laki 0 Napisano 8 Marca 2010 Bardzo dziękuję za anielską cierpliwość i za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Jeśli chodzi o spinki na pasach to są oryginalnie zakuwane, ale jak coś to chyba zaopatrzę się w komplet takich MS25 czy te połączenia są godne polecenia....?Czy może jednak coś innego kupić na czarną godzinę...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jankris 0 Napisano 9 Marca 2010 Co do połączeń to proponuję ratować (czyli wygładzać połączenie, tempić ostre krawędzie, zaokrąglać pas aby nie zaczepiał o siatkę) tak długo jak się da. Jeśli będzie konieczność wymiany to najprostsze w montażu są MS ale proponuję te ze stali galwanizowanej które wytrzymują dwa razy więcej.Mam założoną jedną tytan 05, jest nie do zdarcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laki 0 Napisano 9 Marca 2010 Czy taki typ połączenia "Titan" można założyć bez specjalnego urządzenia, czy tylko wystarczy dobre imadło? Sprawdzając stan połączeń tylko na jednym zauważyłem, że występuje bark z segmentów z jednej str. pasa, więc co mogę zrobić w takim przypadku... Dobrać jakieś nowe złącze i uzupełnić ten brakujący element czy wymienić całość... Tyle tylko, że jak już podejmę się wymiany złącza to będę musiał skrócić troszkę pas żeby założyć nowe połączenie. Jak można z tego wybrnąć...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jankris 0 Napisano 9 Marca 2010 Nic nie rób oprócz tego co napisałem, bo orginał zawsze jest kilka razy trwalszy od zamiennika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laki 0 Napisano 9 Marca 2010 Jaką siatkę stosujesz w swojej prasie ile metrów i w jakiej cenie...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jankris 0 Napisano 9 Marca 2010 No właśnie, polecam wiązanie tylko siatką. Przy sznurku oszczędzasz 0,5-1 zł, ale jest to pozorna oszczedność bo trzeba przy podwójnym systemie zrobić zawsze o pięć obr pełną belą więcej a to wymaga paliwa i zużywa maszynę. Poza tym efekt jest też zawsze gorszy.Stosuję różne siatki, ale patrzę na jej wagę im cięższa tym lepiej, dobrze też jeśli ma wzmocniony brzeg.Co do długgości to albo 2600 albo 3000 bo przy mniejszych nie zawsze wystaczają dwie na dzień pracy no i mniej zakładania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laki 0 Napisano 9 Marca 2010 Wobec tego to wszystko jest do przerobienia i wypróbowania, gdyż moja wcześniejsza prasa była tylko na sznurek.. Tak a propos Twoja prasa jest wyposażona w noże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jankris 0 Napisano 9 Marca 2010 Sama nazwa na to wskazuje RC Roto Cut. Podnosisz do kiszonki, a opuszczasz do słomy. Trzeba sprawdzić czy ostre i podostrzyć jedną krawędź w razie potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laki 0 Napisano 10 Marca 2010 Próbowałeś może zbierać słomę z podniesionymi nożami...?Pytam, dlatego ponieważ jestem ciekaw jak to będzie szło w słomie, gdyż jest mi potrzebna słoma właśnie rozdrobniona. Jeszcze jedno pytanie, czy posiadasz w swojej prasie takie dwie sprężynki z lewej i prawej str. skrzynki, które odpowiadają za docisk siatki...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jankris 0 Napisano 10 Marca 2010 Jeśli chcesz słomę ciąć to oczywiście że pójdzie bez problemu. Mam sprężyny i muszą być dobrze naciągnięte aby belę ścisło owinąć. Wyjętkiem jest początek owijania po dłuższej przerwie (pod siatką blacha rdzewieje) wtedy podnoszę dociskacz aby rolka siatki obtarła rdzę, bo inaczej nie pociągnie siatki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
powern111 0 Napisano 13 Marca 2010 mam zamiar kupić prasę rolującą z firmy fendt vs 2600 czy ktoś posiada takiego typu prasę i co by mugł na jej temat powiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspio 0 Napisano 16 Marca 2010 kupiłem prasę rolującą Morra. Prasa ma 2 przewody do podłączenia i dodatkowy rozdzielacz do sterowania z ciągnika. mam pytanko jak te przewody podłączyc, czy obydwa do hydrauliki tak jak przyczepa czy jeden do hydrauliki a drugi do powrotu(3 wyjscie w ciągniku)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr102 0 Napisano 16 Marca 2010 Czy ktos wie jak podłonczyc zasilanie elektryczne prasy John deere 590, bo tam są dwie wtyczki jedna okrągła z trzema bolcami a druga płaska z czterema bolcami i gdzie podłonczyc plus i minus z ciągnika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 16 Marca 2010 Czy ktos wie jak podłonczyc zasilanie elektryczne prasy John deere 590, bo tam są dwie wtyczki jedna okrągła z trzema bolcami a druga płaska z czterema bolcami i gdzie podłonczyc plus i minus z ciągnika? ta okrągłą z trzema bolcami jak rozbierzesz to masz w srodku ozanczone ktory plus a ktoru minus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr102 0 Napisano 16 Marca 2010 Dzieki, sprawdze to, a druga sprawa to podajnik sznurka w tej chwili on jest w pozycji jakby zablokowanej taką dzwignią czy przed prasowaniem trzeba go jakos przestawic czy sam sie przestawi ? a wygląda to tak jak na rysunku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 16 Marca 2010 oj tego to juz ci nie powiem bo z tym modelem akurat niemialem stycznosci, musisz zrobic probe bo wiazanie jest elektryczne wiec na sterowniku powinno isc sterowac tym podajnikiem a jesli nie pojdzie to trzeba odblokowac ale to powinno byc widac czy jest mozliwosc samoodblokowania czy trzeba odblokowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sybikds1 0 Napisano 17 Marca 2010 Do Piotr102Ten podajnik sznurka nie jest zablokowany. On tą dzwignia odcina sznurek(jak tam zajzysz to zobaczysz ze dzwignia jet polaczona z nozem) i po owinieciu zawsze jest w tej pozycji - tak jest w JD550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traktorzysta1986 0 Napisano 13 Kwietnia 2010 Koledzy doradzcie mi bo sie nie znam chce kupić prasę rolującą do prasowanie mam rocznie około 5 hektarów nie chce kupować drogiego sprzętu ale nie chce też kupic dziada co sie będe wiecej nerwował z naprawami i zbiorem słomy zastanawiam sie nam sipma z-230 za 4500 czy to dobry wybór?? czekam na odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 13 Kwietnia 2010 szczerze mówiąc to przy tej prasie szału nie bedzie a jak jeszcze kupisz w kiepskim stanie to juz całkiem porażka, lepiej najmij na to 5ha i święty spokój jak masz sie denerwować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traktorzysta1986 0 Napisano 13 Kwietnia 2010 to moze doradzisz coś innego w cenie ok 5 tys bo idzie juz kupić massey ferguson,Welger itp ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 14 Kwietnia 2010 trudno coś doradzić w tej kwocie zeby być zadowolonym ale tą z-230 bym odradzał, znajomy miał takie cos to już tego nie chce widzieć a jak teraz ostatnie lata ze słomy zrobi sie "sieczka" to już jest wogóle masakra, tak jak pisałem jak masz sie tym męczyć to lepiej najmij i kup sobie może pózniej ale cos lepszego np gallignani tylko to juz jest blizej 10 niz 5 tys lub tego wergera bo to ten sam system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 14 Kwietnia 2010 np takie coś http://moto.allegro.pl/item994331498_prasa_massey_ferguson_828_john_deere_claas_welger.html to masz dzień do nocy w porównaniu z z-230 biorąc pod uwage że stan tej prasy jest dobry bo to jest tylko przykład wzięty z allegro i nie mam nic wspólnego z tym ogłoszeniem ani z tą prasą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekziolo 0 Napisano 12 Maja 2010 Witam. Kupilem NH 835 i nie wiem za bardzo jak działa ten sterownik od podawania sznurka, czy ktos by mogl mnie troche oswiecic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zlukasz14 0 Napisano 15 Maja 2010 Wie może ktoś gdzie można dostać palce do podbieraka do prasy Krone Kr 130 S. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nikt 0 Napisano 23 Maja 2010 pytanie moze nie gornolotne ale coz,czy ktos do balotow stosowal folie zamiast siatki,?jesli tak to jak sie to spisuje w praktyce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach