Gość Napisano 1 Sierpnia 2005 MAm pytanko - najpierw takie ogółne - jak to jest z natłuszczaniem pasz. Obi ło mi sie o uszy, a sąsiedzi coś powiadają, a nieznam szczegółow. Prosze o od/pod powiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 8 Sierpnia 2005 z natłuszczaniem to jest tak 0.5 litra oleju roslinnego na mieszalnik 1 tonowy dodaje paszy energii i wiąze wszystkoie mikroelementy nie kurzy sie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 8 Sierpnia 2005 A w zywieniu trzody chlewnej? Cykl zamknięty, pasze własne + koncentraty. W jakich grupach wiekowych (nie)można, ile na ile? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Sierpnia 2005 Można i trzeba natłuszczać paszę zwłaszcza jeśli ma się dostęp do taniego oleju ,oleju może być w dawce od 1 do 2 a nawet 3 % i więcej ! paszę trzeba zbilansować co bez problemu może wykonać przedstawiciel firmy paszowej z której korzystasz ! Dodatek oleju na poziomie 0,05 % czyli te 0,5 litra na tonę to nawet pyłu dokładnie nie zwiąże a bilans energetyczny praktycznie będzie bez zmian ! Polecam olej rybny poprawia dodatkowo smakowitość paszy a mięso tuczników nie zyskuje rybiego zapachu w odróżnieniu do skarmiania mączek rybnych ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 1 Października 2005 Można i trzeba natłuszczać paszę zwłaszcza jeśli ma się dostęp do taniego oleju ,oleju może być w dawce od 1 do 2 a nawet 3 % i więcej ! paszę trzeba zbilansować co bez problemu może wykonać przedstawiciel firmy paszowej z której korzystasz ! Dodatek oleju na poziomie 0,05 % czyli te 0,5 litra na tonę to nawet pyłu dokładnie nie zwiąże a bilans energetyczny praktycznie będzie bez zmian ! Polecam olej rybny poprawia dodatkowo smakowitość paszy a mięso tuczników nie zyskuje rybiego zapachu w odróżnieniu do skarmiania mączek rybnych ! Nie zgadzam się z twoim stwierdzeniem,że mączka rybna powoduje zmianę zapachu mięsa.PN-dopuszcza do 4% zawartości mączki rybnej w paszy i jeżeli odstawisz mączkę rybną ,przy wadze 60-70 kg/na tucznika to nie zachodzi żadne ryzyko zmiany zapachu mięsa.Co do oleju rybnego to się z tobą zgadzam.Jest bardzo wskazany w skarmianiu a zwłaszcza tani.A taki można nabyć w firmie UNIBUD z Gdyni.Tel 508/509099 e-meil unibudgdy@wp.pl.Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Października 2005 olej z ryb czyli tzw pulpa wszystko jest ok jezeli to nie zacznie sie psuc i fermentowac------------ mam racje ???????????? no i troche smierdzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ODRzyk 0 Napisano 13 Października 2005 To teraz poprosił bym syntezę i konkrety: - co do czego w jakich ilościach. Da się ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Grudnia 2005 Natluszczanie dodatkowo pomaga skrucic okres tuczu co relatywnie wplywa na zmniejszenie kosztow produkcji i generalnie jest tak ze dodanie oleju do paszy powinno zostac wczesniej skonsultowane z doradca zywieniowym (f-rmy ktorej produkty sa stosowane) ktory to powinien przeprowadzic bilansacje. Jest taka firma(Nu.....) ktora wprowadzila na rynek koncentrat zawierajacy b.wysoki poziom tluszczu i z tgo co wiem to sie sprawdzaNiemniej wazne jest tez aby te tluszcze byly dobrej jakosci-najlepiej Omega 3 , Omega 6 Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Stycznia 2006 tak tak olej olejem ale lepiej rzepakowy jesli juz natluszczac pasze wiadomo w momecie gdzie prawie 100% chlewni boryka sie z kaszlami natluszczanie jest bardzo wazne,ale rzepakowy,rybny olej mozna kupowac od jednego producenta a i tak partia partii nie rowna a pozatym w zywieniu malych prosiat nie polecam, leiej dolozyc i mniec za kazdym razem ten samo poziom EM w paszy stosujac oleje rzepakowe, a jesli chodzi o Nut.. to kicha straszzzna lepiej kupic konc uniw w cenie ok 1600 z konkurencji niz u nich za bagatela.... he he i dokupi olej rzepakowy!!! wyjdzie taniej napewno i pewnosc ze sie samemu natluscilo no ale to moje skromne zdanie ja sie na hodowli nie znam mam tylko 100 loch to pewnie moje doswiadczenie w porownaiu z przedstawicielami firm ktorzy zachwalaja swoje jest rone 0 z autopsji wiem ze sprawdza sie ...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 3 Stycznia 2006 no najlepszy bedzie rzepakowy tłoczony na zimno 2,5 za litr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 21 Marca 2006 pukpuk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIOTR FARMER 0 Napisano 23 Marca 2006 no najlepszy bedzie rzepakowy tłoczony na zimno 2,5 za litrgdzie tak tanio kupujesz ja place 2.7 za litr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osapl 0 Napisano 16 Marca 2009 sprzedam olej rybny oraz rzepakowy tel 608618813[/i] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 16 Marca 2009 jaka cena?? , ilosci , transport???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Don 0 Napisano 17 Marca 2009 A kupuje ktoś w marketach olej sojowy , rzepakowy ? cena 3,4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karolek2789 0 Napisano 17 Marca 2009 Ja stosuje olej rybny w ilosci 1% na grower i finiszer. na starter ok 2% ale lepszy jest sojowy. rybny kupuje ok 2.4zl/kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach