solek01 0 Napisano 16 Marca 2007 Mam male pytanie czy ktos sie orientuje czy na zalozenie wlasnej mleczarni ptrzebne jest jakies pozwolenie itd. Dokladnie rzecz biorac czodzi mi o produkowanie niewielkich ilosc masla domowego sera smietany itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 16 Marca 2007 Przejdź się do Inspektoratu Weterynarii lub zadzwoń do Wojewódzkiej tam powinieneś dostać interesujące Cię informacje. Ostatnio w sobotę rano (w TVP1) wypowiadał się krajowy Inspektor, ale za wiele szczegółów nie przekazał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 17 Marca 2007 http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1393.htmWydaje mi się że można taką produkcję podciągnąć pod Sprzedaż bezpośrednia , masz link do przepisów . Jak znam życie to porywasz się z motyką na słońce . Sanepid i PIWet potrafią tak umilić życie że się odechciewa wszystkiego . Ale podobno świat należy do odważnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 17 Marca 2007 dzieki za informacje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 17 Marca 2007 Sprzedaż bezpośrednia dotyczy jedynie mleka surowego lub pasteryzowanego i śmietany. Masła, sery, jogurty, kefiry i pozostałe to już przetwórstwo - ale podlegające głównie Insp. Wet. W okolicy mam dwa gospodarstwa, które na potrzeby agroturystyki produkują galanterię mleczną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 18 Marca 2007 no to juz krok do przodu. Ja narazie sie tak douczam ale jak cos dokladnie bede planowal to i tak trzeba bedzie sie do urzedow wybrac. A to wiem ze to przetworstwo i trzeba napewno zalozyc dzialalnosc gospodarcza. tylko trzeba wszystko skalkulowac czy to sie oplaci itd. jakie sa normy do spelnienia i ile na tym mozna zarobic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 18 Marca 2007 Jeśli nie będziesz z początku produkował znacznych ilości to nie musisz zakładać od razu działalności gospodarczej. W takiej sytuacji podlegasz jedynie PIWet. Jeśli już zaczniesz otwierać "fabrykę" wtedy Ci "urzędy" siądą na głowę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 19 Marca 2007 Sprzedaż bezpośrednia dotyczy jedynie mleka surowego lub pasteryzowanego i śmietany. Masła, sery, jogurty, kefiry i pozostałe to już przetwórstwo - ale podlegające głównie Insp. Wet. W okolicy mam dwa gospodarstwa, które na potrzeby agroturystyki produkują galanterię mleczną.[/quoteŻle mnie zrozumiałeś , chodziło mi o przepisy które mają zastosowanie do tej działalności , mają one zastosowanie ogólne do produkcji zrywności . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach