to_i_ovo 0 Napisano 12 Sierpnia 2009 Mam pytanie. zaczynam dopiero swoja przygodę z hodowlą i zastanawiam się, czy można jakośc specjalnie ustawić dezynfekcję hal, żeby zwiększyć skuteczność właśnie w niszczeniu salmonelli? Robicie to jakoś inaczej pod tym kątem? jesli np. w poprzednim wstawieniu była salmonella? Bardzo licze na Wasze wskazówki. Każdy sposób jest dobry, aby był tylko skuteczny.Są firmy które przeprowadzają dezynfekcje /gazowanie, bielenie itp/. Pamiętaj Salmonellę wnosi się z zewnątrz, dlatego buty z zewnątrz nie maja prawa być na hali. Zmieniaj obuwie w każdej fazie hodowli, sprzątania itp. 1. dobrze wymyj kurnik z dodatkiem środka bakteriobójczego /np. - PolenaJK/2. wybiałkuj wapnem /porządnie/3. gazowanie z środkiem bakteriobójczym na Salmonelle /zalecane/4. wprowadzenie i rozrzucenie słomy5. gazowanie z środkiem bakteriobójczym na Salmonelle /obowiązkowo/ Jeżeli w poprzednim wstawieniu była salmonella:1. administracyjnie PIWet wydaje zakaz zasiedlenia obiektu2. usuwanie obornika i dezynfekcja wykonywane mają być pod nadzorem PIWet-u3. urzędowe pobranie wymazów z budynku i urządzeń4. jeżeli wyniki ujemne - administracyjnie PIWet wydaje zgodę na zasiedlenia obiektu, jeżeli dodatnie ponowna dezynfekcja itd do skutku /ponoć rekordziści robią 7 razy/ Pozdrawiam i życzę powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drobiofan 0 Napisano 12 Sierpnia 2009 Dzięki wielkie za szybką odpowiedź i uwagi. Mam dalsze pytania: 1. dobrze wymyj kurnik z dodatkiem środka bakteriobójczego /np. - PolenaJK/2. wybiałkuj wapnem /porządnie/3. gazowanie z środkiem bakteriobójczym na Salmonelle /zalecane/4. wprowadzenie i rozrzucenie słomy5. gazowanie z środkiem bakteriobójczym na Salmonelle /obowiązkowo/ 1. Ten punkt 3 to tzw dezynfekcja wstępna? Czy to musi być gazowanie? Nie może być oprysk?2. Pollena JK - rozumiem, do mycia. A potem ta dezynfekcja czym? Jakieś konkretne propozycje? Coś sprawdzonego? Czytałem, że trzeba dobrze dobrać zestaw tych preparatów, żeby każdy miał trochę inny zakres działania. No a do tego jeszcze mają dobrze działać na Salmonelle. To trudne dla mnie wybrać te preparaty. Lekarz coś tam proponuje, ale ja nie mam przekonania. Wolałbym od ludzi się dowiedzieć, bo ten wet. to pewnie mi wpycha byle więcej zarobić jakieś produkty na których ma duży narzut. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lilia 0 Napisano 15 Sierpnia 2009 Salmonella jest bardzo mało odporna, więc wszystkie środki ją zniszczą, bez znaczenia jakich środków użyjesz, wystarczy gorąca woda. W temp. 80 stopni ginie kontaktowo. Tylko nie tu tkwi problem Zrób wymazy z tego samego miejsca w kurniku i daj do badania na 10 szt. jedna wyjdzie Ci z salcią Bo pani w laboratorium miała zły dzień Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Savik! 0 Napisano 17 Sierpnia 2009 Salmonella jest bardzo mało odporna, więc wszystkie środki ją zniszczą, bez znaczenia jakich środków użyjesz, wystarczy gorąca woda. W temp. 80 stopni ginie kontaktowo. Tylko nie tu tkwi problem Zrób wymazy z tego samego miejsca w kurniku i daj do badania na 10 szt. jedna wyjdzie Ci z salcią Bo pani w laboratorium miała zły dzień oooo hier ist der hund gegrunded Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chokej 0 Napisano 21 Sierpnia 2009 Witam serdecznie,Jeżeli chodzi o próby podeszwowe to najtaniej znajdziecie je w firmie Polnet w Poznaniu Zestaw około 8 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lilia 0 Napisano 22 Sierpnia 2009 Salmonella jest bardzo mało odporna, więc wszystkie środki ją zniszczą, bez znaczenia jakich środków użyjesz, wystarczy gorąca woda. W temp. 80 stopni ginie kontaktowo. Tylko nie tu tkwi problem Zrób wymazy z tego samego miejsca w kurniku i daj do badania na 10 szt. jedna wyjdzie Ci z salcią Bo pani w laboratorium miała zły dzień oooo hier ist der hund gegrunded "И здесь есть похороненная собака"Что ты говоришь, я ничего не понимаю Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Savik! 0 Napisano 23 Sierpnia 2009 Salmonella jest bardzo mało odporna, więc wszystkie środki ją zniszczą, bez znaczenia jakich środków użyjesz, wystarczy gorąca woda. W temp. 80 stopni ginie kontaktowo. Tylko nie tu tkwi problem Zrób wymazy z tego samego miejsca w kurniku i daj do badania na 10 szt. jedna wyjdzie Ci z salcią Bo pani w laboratorium miała zły dzień oooo hier ist der hund gegrunded "И здесь есть похороненная собака"Что ты говоришь, я ничего не понимаюhehehe a ja panimaju. a że ci się chciało klepać grażdanką znak po znaku ze słownika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lilia 0 Napisano 23 Sierpnia 2009 Salmonella jest bardzo mało odporna, więc wszystkie środki ją zniszczą, bez znaczenia jakich środków użyjesz, wystarczy gorąca woda. W temp. 80 stopni ginie kontaktowo. Tylko nie tu tkwi problem Zrób wymazy z tego samego miejsca w kurniku i daj do badania na 10 szt. jedna wyjdzie Ci z salcią Bo pani w laboratorium miała zły dzień oooo hier ist der hund gegrunded "И здесь есть похороненная собака"Что ты говоришь, я ничего не понимаюhehehe a ja panimaju. a że ci się chciało klepać grażdanką znak po znaku ze słownika hehehe zajęło mi to może 30 sekund, (po to są translatory, żeby nie klepać cyreliką) więcej się męczyłem nad rozszyfrowaniem twojego postu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stachu 123 0 Napisano 7 Września 2009 Czy ktos wie o nowych przepisach, ktore by lagidzily leczenie i uboj kurczat z salmonella Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Savik! 0 Napisano 20 Października 2009 80-latek chce się kochać z żoną. - Ale tylko z prezerwatywą - zaznacza żona. - Przecież w twoim wieku nie grozi Ci ciąża - przekonuje mąż. - Ale salmonella od starych jaj! To apropo bytności salmonelli w środowisku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janinamaciak 0 Napisano 7 Listopada 2009 wet pobierał próby kału i było dobrzeteraz zapowiedział że tylko próbki deptaneczy jest na to przepis że tak musi być Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 9 Listopada 2009 Od 01 stycznia tak. Do końca br. nie może od Ciebie żądać tylko prób "deptanych" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pióro 0 Napisano 18 Listopada 2009 od lipca lek. wet. pobiera tylko próby podeszwowe i nie ma mowy o innych. jeszcze pakuje je w bezpieczną kopertę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 19 Listopada 2009 Pióro - mylisz kurczaka z indykiem . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pióro 0 Napisano 20 Listopada 2009 racja chodziło mi o kurczaka.czy wy macie problemy z solmonellą?u mie już 2 razy wyszla salmonella nieurzędowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mycy 0 Napisano 21 Listopada 2009 - Pióro i co robiles ze stadem. jak wyszla Tobie salmonella nie urzedowa. Kupowała od Ciebie ubojnia na normalnych zasadach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 21 Listopada 2009 Osobiście nie miałem jeszcze problemów z salcią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pióro 0 Napisano 22 Listopada 2009 trzeba znaleść ubojnie która zgodzi się wziąśc kurczaka , póżniej oni muszą przetrzymać go w chłodni i dać mięso do badania jak w mięsie nie wyjdzie to kurczak schodzi normalnie jak bez salmonelli ajak wyjdzie w mięsie to już (słowo zostało usunięte) . nie wszyscy chcą brać bo koszty chłodzenia , najlepiej sie dogadać i przed zdawaniem samemu zrobic badania mięsa i dobrym wynikiem zdawać ale na to musi zgodzić się ubojnia. sam się nalatałem , nagadałem ale jakos się udalo , nie chciałem ryzykować 2 proby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paktofonikas 0 Napisano 2 Marca 2010 http://www.senat.gov.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/3501.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 10 Napisano 4 Marca 2010 Słuszne pytania ,które zadajemy od dawna,ale wszyscy mają to gdzieś.Próbuje się nas skrócić o głowę na wszystkie możliwe sposoby.Ciekawe co jeszcze wymyślą.paktofinkas-dzięki za linka , czuwaj i zamieść odp ministra jak gdzieś znajdziesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to_i_ovo 0 Napisano 12 Kwietnia 2010 Ukazał się projekt zwalczania Salmonelli na rok 2011 u brojlerów,http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozytory/FileRepozytoryShowImage.aspx?item_id=42131 Z projektu...4.4.8. Środki i stosowne prawodawstwo w zakresie odszkodowania dlawłaścicieli zwierząt poddanych ubojowi lub zabitych:- nie dotyczy... tak więc będzie po staremu - brak odszkodowań!!! Pozdrawiam : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to_i_ovo 0 Napisano 12 Kwietnia 2010 Słuszne pytania ,które zadajemy od dawna,ale wszyscy mają to gdzieś.Próbuje się nas skrócić o głowę na wszystkie możliwe sposoby.Ciekawe co jeszcze wymyślą.paktofinkas-dzięki za linka , czuwaj i zamieść odp ministra jak gdzieś znajdziesz Link do odpowiedzi podsekretarza stanu z up. ministra. http://www.senat.gov.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/3903o.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to_i_ovo 0 Napisano 12 Kwietnia 2010 Słuszne pytania ,które zadajemy od dawna,ale wszyscy mają to gdzieś.Próbuje się nas skrócić o głowę na wszystkie możliwe sposoby.Ciekawe co jeszcze wymyślą.paktofinkas-dzięki za linka , czuwaj i zamieść odp ministra jak gdzieś znajdziesz Link do odpowiedzi podsekretarza stanu z up. ministra. http://www.senat.gov.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/3903o.pdf A tu wcześniejsza odp. http://www.senat.gov.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/3501o.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 10 Napisano 13 Kwietnia 2010 Taaaa...Lekarz nie nakazuje uboju=nie ma odszkodowania bo i za co.Z tego co im wiadomo problemy z ceną za drób z salomonellą mieli ci ,którzy nie mieli umów z zakładem.Więc jak nie chcesz mieć 0.10 /kg kur z salomonellą to se podpisz umowę z zakładem,bo gospodarka jest wolnorynkowa i każdy zakład płaci ile chce,chyba ,że strony w umowie zawrą konkretne postanowienia.A że taka umowa to 2tys z kurnika na miesiąc i nie każdy tak chce wkładając 0.5mln w jeden tylko sam obiekt to już kogo obchodzi.A jak się nie podoba to wróć do zdania -gospodarka jest wolnorynkowa i każdy zakład płaci ile chceWot cwaniaki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to_i_ovo 0 Napisano 13 Kwietnia 2010 Taaaa...Lekarz .... problemy z ceną za drób z salomonellą mieli ci ,którzy nie mieli umów z zakładem.Więc jak nie chcesz mieć 0.10 /kg kur z salomonellą to ....Wot cwaniaki Z tego co wiem, na południu trzy duże ubojnie w obecnych umowach mają zapis, z "salmonellą nie przyjmujemy do uboju". A te które przyjmują płacą 1zł na kg mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach