Ahed 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Co wybrac Agregat ścierniskowy czy talerzówke co jest lepsze??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 17 Stycznia 2007 według mnie agreget ale potrzewa więcej kucy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 17 Stycznia 2007 agregat daje lepsze efekty. bezpośrednio po agregacie można od biedy siać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Zgadzam sie z przedmówcami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 17 Stycznia 2007 agregat daje lepsze efekty. bezpośrednio po agregacie można od biedy siać. niektuży tak robio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Ja bym wybrał talerzówkę. Podorywki z głowy(u niektórych nawet w pelni zastępuje plug). Troszkę wyplycić, jechać jak najszybszym biegiem- równiutko jak po agregacie z wałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 17 Stycznia 2007 tależówka sprawdza się gdy na polu jest dużo długich resztek pożniwnych np: po kukurydzy jak jest słabo rozdrobniona lub jkieś ugory się kasuje bo się nie zapycha . Ale tależówka ładnie flancuje peż (wiem z doświadczenia ) po paru latach na polu zrobiła się mała ląka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Święte słowa, nic tak nie rozprzestrzenia perzu jak talerzówka Ale przecież mozna sie go pozbyć, a myślę, że talerzówka znajdzie szersze zastosowanie niż agregat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 17 Stycznia 2007 na teń temat można by dyskutować tak jaj nad tym co lepsze t25 czy c-330temat rzeka... najlepiej mieć jedno i drugie i stosować według własnego uznania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 17 Stycznia 2007 ja mam to i to ale podorywkowy jest lepszy ja nim robie łąki do wyorania , obornik mieszam a talerzówka schowana , wiadomoże do talerzówki trzebaj sporo mniej mocy ale jak jest dużo słomy to nie robi dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Ja też mam to i to ale częściej uzywam talerzowki- niwelowanie nieuzytków, ścinanie szczerniska czy resztek po kukurydzy no i na głęboko zamiast orki na zimę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 17 Stycznia 2007 resztek kukurydzy na ziarno czy kiszonke ja po kukurydzy koszonej na kiszonke robie podorywkowym i lepirj mi się podoba jak po talerzówce , w tamtym roku nic nie robiłem talerzówką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominujacy rolnik 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Jak talerzówka dobtej firmy np amazone czy vaderstad wspaniała maszyna ale jak ares z uni to lepszy gruberek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Po kukurydzy na kiszonkę. Rzucam na nią stalową szynę, cięgło reguluję tak aby tył brał głębiej( wtedy nic się nie zapycha), wrzucam 3 i 1700 na wałku A robię to c4011 gdzie 3 to tak 3,5 w 60... Za mna równiutko i nic na wierzchu nie zostaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 17 Stycznia 2007 resztek kukurydzy na ziarno czy kiszonke ja po kukurydzy koszonej na kiszonke robie podorywkowym i lepirj mi się podoba jak po talerzówce , w tamtym roku nic nie robiłem talerzówką oczywiście że na ziarno przecież na kiszonke to pmożna na razówe orać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 17 Stycznia 2007 na kiszonke to pmożna na razówe orać To prawda- u mnie zostają tylko oberwane kolby ( z głownią) no i trochę wyłamanych- sarenki buszuja Chwastów praktycznie nie ma, więc talerzówka zostawia czysciutkie pole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 17 Stycznia 2007 ja po kukurydzy nie tależuje tylko na razówe orze. talerzówko obiechałem tylko pole do okoła; przy miedzy i na poprzeczniakach i wtedy nie musiłemjch orać (poprzeczniaków) równiejsze pole(zawracałem z jednej strony na łące a z drugiej w rowie - od paru lat tak te ploe orze bo tak akurat pasuje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Gdyby nie było konieczności przyorywania obornika to pole, na którym sieję kukurydzę w ogóle by pługa nie ujrzało. A tak raz w roku trzeba orać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 17 Stycznia 2007 zależy ile i jaki teń obornik jest czasem wystarczy tależówka ostatecznie 2x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Oj nie wystarczy 10-12 3,5tonowych rozrzutników na hektar- taka warstewka, że plug wskazany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominujacy rolnik 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Gruber lepszy niż pług na obornik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Jak się nie ma co... i tak dalej to się bierze pług. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominujacy rolnik 0 Napisano 17 Stycznia 2007 Ja mam czym orać ale gruber lepszy ponieważ szybciej uprawie i taniej wychodzi a dziś trzeba też na to patrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZ 0 Napisano 18 Stycznia 2007 Witam. ILe moze kosztowac taki agregat scierniskowy do ciagnika o mocy80KM?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 18 Stycznia 2007 Witam. ILe moze kosztowac taki agregat scierniskowy do ciagnika o mocy80KM?? kumpel ciąga takiego MTZ-etem 82 4x4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach