korsarz 0 Napisano 26 Grudnia 2007 to jak taki byczek czystorasowy ma 300kg to ile ma miesięcy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 26 Grudnia 2007 max 8 -9miesiecy przewaznie 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 26 Grudnia 2007 dla mnie 300kg byczek czarnobiały jest wartny cena kg byka dyżeko a za mięsnego można dołożyć z kilkadziesiąt groszy do kilograma. raz kupiłem po 6.50 mieszańce i więcej takiej głupoty niezrobie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 26 Grudnia 2007 czyli jeszcze lepiej bo 5 zl.a czemu miesznca niechcesz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 26 Grudnia 2007 za te bukaty dałem 2tyś sztuka po 6,5zł/kg po nad roku dostałem za nie 3tyś za sztuke 4,5zł/kg brutto miały 730 brutto średnio. Sory ale ja tu opłacalności nieumiem wyliczyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 30 Grudnia 2007 Akurat trafiłeś na załamanie rynku, nie ma co płakać, pewnie nie pierwsze i nie ostatnie. Ciesz się, że to nie świnia i nie musi zboża wpierniczać do oporu. Trzeba sobie tylko odpowiedzieć na pyt w jaki sposób dojść do momentu w którym sprzedajesz buhaja > 700kg. Czy to własna produkcja czy zakup? Czysty, mieszaniec, a może hf? Ekstensywnie czy intensywnie? Możliwość modyfikacji bazy paszowej? Status zdrowotny stada? Zrób z tego mix i określ co jest Ci najłatwiej osiągnąć i na ile sprosta to wymaganiom rynku, oraz ile ustępstw cenowych jesteś w stanie udźwignąć jeśli odbiegasz od wzorca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylipp 0 Napisano 1 Stycznia 2008 Załamanie rynku to mają we Włoszeg gdy Arabowie nie kupują od nich wołowiny. Do tego nie ma już dotacji ubojowych w UE tak więc ceny za rasowe odsadki w granicach 8 zł/kg i mieszańców 6,5zł/kg to maź co można dostać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławcio 0 Napisano 5 Stycznia 2008 przeciez od paru lat jest nagonka na chów bydla mięsnego większo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławcio 0 Napisano 5 Stycznia 2008 przeciez od paru lat jest nagonka na chów bydla mięsnego większość szkoleń odbywało sie na temat bydla mięsnego wpajano ludziom zeby wychodzić z bydla mlecznego na mięsne bo zagranica bedzie dobrze płacić za wołowine w tej hwili za zrezygnowanie z mleka placa za kwote mleczną więcej niż na rynku wolnym tylko warunek utrzymać nadal bydło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 8 Stycznia 2008 Jest zasada : kłam , kłam , a sam w to uwierzysz Nie wszyscy i nie wszędzie mogą hodować bydło mięsne . Do takiej hodowli potrzeba pastwisk i to dużych pastwisk , a w Polsce mało jest terenów z dużymi naturalnymi pastwiskami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JDG 0 Napisano 8 Stycznia 2008 Jest zasada : kłam , kłam , a sam w to uwierzysz Nie wszyscy i nie wszędzie mogą hodować bydło mięsne . Do takiej hodowli potrzeba pastwisk i to dużych pastwisk , a w Polsce mało jest terenów z dużymi naturalnymi pastwiskami Zgadzam się o ilości posiadanych sztuk bydła mięsnego decyduje ilość pastwiska. Chyba, że ktoś lubi mieć wysokie koszty a później nażekać na niskie ceny w skupie. Zresztą nie jest możliwe uzyskać zdrowych i dorodnych cieląt bez pastwisk a długowieczność krów decyduje o rentowności a na samej kiszące cieniutko to widze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 18 Stycznia 2008 Akurat trafiłeś na załamanie rynku, nie ma co płakać, pewnie nie pierwsze i nie ostatnie. Ciesz się, że to nie świnia i nie musi zboża wpierniczać do oporu. Trzeba sobie tylko odpowiedzieć na pyt w jaki sposób dojść do momentu w którym sprzedajesz buhaja > 700kg. Czy to własna produkcja czy zakup? Czysty, mieszaniec, a może hf? Ekstensywnie czy intensywnie? Możliwość modyfikacji bazy paszowej? Status zdrowotny stada? Zrób z tego mix i określ co jest Ci najłatwiej osiągnąć i na ile sprosta to wymaganiom rynku, oraz ile ustępstw cenowych jesteś w stanie udźwignąć jeśli odbiegasz od wzorca.nataszo jak u ciebie wogole nie biora odsadkoiw? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 21 Stycznia 2008 Brać by chcieli, tylko że ceny marne. Dlatego główny nacisk będę kładła na zamieszańcowieniem stada i niestety na cięzkie opasy. Muszę tylko przemyśleć gdzie je poupycham Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 22 Stycznia 2008 Witam a jaka jest teraz cena na odsadki?? I w jakiej wadze je sprzedajecie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 24 Stycznia 2008 7-8 zł/kg. Waga zależy od rasy i warunków żywieniowych . Po prostu sprzedaje sie wtedy , gdy kończy sie mleko matki . Cielęta urodzone zimą osiągają wyższe wagi i są tańsze w chowie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 25 Stycznia 2008 Brać by chcieli, tylko że ceny marne. Dlatego główny nacisk będę kładła na zamieszańcowieniem stada i niestety na cięzkie opasy. Muszę tylko przemyśleć gdzie je poupycham za jaka cene nataszo?oplaca ci sie trzymac do duzych to czas i kapitał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkon 0 Napisano 28 Stycznia 2008 gdzie mogę kupić cielęta ras mięsnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 29 Stycznia 2008 Błażej, typ Bodzia to mniej więcej to co krąży wokół. Te dwa czynniki stanowią problem, nie ukrywam.w 100% pewnie swojego zamierzenia nie zrealizuję, ale coś robić trzeba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 29 Stycznia 2008 arkon, co to są dla Ciebie cielęta ras mięsnych; jaki wiek, jaki dolew? Bo nie wiem o czym piszesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach