Skocz do zawartości
Mix-M

Jak polepszyć strawność paszy w zwaczu ???

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś wie jak w prosty sposób zwiększyć pobranie suchej masy oraz polepszyć strawnosć ziarna kukurydzy u krów????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby przygotować krowę do wysokiego pobierania suchej masy musisz ją tego uczyć od małego cielaka - umiejętnie rozpychać żwacz i zwiększać jego objętość. W momencie kiedy krowa ma już ukształtowany żołądek i możesz jedynie zmieniać składniki paszy a poziom pobierania s.m. niewiele się zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A słyszeliście o odmianach kukurydzy które mają o ok. 10% większą strawność celulozy dzięki poprzerywanym włóknom lignin które je otaczają i zmniejszają strawność celulozy. Niby z 10 kg kiszonki z takiej kukurydzy można wyciągnąć 1 kg więcej strawionej paszy. Takie odmiany ma niby jakaś francuzka firma "leemagren" nie wiem jak to się pisze tylko słyszałem nazwę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A słyszeliście o odmianach kukurydzy które mają o ok. 10% większą strawność celulozy dzięki poprzerywanym włóknom lignin które je otaczają i zmniejszają strawność celulozy. Niby z 10 kg kiszonki z takiej kukurydzy można wyciągnąć 1 kg więcej strawionej paszy. Takie odmiany ma niby jakaś francuzka firma "leemagren" nie wiem jak to się pisze tylko słyszałem nazwę.

wyczuwam tu GMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic z gmo to są normalnie selekcjonowane odmiany

wiem bo siałem w zeszłym roku, a jakby były gmo to bym nie mógł ich siać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi