Skocz do zawartości

Mariusz S.

Members
  • Liczba zawartości

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral

Converted

  • AOL
    9061532
  1. Sady tradycyjne - Stary sad tradycyjny zawiera co najmniej 12 drzew powyżej 20 lat, reprezentujących nie mniej niż 8 odmian. - Sad odnawiany, obejmujący drzewa stare i młode- uzupełniające wypady powinien zawierać łącznie nie mniej niż 20 drzew reprezentujących co najmniej 10 odmian. - Sad tradycyjny nowo zakładany obejmujący drzewa młode powinien zawierać co najmniej 20 drzew reprezentujących nie mniej niż 10 odmian. - Aleja przydrożna lub śródpolna obejmująca nie mniej niż 15 drzew reprezentujących co najmniej 8 odmian i nie krótsza niż 100 m. - W sadzie tradycyjnym udział odmian starych, nie może być mniejszy niż 60%. - Odmiany rozmnożone na silnie rosnących podkładkach, (np. jabłoni na siewkach Antonówki, gruszy na siewkach gruszy kaukaskiej, śliwy na siewkach ałyczy, czereśnie na siewkach czereśni ptasiej, wiśni na siewkach antypki lub czereśni ptasiej) prowadzone jako wysokopienne drzewa o minimalnej wysokości pnia 1,20 m, w rozstawie nie mniejszej niż 4 x 6 m i nie większej niż 10 x 10 m. - Wykonywanie podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, takich jak: cięcie sanitarne drzew i prześwietlające korony nadmiernie zagęszczone, usuwanie odrostów i samosiewów, bielenie pni drzew starszych i zabezpieczanie pnie młodych drzew przed ogryzieniem przez gryzonie, utrzymanie ogólnego porządku w sadzie. Proponowane płatności: Uprawy sadownicze – sad już istniejący – 2100 PLN Uprawy sadownicze – koszt założenia sadu tradycyjnego – 2485 PLN
  2. Faktycznie jaja zielononóżki kuropatwianej ma obniżoną zawartość cholesterolu, która jest potwierdzona przez Instytut Zootechniki w Balicach. Chów zielononóżek, w połączeniu z promocją ich produktów może stać się atrakcyjnym źródłem dodatkowego dochodu - ze względu na walory mięsne, użytkowe i duże zalety jaj tej kultowej kury. Przypominam, że kura zielononóżka kuropatwiana jest polską rodzimą rasą kur nieśnych znajdującą się na opracowanej przez FAO Czerwonej Liście zwierząt zagrożonych wyginięciem. Jest to pierwotna rasa, która potrafi wykorzystać naturalne warunki bytowania np. pastwiska. Dzięki tym cechom jest dobrą rasą, która doskonale sprawdza się w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych. Jest kurą odporną na niskie temperatury oraz ma dużą odporność na choroby. [/b]
×
×
  • Dodaj nową pozycję...