Eryko. 0 Napisano 24 Marca 2007 to kupilbym jedna sztuke i wygluszyl tym podloge,a gabka bym wygluszyl kokpit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 0 Napisano 25 Marca 2007 WitamMam:-Instrukcje obsługi do MTZ-80,82,82H,82P ,Belarus-550E, 552E, 570,572, 510E,512E,520,522-Katalog MTZ-80,82 Jeśli ktoś chce , mój mail : Comp4ct@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekopal 0 Napisano 26 Marca 2007 Witam!Zamierzam w niedługim czasie zakupić ciągnik. Mam około 20 ha. Czytałem troszkę postów na tym forum i doszedłem do wniosku, że najlepszy stosunek ceny do jakości będzie miał Belarus (najlepiej 82 km, bo najtańszy), ale z przednim mostem krzyżakowym i hydrauliką Bosch monoblok. Czy 82 jest produkowany z takimi udoskonaleniami? Może ktoś dokładnie napisać, czym różnią się te zachwalane „opcje” i jakie mają zalety w porównaniu do standartowych rozwiązań? Czy rzeczywiście warto dopłacić?Można też zamówić z maską i błotnikami z plastiku, czy aby nie popęka on podczas eksploatacji? Jakie wady i zalety mają te ciągniki?Czy ten MTZ do dobre rozwiązanie dla mnie?Park maszynowy mam pod C 360, ale poczciwa 60- już ledwo zipie. Do lekkich prac używam C 330, Więc nowy zakup będzie służył tylko do cięższych zadań.Może zaproponujecie jakiś inny ciągniczek z przednim napędem tak oscylujący przy 70 000 PLN? Oczywiście im taniej tym lepiej, ale ważna tez jest niezawodność i koszty eksploatacji. Dzięki i pozdrawiamJacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek1560 0 Napisano 26 Marca 2007 witam czy ma ktos moze wnetrze belarusa 820 z 2007r jak ktos ma to niech wysle na poczte grzesiek1560@op.pl albo na forum poda linki z góry dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 26 Marca 2007 witam czy ma ktos moze wnetrze belarusa 820 z 2007r jak ktos ma to niech wysle na poczte grzesiek1560@op.pl albo na forum poda linki z góry dzieki Ja mam linki ze zdjęciami nowego belarusa w środku: http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/1172258214/gallery_462_70_290075.jpg http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/1172258214/gallery_462_70_297351.jpg http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/1172258214/gallery_462_70_498635.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jozekrej 0 Napisano 26 Marca 2007 czy te zespolone zegary w belarusie będą czytelne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radi126 0 Napisano 26 Marca 2007 Witam! Mam mały problem z moim belarusem. Chodzi o to, że napęd w przód chodzi normalnie, a gdy jadę do tyłu, (gdy wymagana jest siła), przedni napęd przestaje kręcić, tylko coś zaczyna piszczeć. Czy ktoś wie, gdzie jest przyczyna? Może jakieś sprzęgło się zużyło? Pozdrawiam. radek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 26 Marca 2007 radi126 siadła Ci popora (sprzęgło) albo dokręć śrubę dodaj tależyk albo załóż tuleje i zrób na stałe. ja w jednym swoim MTZ tak zrobiłem i chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radi126 0 Napisano 27 Marca 2007 radi126 siadła Ci popora (sprzęgło) albo dokręć śrubę dodaj tależyk albo załóż tuleje i zrób na stałe. ja w jednym swoim MTZ tak zrobiłem i chodzi. Ok. Chodzi o te sprzęgło, które jest pod kabiną, łączące dwa wałki (za załamaniu). Dzisiaj to sprawdzę. Dzięki ;p . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchy998 0 Napisano 27 Marca 2007 te zegary są czytelne i nic im njie brakuje. a jakie maja fajne zielone podświetlenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchy998 0 Napisano 27 Marca 2007 te zegary są czytelne i nic im njie brakuje. a jakie maja fajne zielone podświetlenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 27 Marca 2007 Jaką żywotność przewidujecie dla nowych belarusów, wogóle czy mtz-ty szybciej się sypią od ursusów np 914 czy 4514, czy te nowe belarusy po 20 latach będą się jeszcze nadawać do roboty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tymniuk 0 Napisano 28 Marca 2007 Jak dbasz tak masz.Przecierz w tych ciągnikach nic w głównych podzespołach się nie zmieniło,jak przecieki były tak są ale ciągniki nie do zajechania przy jakiejś dbałości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 28 Marca 2007 Jaką żywotność przewidujecie dla nowych belarusów, wogóle czy mtz-ty szybciej się sypią od ursusów np 914 czy 4514, czy te nowe belarusy po 20 latach będą się jeszcze nadawać do roboty? Tylko MTZ 82 a Belarus 820 to jest chyba coś innego..... Bo na allegro są Belarusy i MTZ-y i zupełnie innaczej wyglądają wizualnie!!!! Może ktoś wie jaka tkwi w nich różnica, no i który z tych ciągników jest lepszy, bo ceny są zbliżone do siebie............................. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwy77 0 Napisano 28 Marca 2007 Składam MTZ 82 [prod.1981].Kupiłem go bez sterowników hydrauliki /fachowo"sterowanie hydrowęzłami"/,może ktoś z Was wie, gdzie TO można zdobyć.Byłbym wdzięczny za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tymniuk 0 Napisano 29 Marca 2007 Ja mam Belarusa 920 sąsiad MTZ 82 z 1985r i poza zsynchronizowaną skrzynią w moim jest 14 biegowa i wyglądem nie rórznią się niczym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 29 Marca 2007 A to co twoim zdaniem bardziej opłaca się kupić Belarusa 820 czy MTZ-a 82???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radi126 0 Napisano 30 Marca 2007 co do napędu, podłożyłem podkładkę 3mm pod sprzęgiełko i teraz chodzi bez zarzutu javascript:emoticon(':lol:')Laughing Jeżeli chodzi o to, co lepiej kupić to ja nie widzę różnicy. MTZ to inaczej belarus. Ja mam mtz belarus 862 z 95r, i jak narazie nic poważnego się w nim nie psuje. PS. Ma ktoś z Was schemat instalacji elektrycznej w mtzcie? jak coś to wyślijcie na priva.javascript:emoticon(':D')Very Happy Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekopal 0 Napisano 30 Marca 2007 A jak wyliczyć spalanie?Jak mam np: 230 g/kWh i silnik 60 kW, to mnoże 230 razy to 60 i mam spalanie w gramach na godzinę? Czyli 13800 gram, czyli 13.8 kg? Aby mieć w litrach to trzeba podzielić przez wage jednego litra czyli przez 0,85 tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tymniuk 0 Napisano 30 Marca 2007 Co do spalania teoretycznie masz rację ale w praktyce wychodzi inaczej zależy czym robisz, na jakiej ziemi stan wtryskiwaczy itp. itd.Co do wyboru ciągnika ja nie widzę większych różnic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 30 Marca 2007 z tego co wiem to do tego wzoru bierze sie jescze obciazenie ciagnika czy nap. 80%. kiedys tu na forum był gotowy wzór i sposób oblicznia spalania teoretycznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 31 Marca 2007 Czy w belarusie 525 jest jakis zawór redukcyjny którym bym mógł zwiększyć ciśnienie oleju w układzie wspomagania kierownicy?chodzi mi o to aby kierownica lżej chodziła bo na wolnych obrotach przy rozgrzanym oleju jest duży opór przy skręcaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 31 Marca 2007 Nie wiem czy da coś podkręcenie zaworu, bo jeśli na małych obrotach to jest za mała wydajność pompy ( właśnie ze względu na obroty ) Ja u siebie w MTZ wymieniłem pompę od orbitrola na nieco większą, fabrycznie była 10cm3, a założyłem 14cm3. Różnica w cenie 20 złotych, większa u nas kosztuje 130 złotych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radi126 0 Napisano 31 Marca 2007 Witam!Jaka może być przyczyna, że w moim mtzcie 82 nie działa automatyczny napęd. Jak włącze na stały to normalnie, a na automacie nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszek04061 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 czy mozna zamontowac orbitrol do mtz starszego typu?moze ktos to robił?jezeli tak to jaki jest całkowity koszt i jak to zrobic.pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach