Skocz do zawartości
kasisko

Jak poprawić strawność ziarna kiszonki z kukurydzy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po raz pierwszy od kilku lat mam poważny problem z ziarnem kukurydzy w kiszonce. Cały czas słyszę o specyficznym roku 2012. Czy jest to możliwe? Próbowałam drożdży i bardzo się rozczarowałam. Jak widzę ile mi ziarna ucieka do gnoju to serce płacze. Czy macie jakieś sprawdzone dodatki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sieczkarnia bardzo dobrze zgniotła ziarno. Firmę mam od kilku lat tą samą i do tej pory nie było z tym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jak widzę ile mi ziarna ucieka do gnoju to serce płacze.

 

A może to wina źle dobranej odmiany i wziąłeś ziarnową zamiast kiszonkowej?

Różnica jest zasadnicza w rodzaju skrobi.

Z mojego doświadczenia przesunięcie energii na jelito poprawia strawność skrobi.

Spróbuj jakiegoś dodatku drożdżowego ( ale martwych kultur) lub zamiast żywych kultur metabolitów drożdży.

Pisz na priv jakbyś miał jakieś pytania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w ziarnowej jest tak samo-byczki karmie mieszanka zbozowa z kukurydza mimo zmielenia na sitach 3mm az zolto w lajnie,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To spróbuj zbuforować dodając kwaśny węglan w proporcji 25g/100 kg masy ciała. Proponuję też drożdże paszowe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...