martinus 0 Napisano 2 Listopada 2005 Wasze opinie na temat pługów.Co waszyn zdaniem lepsze pług zagonowy czy obrotowy plusy i minusy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralf 0 Napisano 2 Listopada 2005 zalezy od upodoban i posiadanej ziemi jezeli masz szerokie kawałki to mniej czasu stracisz np na zawracanie i pole bedzie równiejsze bez bruzd ale wiesz teraz to nie jest tak ze kazdy biezr co jest dobre za wszelka cene teraz żadzi cena kazdy bieże to co jest w miare wykonane i tanie a nie drogie tak jak z obrotówkami tak samo z ciągnikami ciagniki które sa dobre nie ida tak jak pronary no nie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 2 Listopada 2005 pracuje takim i takim ZDECYDOWANIE OBROTÓWKA!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralf 0 Napisano 2 Listopada 2005 no własnie hrmmm o czym to ja mówiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 2 Listopada 2005 zalezy od upodoban i posiadanej ziemi jezeli masz szerokie kawałki to mniej czasu stracisz np na zawracanie i pole bedzie równiejsze bez bruzd ale wiesz teraz to nie jest tak ze kazdy biezr co jest dobre za wszelka cene teraz żadzi cena kazdy bieże to co jest w miare wykonane i tanie a nie drogie tak jak z obrotówkami tak samo z ciągnikami ciagniki które sa dobre nie ida tak jak pronary no nie ?? ralf świeta racja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 2 Listopada 2005 Miałem zagonowy zmieniłem na obrotowy i raczej do zagonowego nigdy nie powrócę.Pługiem obrotowym można czasem orać jak zwykłym zagonowym.Jedna zaleta i wada taki płuuuuug duuuuużo więcej waży niż jego zagonowy odpowiednik i ustawić dwa razy trudniej. Ta cena, co lepsze używany obrotowy czy nowy zagonowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 2 Listopada 2005 o to jest pytanie odp 3 nowy obroowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 2 Listopada 2005 jak dla mnie jest to pytanie rodzaju ----------Trabant czy BMW?????jak cie stać to kupujesz obrotówkę (no i masz odpowiedni ciągnik)jak nie to jedziesz zagonowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 2 Listopada 2005 Zalety obrotowego dwa razy rzadziej zmieniasz dłuta lemiesze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinus 0 Napisano 3 Listopada 2005 Ale masz dwa razy wiecej lemieszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralf 0 Napisano 3 Listopada 2005 Zalety obrotowego dwa razy rzadziej zmieniasz dłuta lemieszeAle masz dwa razy wiecej lemieszy jak by na to nie patrzec lemiesze czy tak czy tak sie zużywaja ale duzo pamaga ciężąr pługa ale nie zawiele jak masz zaorany lemiesz to zebys drugi ciągnik na nim postawił to bedzie jechał po wieżchu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 3 Listopada 2005 ralf, jaki masz pług i co go ciągnie jeśli można wiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralf 0 Napisano 3 Listopada 2005 obrotówki : ibis, rabe 4x40 izagonowe: 5x25, 3x30,5x30 tych dwóch zagonówek nie uzywam praktycznie jak juz to ojciec a te obrotowe ciagnie forterra 11141 i 10641 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralf 0 Napisano 3 Listopada 2005 te zagonówki 5x25 i 3x30 ciagneły kiedys 2 zetory 7211 czasami nadal ciagna ::D jak ma nimi kto kierowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 3 Listopada 2005 tych dwóch zagonówek nie uzywam praktycznie jak juz to ojciec a te obrotowe ciagnie forterra 11141 i 10641Zalety obrotowego dwa razy rzadziej zmieniasz dłuta lemieszepracuje takim i takim ZDECYDOWANIE OBROTÓWKA!!!!! Zalety obrotowego bruzda przy miedzy z lewej lub prawej brak składów nie trzeba dzielić szerokich kawałków większa wydajność, trwałość 2x, ograniczenie ugniatania gleby na uwrociachJakie są wady pługa obrotowego w stosunku do zagonowego prócz ceny, bo to, że nie można uciągnąć czy podnieść to raczej wina traktora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TUUURBINA 0 Napisano 4 Listopada 2005 Powiedzcie mi jak wyglądają szerokie pole bez bruzd i zagonów po większych opadach deszczu?U mnie gdyby pole nie był podzielone na zagony to by połowa uprawy wymokła.A tak to wymaka tylko to co jest w bruździe pomiędzy zagonami, bo woda tam spływa.Oczywiście gdyby był prawdziwy potop to by wymokło nawet w środku zagona.Tak więc proszę o odpowiedź na pytanie:"Czy stosowanie pługa obrotowego i nie dzielenie pola na zagony powoduje większe prawdopodobieństwo wymoknięcia uprawy? Bo moim zdaniem brak zaganów powoduje większe wymakanie.(przyznaje się jednak że nie mam obotówki i nigdy takiego pługa nie używałem) Jak sobie z tym radzą użytkownicy pługów obrotowych? Moim zdaniem kupno obrotówki aby nim orać jak zagonówką jest zupełnie bez sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Listopada 2005 Powiedzcie mi jak wyglądają szerokie pole bez bruzd i zagonów po większych opadach deszczu?Tak samo tylko jest równiejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Listopada 2005 obrotówki : ibis, rabe 4x40 izagonowe: 5x25, 3x30,5x30 tych dwóch zagonówek nie uzywam praktycznie jak juz to ojciec a te obrotowe ciagnie forterra 11141 i 10641 Rabe 4x40 to pewnie Rabewerk. Też mam takiego tylko że nie obrotówke. ciągne go zetorem 12045 ale musze dokupić jeszcze jedną skibe bo ma za lekko. Jak ci sie sprawuje ten pług?? U mnie super idzie w ziemie jak w masło (pod warunkiem że proste lemiesze) lemiesze mozna dopasować od uni a jak sie zdejmie talerze to nie zapycha sie nawet jak orasz miejsce gdzie jest położone zboże którego nie dało sie skosić:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TUUURBINA 0 Napisano 4 Listopada 2005 Powiedzcie mi jak wyglądają szerokie pole bez bruzd i zagonów po większych opadach deszczu?Tak samo tylko jest równiejsze Chodzi mi o to czy stosowanie pługa obrotowego powoduje zwiększenie ryzyka wymoknięcie roślin?-Woda nie ma przecież dokąd spływać, jest jedna bruzda na całym, szerokim polu Poprzednie pytanie było źle sformuowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TUUURBINA 0 Napisano 4 Listopada 2005 Powiedzcie mi jak wyglądają szerokie pole bez bruzd i zagonów po większych opadach deszczu?Tak samo tylko jest równiejsze Chodzi mi o to czy stosowanie pługa obrotowego powoduje zwiększenie ryzyka wymoknięcia roślin?-Woda nie ma przecież dokąd spływać, jest jedna bruzda na całym, szerokim polu Poprzednie pytanie było źle sformuowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Listopada 2005 Woda ma wsiąkać a nie spływać i być zatrzymywana na odpowiedniej głębokości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TUUURBINA 0 Napisano 4 Listopada 2005 Woda ma wsiąkać a nie spływać i być zatrzymywana na odpowiedniej głębokościa co jeśli bardzo powoli wsiąka bo taka jest ziemia ilasta?czy nie lepiej aby spłynęła do bruzdy a nie wymokła cała uprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 5 Listopada 2005 A może lepiej żeby wsiąkła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralf 0 Napisano 5 Listopada 2005 jezeli jest miejsce na polu nizik taki to zebys przeorał to bruzda to i tak woda bedzie se gromadzic głebiej ii tak bedzie wymakac wiec to raczej nie pomoze za bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 5 Listopada 2005 przedpłużek czy ścinacz listwowy (tzw język)??????????? moim skromnym zdaniem scinacz bedzie lepszy bo sie nie zapycha. moze ktoś podzieli sie swoimi spostrzezeniami???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach