Skocz do zawartości
Chochlik23

Wywóz nawozów płynnych a sasiedzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy sąsiad ma jakieś prawo rządac nie wyworzenia gnojówki w jakiejś odległości od posesji, mam tak że nad samą miedzą sąsiad ma dom i jeszcze nie wyjade z beczką już zaczynają się pretensje że mu śmierdzi ze na płot coś poleciało itd a z 15 metrów od granicy nie worze żeby już nie gdakał.

Cztalem gdzieś że moge kiedy chce i jak chce blisko woźic tylko w ciągu 2 - 3 dni przyorac lub zmieszac z ziemią. Czy jeśli sąsiad wezwie policje czy coś tam będą mieli prawo najakiejś podstawie wlepic mi za zanieczyszczanie środowiska?

Wiem że zgłosili ustawe żeby karac za smród z obory lub zbiornika ale żeby za smród z pola to nie słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wozisz gnojówkę na swoje pole i w odpowiednim terminie ( chyba 1.03.-30.11. ) nie pamiętam dokładnie to sąsiad może cię w dupę pocałować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawozy naturalne należy wymieszać z ziemią najpóźniej nastepnego dnia po zastosowaniu. Zasady Zwykłej dobrej praktyki rolnej-chodzi o azot, zeby zamiast do ziemi nie trafiał do atmosfery.

Nawozy naturalne należy stosować w odległości 20m od cieków wodnych, ale....od sąsiada to nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sąsiad wezwie policję i ta stwierdzi że nie wymieszałeś gnojówki z glebą przez 24 godziny od rozlania(np. na podstawie zeznań sąsiada) to powinni sprawę przekazać do prokuratora(mój ojciec tak miał) a potem sąd wyznaczy grzywnę albo można samemu poddać się każe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chochlik23 weź mu wywieź latem osad z oczyszczalni ścieków powiedz że jak mu się nie podoba zapach gnojówki to bedziesz to wywoził. nawet 15m od miedzy nie pomoże. . .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi