Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wiesLaw
|
Wysłany: 21:04 Pią 7 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
No jeczmien to dobre rozwiazanie bo ja kiedys posialem jary rzepak i to bylo niezabardzo blad arotechniczny . Tak wogule to siejecie juz jeczmiona?Bo ja jak sie tylko da to nie bede czekal .chyba juz nie wymarznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtus
|
Wysłany: 21:17 Czw 6 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Niestety, ale musze. Ziemia jest golutka , z 5 roślin na metrze kw. tak więc nie ma co zostawić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wiesLaw
|
Wysłany: 20:21 Czw 6 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Musisz naprawde likwidowac ten rzepak? Wystarczy 25 do 30 roslin na 1m kw.rownomiernie rozmieszczonych. Pamietaj ze kto 2 razy sieje ten ani razu nie zbiera.Decyzja o likwidacji jest zawsze trudna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtus
|
Wysłany: 23:07 Sob 1 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Zdecyduje sie chyba na łytką orkę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gargamel

Dołączył: 27 Paź 2006 Posty: 758 Skąd: z rejonu gdzie krowy nie uświadczysz , a świnki to morskie jedynie
|
Wysłany: 17:48 Sob 1 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Butisan to stosunkowo silny preparat i ma w/g mnie dość dlugie działanie(stosowałem tylko w kapuście) .Ja wykonał bym płytką orkę, gdyż sama uprawa słabo zniszczy pozostałości rzepaku a jęczmień należy do roślin wrażliwych na jakość uprawy i wymagający jej dużej staranności.Lekkie opoznienie siewu zniesie doskonale ,odpłaci za staranną uprawę, a lekki ubytek wilgoci z tym zwiazany jęczmień znośi najlepiej z wszystkich zbóż. |
|
Powrót do góry |
|
 |
damian9871 Moderator

|
Wysłany: 23:24 Pią 29 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
wystarczy uprawa |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtus
|
Wysłany: 22:54 Pią 29 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Witam. Część plantacji rzepaku ozimego musze zlikwidować i chce na tym miejscu posiać jęczmien. Jesienią pryskąłem Butisanem, czy to może miec jakis ujemny wpływ na nowo posiany jęczmień? Czy musze na nowo orać ziemię, czy wystarczy sama uprawa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nianio
|
Wysłany: 00:03 Pon 4 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
no tak. Nowy środek syngenty ale to nie znaczy że będzie tani. Syngenta nigdy nie wprowadziła nic nowego i taniego.
Jedynie z artea im sie udało nie przekrocz pulapu 100/ha. zawsdze syngenta dowali cenę i nie zdziwie sie jak ten axial bedzie wychodził 200zł/ha.
Nawet przedstawiciele syngenty na dniach pola mówili mi, że ich chemia jest dobra ale niestety droga. |
|
Powrót do góry |
|
 |
michał75
|
Wysłany: 22:53 Nie 3 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
nianio napisał: | Na owies głuchy w jęczmieniu można stosować GRASP 250 SC.
Polecam - to bardzo dobry środek. |
Dobry ale Syngenta wprowadza nowy herbicyd na owies głuchy we wszystkich gatunkach zbóż poza owsem (logiczne). nazwa środka to Axial. |
|
Powrót do góry |
|
 |
michał75
|
Wysłany: 22:37 Nie 3 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Jęczmień paszowy nawozi się według zasady 20 kg N na ha na każdą planowaną tonę ziarna. Fosfor 10 kg na tonę a potas od 19 do 24 kg. Dawkę azotu najlepiej podzielić na dwa razy. Pierwsza główna około 70% najlepiej przed siewem. Tutaj najbardziej lubię saletrzak bo jest idealny do mieszania z glebą. Przy takim nawożeniu też jednak trzeba użyć Moddusa. W jęczmieniu nieco później jednak niż w pozostałych gatunkach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
michał75
|
Wysłany: 22:30 Nie 3 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Ogólonie z saletrzakiem nie można mieszać mocznika., z saletrą mocznik wchodzi w reakcję i zaczyna ciec z rozsiewacza. Myślę że skoro saletrzak to chemicznie dokładnie to samo co saletra prawdopodobieństwo wytworzenia zupy w rozsiewaczu jest bardzo duże.
40 kg N to dawka na około 3 tony. Jeżeli chcesz otrzymać więcej dałbym w dwóch dawkach od 90 do 110 kg. Pierwsza dawka około 60 - 70 kg N. Musisz jednak liczyć się, z faktem, że taki łan trzeba wyregulować. Moddus w dawce 0,2 + 650 g czystego CCC w mieszaninie zapewni Ci stabilność źdźbła. |
|
Powrót do góry |
|
 |
radzioha
|
Wysłany: 21:10 Nie 3 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Panowie a ja ztroche innej beczki
jakie nawozenie zastosowac pod paszowy jeczmien jary? tzn ile i w jakiej formie polecalibyscie NPK?
A moze jeszcze ktos wie ile na wiosne żytko potrzebuje N na klasie IVa i b?- ze 40kg/ha wystarczy? myślę ze mocznik zmieszany saletrzakiem bedzie odpowiednią forma
bede wdzieczny za odpowiedzi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jendrula36

|
Wysłany: 09:49 Pią 1 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
owies głuchy to cwana bestia będzie wschodził dopiero wiosną |
|
Powrót do góry |
|
 |
nianio
|
Wysłany: 15:11 Czw 31 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Na owies głuchy w jęczmieniu można stosować GRASP 250 SC.
Polecam - to bardzo dobry środek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen72
|
Wysłany: 14:07 Czw 31 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Na etykiecie nie ma jęczmienia ozimego ale jest jary więc może? Jest też nowy środek AXIAL powinien być już w sprzedaży i miał być trochę tańszy od pumy.
A czym pryskałeś miotłę że został owies głuchy ( to chyba ten owsik)? |
|
Powrót do góry |
|
 |
jendrula36

|
Wysłany: 13:29 Czw 31 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
czy można jęczmienie ozime pryskać Pumą na owsik |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arturonas
|
Wysłany: 08:16 Wto 29 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
marbar
Masz za mało czasu po orce siejesz jęczmień brow.a więc tą orke musisz uprawić i wyciągniesz troche tego zyta . Oprysk załatwia sprawe na zyto nie trzeba dużej ilości środka możesz go prysnąć nawet tydzień przed 1 marca aby po 1 przystąpić spokojnie do uprawy pod jęczmień . Ja sieje jako poplon rzepak ozimy agregatem podorywkowym jade jesieńą i i rozsiewaczem do nawozu rozsiewam rzepak wychodzi ok 12 kg na ha oczywićcie rzepak zostawiam swój pare worków , wiosną ten sam agregat podorywkowy po tym rzepaku ,agregat uprawowy tylko raz i sieje jęczmień brow.rzepak nawet jak wyjdzie to go opryskiem na chwasty weżmie ,spokój. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marbar

|
Wysłany: 10:49 Nie 27 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
zasiałem żyto na program rolnośrodowiskowy na jesien i teraz na wiosne ma byc po nim jeczmien browarny, co zrobic zeby mi sie to żyto nie wywaliło w jęczmieniu? zaorac to, czy opryskać? co lepsze? |
|
Powrót do góry |
|
 |
gedii

|
Wysłany: 08:15 Nie 13 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
ja także do Souffle Polska |
|
Powrót do góry |
|
 |
marbar

|
Wysłany: 19:53 Sob 12 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
do jakiej frmy sprzedajecie swój browar? My sprzedajemy do Souffle Polska, no juz jakies z 4 lata siejemy, ostatnia odmiana "Presige" teraz niedawno przywiezli nasiona na ten sezon... szkoda ze nie idzie teraz zasiac juz by dawno lezał w glebie :d Jak wiele daje wczesny siew... a co do azotu... jeszcznie nie mielismy problemu, w zeszłym roku przy tych suszach masakrycznie było z wyrównaniem, a to jest tez bardzo wazny parametr eliminacyjny... |
|
Powrót do góry |
|
 |
nianio
|
Wysłany: 22:35 Sro 9 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Tak uprawiam.
Ostatnio miałem sebastiana. plon 5.2t/ha.
Przeszedł wszystkie parametry pomimo tego, że był koszony 29sierpnia.
Ale to dlatego, że późno powschodził i trochę go przetrzymałem Cereluxem - poleam ten preparat. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gedii

|
Wysłany: 21:47 Sro 9 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
tak jest temat o jęczmieniu ale uważam że warto rozgraniczyć jęczmień broawrny od normalnego. nianio uprawiasz moze jęczmień browarny?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
polus

|
Wysłany: 18:34 Sro 9 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Jęczmień browarniany... Hm. Ponoć można na nim zarobić. No cóż, w moim gospodarstwie narazie nie wykonujemy tego typu upraw. Musiałbym się dowiedzieć jakie ceny itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nianio
|
Wysłany: 17:38 Sro 9 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
W całej Polsce mówi się o JĘCZMIENIU BROWARNYM
Browarniany to taki trochę żenujący tytuł.
A pozatym już chyba jest temat uprawa jęczmienia.
Ale to tylko moje skromne malutkie uwagi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gedii

|
Wysłany: 14:36 Sro 9 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
specjalnie dla ciebie miko z 5-6t/ha zależnie od klasy ziemi.
terazci się podoba. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|