazwa.Po prostu to nie ma znaczenia.Jeżeli jest rzadszy to szybciej schodzi z siłownika.Możecie próbować z rozdzielaczami ,wymieniaćje na nowe.Ja mam na ten temat swoje zdanie.Rozdzielacze lubią sie czasem zacinać i nie wiem od czego to zależy,że raz się zacina a drugi nie.Ja sie z tym pogodziłem i wiem że szkoda się tym przejmować,ale to jest moje zdanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 29 Listopada 2010 Mój jest z 83 i ma ori rozdzielacz jedna sekcja się zużyła i przestał trzymać to przestawiłem siłownik na drugą sekcję i jak nowy. O przycinaniu nie ma mowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xxxskalpel114 0 Napisano 29 Listopada 2010 Witam! Orientujecie się może ile kosztują chlapacze na przód i tył do ruskiego?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radziksg 0 Napisano 30 Listopada 2010 czy tam gdzie jest ta mała pokrywa na dwie śrubki pod którą znajduje się taki grzybek z uszczelką czyli ten zawór powinien mieć dziurę w której jest gwint?? bo u mnie tak jest. Tak, w tym grzybku powinna być dziurka a w niej gwint.Wkręca się tam śrubkę żeby za jej pomocą wyciągnąć grzybek np:w celu czyszczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zibi306 0 Napisano 30 Listopada 2010 koledzy pomozcie mam problem z głowicami strasznie leja i to nie olejem a tak jagby paliwiem moglibyscie mi doradzic cos w zwiazku z tym mam tez problem taki ze ciagnik spada z obrotow czy jest to mozliwe ze glowice zalewa paliwo i stad tez spada z obrotow ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xxxskalpel114 0 Napisano 30 Listopada 2010 Witam! Nie znam się za bardzo ale jak u mnie lał olejem to wymieniłem wszystkie gumy na tych rurkach od popychaczy, ale jeśli to paliwo może pierścionki puszczają i dlatego jest taki efekt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zibi306 0 Napisano 1 Grudnia 2010 tylko ze tam na tych rurkach jest suchy nie mam pojecia co koze byc grane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiarus 0 Napisano 1 Grudnia 2010 koledzy pomozcie mam problem z głowicami strasznie leja i to nie olejem a tak jagby paliwiem moglibyscie mi doradzic cos w zwiazku z tym mam tez problem taki ze ciagnik spada z obrotow czy jest to mozliwe ze glowice zalewa paliwo i stad tez spada z obrotow ?[/quotePrawdopodobnie masz wyciek spod wtryskiwacza jednego lub dwóch.Trzeba wykręcić wtryskiwacz.Na wtryskiwaczu powinna być miedziana podkładka.Jeżeli nie wyszła z wtryskiwaczem , trzeba poszukać w gnieżdzie.Założyć nową podkładkę pod wtrysk i silnie dokręcić kluczem specjalnym.Powodzenia Napisz czy pomogło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiarus 0 Napisano 1 Grudnia 2010 koledzy pomozcie mam problem z głowicami strasznie leja i to nie olejem a tak jagby paliwiem moglibyscie mi doradzic cos w zwiazku z tym mam tez problem taki ze ciagnik spada z obrotow czy jest to mozliwe ze glowice zalewa paliwo i stad tez spada z obrotow ?Nie dopisałem.Gdy będziesz miał wtryski na wierzchy ,sprawdż czy nie leją.Gdy nie masz blisko mechanika podepnij do przewodu wc i pokręć na odprężniku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zibi306 0 Napisano 1 Grudnia 2010 ok sprobuje tak tej wiosny miał remont i moze mechanik nie dopatzryl podkladki dzieki kolego strasznie uciazliwe to jest zwłaszcza gdy w sezonie okolo 300 mtg sie robi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek1990 0 Napisano 2 Grudnia 2010 Jak zrobic pług do odśnieżania ??? Myślalem żeby zrobić z bojlera . Proszę o jakies porady ,zdjecia / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach