damian9871 0 Napisano 26 Lipca 2006 może w ciągniku?podczep na próbę inny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk13 0 Napisano 26 Lipca 2006 Nie prasowałem w suchutkiej słomie bo u mnie teraz taka susza że nawet w nocy nie ma rosy !A co do tego ciśnienia że Ci ucieka to może też masz walnięty zegar tak jak u mnie w sipmie(Choć na Classach się nie znam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 26 Lipca 2006 Zegar jest gut ja w sipmie kiedyś to robiłem zegar tam puszcza lut(spaw). Wystarczy go na nowo wkleić. Ale najbezpieczniej jest dorobić nową dzwigienkę i dobrze ją zagiąć. U mnie chodziła z 5 lat i pewnie jeszcze chodzi. Znajomy przez tego czara to pół sipmy rozrył. Ale był ściekły jak się dowiedział że to zegar. Będę musiał podpiąć innego konia zobaczymy. Wydawało mi się że to prasa powinna trzymać(przynajmniej w sipmie tak było) a Claasa neszcze na tyle nie poznałem. A wołać Korbanków to może duuuuuuuuuuuużooooooooo kosztować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibon ... 0 Napisano 27 Lipca 2006 chłopcy ja mam problem bo ja mam sipme z\224 i jak mi sie prasa w południe nagrzeje to puszcza pojedyńcze snopki jak gupia a jak w nocy czy rano lub gdzie nie jest rozgrzana to super wiąże co to może być ???????? hamulec ???????błagam pomużcie węzeł wygląda w ten sposób że węzeł jest zapętany ale jeden sznurek sie wyślizgnął to nie zły sznurek bo na każdym mi tak robi błagam pomużcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy 0 Napisano 27 Lipca 2006 Musiał byś dokładniej opisać ten węzeł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krystianzz 0 Napisano 27 Lipca 2006 Mam problem !!spalila mi sie zwijka i nie wiecie gdzie moglbym kupic do niej pasy jak najtaniej ????z góry dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 27 Lipca 2006 czy wie ktoś może ile może ważyć taka belka słomy którą robi prasa class rollant 44??Zawsze się nad tym zastanawiałem a niemam jak jej zważyć. Zależy jak słoma ja jak prasuje to z jęczmienia jarego są cięższe wiązki myśle że do 200 kg moą ważyć @luk 13 mnie też belki w zwijce nie chcą wylatywać ale tylko wtedy jak prasuje z rosą @ Grześ mnie spada w 44s ciśnienie tak ze 150 bar jak zamkne do 100 w trakcie prasowania ale klapa się nie otwiera a prasa mi się otwiera jak dobijam jak pali mi się światło przy 230 bar w tym roku spróbuje nastawić na 250 bar i prasować mf na 1000 obr/min Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 27 Lipca 2006 u mnie przy prasie fortshrit też tak się robiło wystarczyło iglicę przestawić o ok 3-4mm i jest ok.do przodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibon ... 0 Napisano 27 Lipca 2006 ten supeł wygląda tak jak by jeden koniec sznurka był związany a drugi jest bez węzła tak jakby sie wyślizgnął ten jeden koniec z prawidłowego węzła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 27 Lipca 2006 No tak, przestawić iglice każesz chłopakowi, a za mocno ją podkręci, walnie w aparat i po robocie! Ja myśle, że przytrzymywacz sznurka za słabo naciąga sznurek w momencie obrotu supłacza, bo jak pisze, że jak w nocy jedzie gdy słoma jest bardziej "wilgotna" jeśli tak to można w tych warunkach nazwać i kostki [presaki (<= co to za wyraz)] są bardziej zbite, to idzie, albo też iglice są już nadwyrężone i odginają sie minimalnie. Albo palec jest już zużyty- ta rolka wyjechana i za mało otwiera sie i nie łapie drugiego sznurka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk13 0 Napisano 27 Lipca 2006 To to wiem że wilgotne belki nie chcą wyskakiwać bo nie raz tak miałem...ale dzisiaj troche poprasowałem i stwierdziłem że jak zrobię większą belkę to wtedy nie chce wypadać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibon ... 0 Napisano 28 Lipca 2006 iglice to sam wykombinowałem że trzerba przestawiś palse całe nowe zainstalowałem i dzisiaj juz nieźle prAsowała jutro rano wymienie trzymacze bo są zajechane i może bedzie git dzięki za pomoc i ma jeszcze jedno pytanie wy macie coś takiego że ukręcicie wałek od womu w prAsie [co to jest za wyraz presa, to jest jakaś maszyna, czy co] bo mi sie to zdaza tak co dwa sezony chwila nieuwagi na zakręcie i po wałku teraz nowego wzmocniłem to sie nieukręci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 28 Lipca 2006 Do Pana Moderatora:"presaki" to ja napisałem tak z tzw."wysaka", bo u nas na wsi starsi ludzie na kostki słomy mówią "presoki", bo robi je "presa"; to tylko taka gwara, jeśli nie zrozumiała, to przepraszam.Sam nieraz nie wiem co gadają, np. pewien dziadek u którego młóciłem, mówił że "ziorka z krzyzokiym wylatujum". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Sz 0 Napisano 29 Lipca 2006 No właśnie co do twych wyrazów, to kiedyś nawet "wojna" na forum była. Większości osób nie pasuje, że ludize piszą "presaki", "presa" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibon ... 0 Napisano 29 Lipca 2006 ta przeszkadza to tylko psełdo fachowcom którzy używają tylko języka prawdziwych serwisantów aż mi żal !upe ściska jak takich słysze jak tak pan może mówić itp. ale jak co do czego to oni rozkładają ręce i mówią że prese zajechałem a jak ktoś sie zna to pomoże i nie marudzi pozdro dla takich wszystkich prawdziwych na forum od dzieci śmieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Sz 0 Napisano 29 Lipca 2006 Ośmieszasz się tą wypowiedzi. Oraz rozpoczynasz tym samym kolejną wojnę. Nie zyskasz nic w oczach innych forumowiczów, jedynie stracisz poważanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibon ... 0 Napisano 30 Lipca 2006 jak by to powiedziec wali mnie to panie SZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 30 Lipca 2006 U mnie w Wielkopolsce wszyscy mają prEsy i wszyscy prEsują słomę, siano i sianokiszonki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibon ... 0 Napisano 30 Lipca 2006 u mnie też tak sie przyjeło i tyle tylko u pana SZ prasują prasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 30 Lipca 2006 ja jestem z lubelskiego i słowa "presa" "presowac" mnie wkur.... U mnie nikt tak nie powie zakżdy mówi "prasowac", "prasa" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 30 Lipca 2006 Panowie wszyscy wiemy o co chodzi to może przestańmy te dywagacje. Wy prasujecie my presujemy ale o to samo chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 30 Lipca 2006 Słyszałem też, że można "klockować" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian 0 Napisano 30 Lipca 2006 a ja sie spotkalem z takimi co mowia ze prasuja "sigma" a nie "sipma" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vulture30 0 Napisano 30 Lipca 2006 Słyszałem też, że można "klockować"albo tez kostkowac :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibon ... 0 Napisano 30 Lipca 2006 albo snopowiążać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach