kasisko 0 Napisano 14 Lutego 2013 Witam wszystkich.Po raz pierwszy od kilku lat mam poważny problem z ziarnem kukurydzy w kiszonce. Cały czas słyszę o specyficznym roku 2012. Czy jest to możliwe? Próbowałam drożdży i bardzo się rozczarowałam. Jak widzę ile mi ziarna ucieka do gnoju to serce płacze. Czy macie jakieś sprawdzone dodatki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 14 Lutego 2013 Kolego a moze to wina sieczkarni [kiepski lub za malo skrecony gniotownik] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasisko 0 Napisano 15 Lutego 2013 Sieczkarnia bardzo dobrze zgniotła ziarno. Firmę mam od kilku lat tą samą i do tej pory nie było z tym problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 19 Lutego 2013 Jak widzę ile mi ziarna ucieka do gnoju to serce płacze. A może to wina źle dobranej odmiany i wziąłeś ziarnową zamiast kiszonkowej?Różnica jest zasadnicza w rodzaju skrobi.Z mojego doświadczenia przesunięcie energii na jelito poprawia strawność skrobi.Spróbuj jakiegoś dodatku drożdżowego ( ale martwych kultur) lub zamiast żywych kultur metabolitów drożdży. Pisz na priv jakbyś miał jakieś pytania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 20 Lutego 2013 w ziarnowej jest tak samo-byczki karmie mieszanka zbozowa z kukurydza mimo zmielenia na sitach 3mm az zolto w lajnie, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 22 Lutego 2013 To spróbuj zbuforować dodając kwaśny węglan w proporcji 25g/100 kg masy ciała. Proponuję też drożdże paszowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach