PROMIX 0 Napisano 22 Lutego 2012 1a waży 2kg 30 sz razy 0.50gr =15zł masa 2 razy 6.40 = 12.80zł Czegoś nie rozumie .Skorupka została zmielona i dodana do masy ?:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucikzd 0 Napisano 22 Lutego 2012 nie została zmielona tylko dałem przykład nie bawiąc się w dekagramy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RAFAŁ 21 0 Napisano 22 Lutego 2012 muszę się dowiedziec jakie są przepisy dot magazynowania takich jaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucikzd 0 Napisano 22 Lutego 2012 masa do 4 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RAFAŁ 21 0 Napisano 22 Lutego 2012 to transport też? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bolec 0 Napisano 22 Lutego 2012 czyli teraz tylko czekać aż cukiernie zamienią jaja na masę, do tego jeszcze dochodzi wygoda, nie trzeba wybijać tylko otwierasz worek i gotowe. A weź ich później odzwyczaj od takiej wygody... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucikzd 0 Napisano 22 Lutego 2012 tak i przeważnie sprzedają odbiorcom którzy mają wdrożony HACCP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RAFAŁ 21 0 Napisano 22 Lutego 2012 dzieki w takim razie od jutra zaczynam działac w tym kierunku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PROMIX 0 Napisano 22 Lutego 2012 Masa nie handlowałem mogę tylko powiedzieć to co słyszę na jednej cukierni co jej używa do biszkoptów Większość masy to "syf" dobra masa to niemiecka masa . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucikzd 0 Napisano 22 Lutego 2012 zgadza się po części bo mam taką piekarnie co mówi że jajku nic nie dorówna ale gdy usłyszała dzisiaj cenę L bo na tym pracują to zmienili zdanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iwan21 0 Napisano 22 Lutego 2012 kupie 50tys jaj klasa M-L w normalnych cenach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bolec 0 Napisano 22 Lutego 2012 na szybko licząc :5000 tyś jaj to 166 wytłaczanek. Każde dwa kilogramy masy do jednej wytłaczanki 1a to 2,2 zł oszczędności 2,2*166=365 zł oszczędności na takich 5000 tysiącach jaj, także nie oszukujmy się, nikt nie będzie miał sentymentu i odpuści te jaja.... Oczywiście ruch wzrośnie w wybijalniach ale to już inna baja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
P.leszkiewicz 15 Napisano 22 Lutego 2012 kupie 50tys jaj klasa M-L w normalnych cenach Jaka cena jest według Ciebie normalna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malutkijajus 0 Napisano 22 Lutego 2012 kupie 50tys jaj klasa M-L w normalnych cenach a co to jest dla Ciebie normalna cena ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
P.leszkiewicz 15 Napisano 22 Lutego 2012 zgadza się po części bo mam taką piekarnie co mówi że jajku nic nie dorówna ale gdy usłyszała dzisiaj cenę L bo na tym pracują to zmienili zdanie Wybijalnie płacą już nawet 8zł/kg, to jest około 53gr 1A, myślisz, że zrobienie masy i zarobienie na tym będzie później kosztowało poniżej 53gr? Co Wy za bzdury gadacie !!!!! Dziś dzwoniła duża cukiernia, która jedzie na masie i co i usłyszłaem, że strasznie podnieśli im masę i myślą o całych jajach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iwan21 0 Napisano 22 Lutego 2012 czekam na propozycje płace gotówką Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
P.leszkiewicz 15 Napisano 22 Lutego 2012 1a waży 2kg 30 sz razy 0.50gr =15zł masa 2 razy 6.40 = 12.80zł strasznie dziwne te Twoje wyliczenia. 1A około 67gram 1000gram / 67gram = 15jaj x 0,50groszy = 7,5zł na kg proste jak budowa cepa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
P.leszkiewicz 15 Napisano 22 Lutego 2012 czekam na propozycje płace gotówką 50-1A 48-1B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kurczak1 0 Napisano 22 Lutego 2012 1a 551b 532a 51 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malutkijajus 0 Napisano 22 Lutego 2012 czekam na propozycje płace gotówką 50-1A 48-1BDobra cena u mnie tak samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yoyo 0 Napisano 22 Lutego 2012 Kolega P.Leszkiewicz jest bardzo aktywny I trudno mu nie przyznać racji ! Przetwórstwo teraz mocno podbija ceny. Sam się zastanawiałem, czy zamiast handlarzom, nie sprzedać jajka do wybijalnii. Płacą 52/53 gr. za 1A. i biorą w każdej ilości. Jednak lojalność wobec stałych odbiorców zwyciężyła. Niemniej trudno oczekiwać, że wybijalnia kupi jajko po 53 gr. przerobi je na masę i sprzeda do cukierni po 45 gr. W takie cuda to ja nie wierzę. Za chwilę masa jajeczna będzie mocno drożała. O ile w ogóle będzie dostępna, bo z tego co wiem, wybijalnie mają olbrzymi problem z kupieniem towaru !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fetish 0 Napisano 22 Lutego 2012 jeśli chodzi o masę to przeliczając jajo na masę musisz odjąć średnio 16-17% wagi jajka na skorupę. Czyli żeby uzyskać 1 kg masy jajowej musisz mieć 1,17 kg "świeżego" jajka. Jeśli przyjąć średnią wagę L - 68gram to masz tak:1170 / 68 = 17,2 jaj na 1 kg czystej masy. Dla uproszczenia przyjmijmy cenę L - 50gr to wychodzi 17,2 x 0,50 zł = 8,6. Tylko te 8,6 to jest koszt samego surowca. Doliczyć musisz pracę ludzi w wybijarni, koszt pasteryzacji, worek i karton żeby tą masę zapakować oraz pozostałe koszty typu prąd, woda, itp. To wyjdzie razem około 12 zł za 1 kg masy jajowej. Podziel teraz te 12 zł przez 17,2 jaja to wychodzi L po 0,70 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RAFAŁ 21 0 Napisano 22 Lutego 2012 A JAKI JEST TERMIN PRZYDATNOSCI DO SPOŻYCIA TEJ MASY .PROSZKU I PŁYNU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fetish 0 Napisano 22 Lutego 2012 po otworzeniu opakowania 48 godzin jeśli dobrze pamiętam a przydatność zapakowanego to różnie. W workach chyba 30 dni w temperaturze 4 stopnie, w zbiornikach mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PROMIX 0 Napisano 22 Lutego 2012 Pasteryzowana chyba 30 dni Wyliczenia co do masy ok tylko chyba nie myślicie ze masa jajeczna składa się z samego jajka .W tej sytuacji nigdy by nie byli konkurencyjni cenowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach