Skocz do zawartości

Jędrek11

Members
  • Liczba zawartości

    1
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral
  1. Na rynku jest dzikie mnóstwo płynnych zakwaszaczy do stosowania w wodzie, wiele z nich zawiera w składzie kwasy mlekowy i mrówkowy. Dawkowanie 1-5 l/1000l wody (w doborze dawki należy się kierować poziomem pH wody - 4,0-4,5) Tak zastosowany zakwaszacz poprawia jakość mikrobiologiczną wody, poprawia strawność paszy, nie ma natomiast zbyt dużego wpływu na to co dzieje się w jelitach. Żeby zmniejszyć ryzyko ryzyko biegunek trzeba stosować zakwaszacze otoczkowane lub sole kwasu masłowego (najlepiej też w otoczkowanej formie). Jeszcze jedna uwaga na temat kwasu mrówkowego: obniża pobranie paszy i w wysokich dawkach uszkadza nabłonek jelit . Jedynie kwas mlekowy i masłowy nie obniżają pobrania paszy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...