Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 07:54 Sro 23 Wrz 2020


Siano kiszonka na pryźmie czy baloty ?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piotr W. Zaremba



Dołączył: 10 Cze 2010
Posty: 7

PostWysłany: 06:58 Czw 10 Cze 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

michalek napisał:
Lordaxeda napisał:
marcin20578 napisał:
a jeżeli bym robił kiszonkę na pryźmie to trawa może być mokra czy trzeba ją przesuszyć? i jaki konserwant do zakiszania najlepiej stosować


Na rynku jest masa badziewiastych konserwantów, które owszem, przyspieszają proces kiszenia, ale nie zabezpieczają przed powtórną fermentacją (to wtedy, kiedy ci kiszonka paruje, jak ją rozrzucasz na stole paszowym - tam już nie ma białka, mogą być trucizny, krowy nie chcą tego jeść). Świetne zakiszacze ma Pioneer, ale nazwy nie pamiętam. Są drogie, ale działają.

Kiszonkę możesz zrobić z materiału 28% w górę - czyli trzeba ją przetrzymać z pół dnia na polu. Suchą masę sprawdź w mikrofalówce, na pewno masz ją w domu. Jest to proste, a dzięki temu uzyskasz dobrą jakościowo kiszonkę.

Jeśli zastanawiasz się, czy kiszonka czy baloty, to z gorszych jakościowo stanowisk zrób baloty, wykorzystasz je dla zasuszków, mamek mięsnych w zimie, jałowizny melcznej. Z reszty zrób kiszonkę w pryźmie - wyjdzie tańsza pasza.

Witam Moge podac namiar na producenta worków na baloty lub rekawy foliowe czy półrekawy czarne na pryzmy ZPH Kic Pak 24 264 17 54 Jak sie powołasz na Michała W. dadzą rabat

Odnośnie zakiszaczy.
Zakiszacze z lini Bonsilage zabezpieczają przed przegrzaniem się kiszonki i jako JEDYNE maja na to potwierdzenie w postaci certyfikatu DLG gruppe 2 (czyli min 72h godziny stabilności tlenowej).
Jesli trzeba łapać trawy na szybko i mokro (jak w tym roku) to Bonsilage Forte działa w przedziale 18-30% s.m.
ceny ok 5,5zł do tony.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Kwapik



Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 82

PostWysłany: 22:19 Czw 27 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaki uzywancie i uważacie za najlepszy kolor do sianokiszonki biały czy taki

http://www.sznurek-rolniczy.pl/sianokiszonka.html

Ja myslę że biała folia jest najlepsza ale nie wiem czy kolor wogóle wpływa na sianokiszonke. Bardziej napewno to jak jest sprasowana.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
michalek



Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 1

PostWysłany: 09:51 Czw 27 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lordaxeda napisał:
marcin20578 napisał:
a jeżeli bym robił kiszonkę na pryźmie to trawa może być mokra czy trzeba ją przesuszyć? i jaki konserwant do zakiszania najlepiej stosować


Na rynku jest masa badziewiastych konserwantów, które owszem, przyspieszają proces kiszenia, ale nie zabezpieczają przed powtórną fermentacją (to wtedy, kiedy ci kiszonka paruje, jak ją rozrzucasz na stole paszowym - tam już nie ma białka, mogą być trucizny, krowy nie chcą tego jeść). Świetne zakiszacze ma Pioneer, ale nazwy nie pamiętam. Są drogie, ale działają.

Kiszonkę możesz zrobić z materiału 28% w górę - czyli trzeba ją przetrzymać z pół dnia na polu. Suchą masę sprawdź w mikrofalówce, na pewno masz ją w domu. Jest to proste, a dzięki temu uzyskasz dobrą jakościowo kiszonkę.

Jeśli zastanawiasz się, czy kiszonka czy baloty, to z gorszych jakościowo stanowisk zrób baloty, wykorzystasz je dla zasuszków, mamek mięsnych w zimie, jałowizny melcznej. Z reszty zrób kiszonkę w pryźmie - wyjdzie tańsza pasza.

Witam Moge podac namiar na producenta worków na baloty lub rekawy foliowe czy półrekawy czarne na pryzmy ZPH Kic Pak 24 264 17 54 Jak sie powołasz na Michała W. dadzą rabat
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marcin20578



Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 98

PostWysłany: 20:51 Sro 26 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie a może ktoś mi podać dobry przepis na idealna kiszonkę z trawy a mam do dyspozycji orkan, myślałem skosić trawę i potem zgrabić na wałki i zebrać orkanem na pryzmę i ubić i przykryć folią i ją przysypać piachem. A jak sprawdzić trawę w mikrofalówce?
Proszę o sprawdzony i dobry przepis na dobrą jakościową kiszonkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Lordaxeda



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 49
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 15:29 Wto 25 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marcin20578 napisał:
a jeżeli bym robił kiszonkę na pryźmie to trawa może być mokra czy trzeba ją przesuszyć? i jaki konserwant do zakiszania najlepiej stosować


Na rynku jest masa badziewiastych konserwantów, które owszem, przyspieszają proces kiszenia, ale nie zabezpieczają przed powtórną fermentacją (to wtedy, kiedy ci kiszonka paruje, jak ją rozrzucasz na stole paszowym - tam już nie ma białka, mogą być trucizny, krowy nie chcą tego jeść). Świetne zakiszacze ma Pioneer, ale nazwy nie pamiętam. Są drogie, ale działają.

Kiszonkę możesz zrobić z materiału 28% w górę - czyli trzeba ją przetrzymać z pół dnia na polu. Suchą masę sprawdź w mikrofalówce, na pewno masz ją w domu. Jest to proste, a dzięki temu uzyskasz dobrą jakościowo kiszonkę.

Jeśli zastanawiasz się, czy kiszonka czy baloty, to z gorszych jakościowo stanowisk zrób baloty, wykorzystasz je dla zasuszków, mamek mięsnych w zimie, jałowizny melcznej. Z reszty zrób kiszonkę w pryźmie - wyjdzie tańsza pasza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
marcin20578



Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 98

PostWysłany: 20:55 Nie 23 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jeżeli bym robił kiszonkę na pryźmie to trawa może być mokra czy trzeba ją przesuszyć? i jaki konserwant do zakiszania najlepiej stosować
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marcin20578



Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 98

PostWysłany: 20:54 Nie 23 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no tak do dyspozycji bym miał tylko orkan a miejsce by się znalazło a jeśli chodzi o skarmienie to by było na 10 szt i latem tok od maja do końca października bydło wyganiane jest na pastwiska więc w pozostałych miesiącach nie ma takich wysokich temperatur
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tomasz0859



Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 745
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 10:24 Nie 23 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taniej jest zrobić pryzmę. Tylko trzeba mieć jakieś miejsce, najlepiej utwardzone i sprzęt by to zrobić w miarę szybko. Dodasz jakiś konserwant, przykryjesz folią i będzie ok. Problem robi się w chwili wybierania. Trzeba to robić tak by nie zepsuć pryzmy, np. wycinarką.
Baloty kosztuję dziś Cię około 25 zł/szt. Też można ( ale ja nigdy nie próbowałem) wkładać baloty w rękawy (worki foliowe) niektórzy tak robią już lata.
Jeden balot ma około 450 kg i powinieneś go skarmic w ciągu dnia, bo szczególnie latem szybko się zagrzewa i psuje. ( a to starcza na około 15-30 sztuk dziennie).
Ja od lat nie robię siana ( tylko parę balotów awaryjnie).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin20578



Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 98

PostWysłany: 10:13 Nie 23 Maj 2010    Temat postu: Siano kiszonka na pryźmie czy baloty ? Odpowiedz z cytatem

Witam mam dylemat dotyczący sianokiszonki a mianowicie nie wiem co wybrać czy zrobić sianokiszonkę na pryzmie czy w balotach, jeszcze nigdy balotów nie próbowałem bo zawsze suszyłem wszystkie łąki na siano lecz w tym roku nie ma pogody więc trzeba będzie zrobić coś nowego i tak podobno na baloty najlepiej jest skosić trawę jeszcze przed kwitnięciem gdy jest młoda a u nas już zaczyna kwitnąć i jest bardzo mokro na łąkach więc trzeba jeszcze czekać ok tygodnia przy dobrej pogodzie aby można było wjechać a gdy trawa już będzie starsza to końce trawy mogą przebijać folie balotów a może lepiej łąki skosić orkanem i zrobić kiszonkę na pryzmie ?
Bardzo proszę o poradę co lepiej wybrać, baloty czy kiszonka ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach