Skocz do zawartości
Gość Tomek

Co sądzicie o kombajnie BIZON ZO56?

Rekomendowane odpowiedzi

Ile może kosztować główny zegar do bizona Zo56 ten gdzie są wszystkie wskaźniki i kontrolki?

350zł ja w tym roku kupowałem woltomież i zapłaciłem 80zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie co oznacza zawór (otwórz zamknij) przy filtrze oleju silnikowego. On odcina dostęp oleju z chłodniczki olejowej? i ile wchodzi oleju w cały układ?

Co może być przyczyną że nie działa regulacja szybkości nagarniacza? faktem jest że w zeszłym roku był przy niski stan oleju hydraulicznego ale czy to jedyny powód?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawór przy filtrze steruje przepływem na chłodnicę oleju

sprawdź uszczelniacze czy nie ma wycieku na bezstopniową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!mam pytanie panowie otoz jak ustawic bizona do jeczmienia ozimego tj;jakie obroty bedna jak szeroko pootwierane sita i jaki wiatr ,dodam ze bede kosil poraz pierwszy.pozdrawiam i dzieki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zrobić, aby zmniejszyć ilość ości w jęczmieniu ozimym w zbiorniku,może ktoś mógłby mi napisać z góry dziękuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Czy ktoś z Was moze wie czy górną oskę i zembatkę w przenosniku ziarnowym da się da się wymienic bez wymontowywania calego przenosnika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście rozpinasz łancuch ściągasz pasek i rozkręcasz samą górę przenośnika. wyjmujesz i pastwisz się nad nią na ziemi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie co oznacza zawór (otwórz zamknij) przy filtrze oleju silnikowego. On odcina dostęp oleju z chłodniczki olejowej? i ile wchodzi oleju w cały układ?

Co może być przyczyną że nie działa regulacja szybkości nagarniacza? faktem jest że w zeszłym roku był przy niski stan oleju hydraulicznego ale czy to jedyny powód?

sprawdz czy dochodzi cisnienie bo mooze rozdzielacz się przyciął,być moze przekładnia bezstopniowa jest skręcona zbyt ciasno bądz poluzowały sę nakretki ,jesli nie,to pozostaje sprawdzic tłok i cylinder wewnatrz . Na końcu tego tłoka znajduje sie taki wypust który lubi się ukręcic i zostać w cylindrze,wiec zwruc na to uwagę(tłok podobny jest do duzej strzykawki) A co do zaworu to odcina on dopływ oleju do chlodniczki a w układ wchodzi ok. 13 L Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego na blasze, która znajduje się powyżej kierownic wiatru a pod podłogą podsiewacza(blacha ta należy wg mnie do obudowy wentylatora)gromadzi się ogrom zboża i plew. Czy to jest normalne?Z góry dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ANDI moim zdaniem przyczyna może być w gumie która łączy podsiewacz z taką bachą ona jest zaraz za podsiewaczem zobacz w katalogu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos wie jak rozebrac siłownik od podnoszenia motowideł? Bizon jest z 81 r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy masz tak jak u mnie jezeli tak to u gory cylindra znajduje sie otwor a w nim drut stalowy ktory musisz wyciągnąć, potem juz wyjmiesz cały tłok z uszczelnieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim siłowniku na górze , po zewnętrznej stronie tłoczyska jest szczelina szerokosci ok. 2mm i głebokosci ok. 5mm i z niej mam wydłubać ten drut ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw wbij do środka tuleje puknij zdrowo bo z reguły zaśniedziałe potem ten drut wyciągnąć przez szczelinę pójdzie i wyciągnąć wszystko do góry w środku dwa uszczelniacze i oring

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście drut nie wyjdzie przez ten otwór 2 mm ale tam można sobie pomóc podważyć go tak dla ścisłości wychodzi górą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam taki problem. Otóż stanowczo za dużo słomy dostaje mi sie na górne sito. Jak przynajmniej co dwa zbiorniki nie wyczyszczę sita to w zbiorniku mam samą słomę. Czego to może być przyczyna. W zeszłym roku wszystko było ok a tu teraz taki klops

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze masz za duze obroty młocarni albo jest za bardzo skrecona i bęben młucący robi ci sieczke ze słomy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co trzeba zrobić jeżeli przy uruchomieniu mechanizmów młucących cały tył "rzuca??"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze trochę do koszenia a tu awaria bizona ułamało sie mocowanie gardzieli od strony koła pasowego to nie wymienialne jedyny ratunek spawanie no i jakieś wzmocnienie, z pasa napędu tego przenośnika w gardzieli nic nie zostało ścieło że hej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rzucania kobajnem. Ta zacznij od sprawdzania luzu na łożyskach w podsiewaczu (2207 i 6016) a następnie o ile masz szarpacz to sprawdź czy masz wszystkie noże SZCZEGÓLNIE ruchome. Jak tu będzie wszystko oki, choć raczej nie będzie topobujaj wytrząsakami bo któryś może być luźny, choć to raczej mało prawdopodobne żeby Ci tyłkiem rzucało z tego powodu bo on by się raczej wyrwał z uchwytu Ewenualnnie możesz mieć spękany kosz sitowy i wówczas on nie chodzi jak szuflada tylko tańczy na prawo i lewo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie koszę zboże przyspieszacz jest na minimum a kombajn po pewnym czasie zaczyna mi przyspieszać ,uszczelniacze na siłowniku od przekładni bezstopniowej zmieniłem na nowe,co robić bo szlak mnie trafia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi