Chochlik23 0 Napisano 28 Marca 2007 Który będzie się najmniej psuł- pewnie lampo, ale który ma najsolidniejszą (masywną) budowę, czy jak te lampo dostanie porządnie w d*pe pochodzi z turem czy nie zacznie się sypać.Czy to prawda że zachodnie ciągniki są 2 razy bardziej żywotne, np. ile mtg bez remontu może wytrzymać silnik w lamborghini i inne podzespoły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 28 Marca 2007 Ja wziąłbym ursusa albo zetora. Nie wiem jak to jest z proximą ale ursus ty to wytrzymałe i oszczędne traktory. No i części w miarę dostępne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekopal 0 Napisano 28 Marca 2007 Witam! Zamierzam w niedługim czasie zakupić ciągnik. Mam około 20 ha. Czytałem troszkę postów na tym forum i doszedłem do wniosku, że najlepszy stosunek ceny do jakości będzie miał Belarus ale z przednim mostem krzyżakowym i hydrauliką Bosch monoblok. Czy Belarus jest produkowany z takimi udoskonaleniami? Może ktoś dokładnie napisać, czym różnią się te zachwalane „opcje” i jakie mają zalety w porównaniu do standartowych rozwiązań? Czy rzeczywiście warto dopłacić? Można też zamówić z maską i błotnikami z plastiku, czy aby nie popęka on podczas eksploatacji? Jakie wady i zalety mają te ciągniki? Czy ten MTZ do dobre rozwiązanie dla mnie? Park maszynowy mam pod C 360, ale poczciwa 60- już ledwo zipie. Do lekkich prac używam C 330, Więc nowy zakup będzie służył tylko do cięższych zadań. Może zaproponujecie jakiś inny ciągniczek z przednim napędem tak oscylujący przy 70 000 PLN? Oczywiście im taniej tym lepiej, ale ważna tez jest niezawodność i koszty eksploatacji. Dzięki i pozdrawiam Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 28 Marca 2007 Jest temat o MTZach i Belarusach, tam dowiesz sie wszystkiego o nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 28 Marca 2007 Czy taki mtz z przodem na krzyżakach za 70 tyś a z "lepszym wyposarzeniem jak niżej za 80 tyś to była by dobra alternatywa dla ursusa czy zetora- sam nie wiem ale biorąc kredyt na długie lata lub spo chyba lepiej troche dopłacić, dla mnie mtz jest przekąbinowany w jednym a niedopracowany w drugim ale taka to ruska technika i myśle że szybciej zaczną się sypać jak ursus czy zetor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 28 Marca 2007 taka to ruska technika i myśle że szybciej zaczną się sypać jak ursus czy zetorJesteś w błędzie kolego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 28 Marca 2007 Sypać jak sypać ale te pocudowane skrzynie, chamulce wielotarczowe itd. wiem że przy dbałości o stan techniczny ma działać bez zarzutu ale jak ktoś się przesiądzie z mf czy c360 to wymaga przyzwyczajenia.Już kolega zachwycił się belarusem jak ugniatał mu kiszonke i nasłuchał się jaki to dobry sprzęt i kupił Pronara , mówił wtedy po co przepłacać jak pytałem dlaczego nie brał zachodniaka, teraz więcej śmiga starą c385 a pronar stoji zjebany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mass 0 Napisano 8 Kwietnia 2007 ja wybieram td 60d dobry i oszczedny ciagnik za dobra cene . to moj drugi new holland wiec dostane upust u mojego dilera ( rolserwis płock ) cena okolo 88 tys brutto w dobym wyposazeniu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 8 Kwietnia 2007 mass, a jak jest z dostępnością częsci do tych ciągników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 new holland 60dt za 88 tysi nawet sprężarki nie ma chociaż mi to się nie przyda i w 3 cylinderkach, nie wie czy to taka rewelacja za ta kase to już farmtraca bym wolał przynajmniej części będą tańsze a nie uważam żeby był gorszy od nisko budżetówki hollanda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mass 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 niestety sie mylisz cena z sprezarka , szerszymi oponami .Do tego biore kilme i waskie kola . ciagnik do opryskow i nawozow bardzo dobry . a farmtrac to niedopracowana konstrukcja ktorej nie warto brac w reke . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mass 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 czesci mozna dostac wszystkie od reki maja bardzo dobry serwis na telefon . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 Jak za 88 z wyposarzeniem to przepraszam, (słowo zostało usunięte) ten upust musi być bo chyba normalnie ponad 100 by wyniusł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 Mass a ten drugi NH, o którym pisałeś to ile ma KM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mass 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 ten drugi to tm 120 , caly sprzet u nich kupuje to mozna sie dogadac na wiekszych zakupach co do upustu .tylko to co napisalem to cena bez klimy te 88 brutto . klima kosztuje okolo 6 tys .edit gedii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 Czy ten drugi ma 120KM tak jak w nazwie? Jeśli tak to ile kosztuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mass 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 ma dokladnie 124km kosztuje 215 brutto skrzynia dual command klima itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 Trochę dużo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mass 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 ale ciagnik wart jest . naprawde dobra maszyna i cena korzystna w porownaniu z konkurencja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 Przeczytałem w temacue "jaki macie sprzęt...", że posiadasz też zetora forterrę i mtz. Jak wypada NH w porównaniu z tymi traktorami? Chodzi mi głównie o zużycie paliwa i awaryjność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 9 Kwietnia 2007 ale ciagnik wart jest . naprawde dobra maszyna i cena korzystna w porownaniu z konkurencjato czy jest czy nie jest wart tej ceny to pewnie jeszcze nie wiesz z tego co wiem masz od tego roku. znajomy ma też takiego i nie byłbym przekonany że jest warty swojej ceny.ps.PANOWIE PRZYPOMINAM ŻE PISZEMY TU O CIĄGNIKACH 60 konnych. i każdy następny post nie dotyczący tematu zostanie USUNIĘTY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 7 Lipca 2007 Czy 60 km i 4x4 wystarczy do tura 4 z polmotu (krokodyl do gnoju i chwytak do bel sianokiszonki) mysle tu głównie o farmtracu 70 i o innych wymienionych ciągnikach 60 km w tym temacie, czy praktycznie dla samego tura warto inwestować w mocniejszy ciągnik? Jak się sprawuje farmtrac z turem bo wydatek pompy to ma chyba nie za duży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 8 Lipca 2007 To zależy jaki dokładnie to ciągnik. Polmot na swojej stronie ma tabelkę, w której jest napisane na jakim ciągniku można zamontować dany ładowacz. Ale ogólnie to 60 km i 4x4 powinno wystarczyć. Sam czekam na tura4 do mojego 4514. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 8 Lipca 2007 A co taki 4x4 60 km potrafi w transporcie ile ton, czy ile belek sianokiszonki można sprawnie ciągnąć, jaki agregat, ilu tonowy rozrzutnik czy beczke, Pytam o farmtraca 665dt (58,5km), lamborghini lampo 55km, zetora 4340, czy new hollanda d60dt, Czy w takich ciągniczkach 4x4 nie odczuwa się braku mocy(tzn. uciąg jest ale się dusi), znajomi mają 5245, 3340 i z włączonym napędem tylko pali więcej w polu praktycznie nie potrzebny przród Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 31 Października 2007 Dobra to cbyście wybrali: Lamborghini lampo 70, ursus 5024, farmtrac 80, proxima 6441,new holland td60d, który ma najtańszy serwis i najmniej pali czy z innych i jakich przyczyn który i dlaczego byście wybrali? Ma ktoś new hollanda td jakiegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach