slavko28 0 Napisano 30 Kwietnia 2010 witam Czy ktoś z was zna skład lactomy z sano oprócz tego na opakowaniu??Potrzebuje:-białko ogólne dostępne w jelicie cienkim (nBO),-Bilans azotu w żwaczu (BNŻ),-zawartośc suchej masy( s.m.) Potrzebne mi do do ułożenia dawki pokarmowej.Czy ktoś coś wie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 30 Kwietnia 2010 Odpuść sobie.To zwykła pasza pełnoporcjowa tylko droższa niż inne.Dam Ci kupę pasz równie dobrych lub lepszych- ale za mniejsze pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slavko28 0 Napisano 30 Kwietnia 2010 To podaj przykłady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil 23 0 Napisano 30 Kwietnia 2010 Ja ostatnio porównywałem preparaty mleko zastępcze i powiem tak sano najlepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 1 Maja 2010 To podaj przykładySanowska Lactoma - kosztuje różnie, zależnie z jakiego cennika kupisz ok.85gr/kg.Każda pasza pełnoporcjowa, porównywalna jakością i składem np.De Heusa, Provimi czy Wipaszu jest tańsza o ok 5-7 gr/kg.Sanowskie Protamilk- cena ok 1,8 , to zwykły koncentrat 38%. Równie dobry i tańszy masz z Ekoplonu i LNBSanowski Milsan- to typowe mleko dla cieląt od 3 tygodnia i kosztyje ponad 4,7/kg.W cenie niższej masz mleko z Ekoplonu Miko Extra Czy z LNB Lanolac - a są to mleka od 5 dnia.Sanowskie Meggi - prestarter dla cileląt od 5 dnia, podobny, równie dobry - a dużo tanszy masz w Evialisie i DeHeus.Przykładów z mieszankami mineralnymi nie będę wymieniał, bo każda jest 15-25% droższa od porównywalnych z Ekoplonu, Polamsu, DeHeus, LNB.Do kompletu dam Ci przykład. Poproś przedstawiciela Sano by ułozył Ci dawkę pokarmową dla krów na produktach 3 firm, Sano, Ekoplon, DeHeus - tak by było jednakowo składem a najtaniej. NIE MA TAKIEJ OPCJIŻEBY BYŁO DOKŁADNIEJ- nie przeczę, że są to dobre produkty tylko są cholernie drogie w porównaniu z innymi firmami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slavko28 0 Napisano 2 Maja 2010 Droższe są.Dlatego chciałem sam ułożyć dawke, ale widze, że tego składu się nigdzie nie znajdzie.Gdy do nich pisałem chcieli ode mnie adres i nazwisko żeby swojego żywieniowca nasłać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 2 Maja 2010 To typowe dla Sano, ale skład jaki jest na opakowaniu powinien mniej więcej pomóc Ci określić jak ułożyć dawkę.TYLKO CZEMU NA S A N O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan Frycz 0 Napisano 2 Maja 2010 To typowe dla Sano, ale skład jaki jest na opakowaniu powinien mniej więcej pomóc Ci określić jak ułożyć dawkę.TYLKO CZEMU NA S A N O Jesli dobrze pamietam Lactoma to PT typu 19%, natłuszczana (ok 7,4 NEL), nie mocznikowana. Jesli ktoś nie chce jej kupować i woli zrobić paszę sam to proponuje układ Soja 20%Rzepak 10%Minerał 3%Kukurydza 30%Pszenica 20%Jeczmień 16% Olej lepiej jest zastapić tłuszczem chronionym lub energetykiem z cukrami prostymi (fajnie mleko skacze na poczatek) Wychodzi max 778zł 7,6NEL 19,6%b.o. (bilansowane na moich zbożach)koszt wsadu do 1 t472 zł max (soja, rzepak, olej i minerał) przy duzych zakupach surowców (np na spólkę z sąsiadem) mozna zajść na 650 - 700 zł. Jak ktoś znajdzie paszę o podobnych parametrach taniej mo chętnie kupie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan Frycz 0 Napisano 2 Maja 2010 Ja ostatnio porównywałem preparaty mleko zastępcze i powiem tak sano najlepsze Jedynkę mają ok. Jak chcesz czegoś naprawdę mocnego to przetestuj KalbiMilch ClassiclubKalbiMilch Premium Sweet Ja stosuje głównie KalbiMilch Fit (byczki) sprawdza mi się dobrze.Cieliczki dostają KalbiMilch Classic przez ok 7 tyg. po tem nie daję już mleka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 4 Maja 2010 Jesli dobrze pamietam Lactoma to PT typu 19%, natłuszczana (ok 7,4 NEL), nie mocznikowana. Jesli ktoś nie chce jej kupować i woli zrobić paszę sam to proponuje układSoja 20%Rzepak 10%Minerał 3%Kukurydza 30%Pszenica 20%Jeczmień 16%Olej lepiej jest zastapić tłuszczem chronionym lub energetykiem z cukrami prostymi (fajnie mleko skacze na poczatek)Wychodzi max 778zł 7,6NEL 19,6%b.o. (bilansowane na moich zbożach)koszt wsadu do 1 t472 zł max (soja, rzepak, olej i minerał) Podmień częściowo soję - wywarem gorzelnianym suszonym ( 25-28% białka z kukurydzy i ponad 30% z pszenicy, ok 720zł tona) i drożdżami paszowymi ( 51% białka 1200 tona) i masz jeszcze taniej.O DDGS pisali na ppr w ub.roku, sam stosuję i polecam innym.http://www.ppr.pl/artykul-pasza-o-nazwie-ddgs-z-gorzelni-153211-dzial-3.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan Frycz 0 Napisano 6 Maja 2010 Jesli dobrze pamietam Lactoma to PT typu 19%, natłuszczana (ok 7,4 NEL), nie mocznikowana. Jesli ktoś nie chce jej kupować i woli zrobić paszę sam to proponuje układSoja 20%Rzepak 10%Minerał 3%Kukurydza 30%Pszenica 20%Jeczmień 16%Olej lepiej jest zastapić tłuszczem chronionym lub energetykiem z cukrami prostymi (fajnie mleko skacze na poczatek)Wychodzi max 778zł 7,6NEL 19,6%b.o. (bilansowane na moich zbożach)koszt wsadu do 1 t472 zł max (soja, rzepak, olej i minerał) Podmień częściowo soję - wywarem gorzelnianym suszonym ( 25-28% białka z kukurydzy i ponad 30% z pszenicy, ok 720zł tona) i drożdżami paszowymi ( 51% białka 1200 tona) i masz jeszcze taniej.O DDGS pisali na ppr w ub.roku, sam stosuję i polecam innym.http://www.ppr.pl/artykul-pasza-o-nazwie-ddgs-z-gorzelni-153211-dzial-3.php W dawce trzeba dodać 1% oleju. poza tym ddsg obniży energię i podniesie włókno. Ale generalnie DDSG fajna rzecz. u mnie niestety mało dostępny i znacznie droższy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 6 Maja 2010 Jak bym chciał kupić całą wannę to ddgs z kukurydzy by mnie kosztował koło 660 netto - ale "żarł" bym to z pół roku.Zresztą z tego co wiem to i tak go ciągną gdzieś z południa Polski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan Frycz 0 Napisano 7 Maja 2010 Jak bym chciał kupić całą wannę to ddgs z kukurydzy by mnie kosztował koło 660 netto - ale "żarł" bym to z pół roku.Zresztą z tego co wiem to i tak go ciągną gdzieś z południa Polski. Głownie z Niemniec i Śląska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach