Agricurtor 0 Napisano 23 Lutego 2013 Mój sasiad ma MTZ z turbiną około 90 KM z 1996roku przepracował nim już 4500 mtg/nie mylić z godzinami/w tym okresie na części wydał 400 zł /duperelki nic poważnego/.Mówi iż na 1 ha orki zużywa około 8 l ropy pod warunkiem ,obroty silnika 1800 ,szybkość orki około 7 km na godz.Jest bardzo zadowolony z tego ciągnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hurlimann Master 6165 0 Napisano 26 Lutego 2013 Do kolegi agricurtor... nie wiem czy nie pomyliłeś działów z tym spalaniem 8 litrów na ha... to jest osiągalne przy agregacie upr-siewnym jeśli zaś chodzi o pług to przenieś swój post do działu bajki andersena...i nie wierz temu sąsiadowi...Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 27 Lutego 2013 Nie wiem jak Mtz pali przy orce ale ja w uprawie spalam 4-5 l na ha. tylko ze JD 6610. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agricurtor 0 Napisano 27 Lutego 2013 Do kolegi agricurtor... nie wiem czy nie pomyliłeś działów z tym spalaniem 8 litrów na ha... to jest osiągalne przy agregacie upr-siewnym jeśli zaś chodzi o pług to przenieś swój post do działu bajki andersena...i nie wierz temu sąsiadowi...Pozdrawiam[/quote Skoro nie jestes użytkownikiem MTZ 82TS i nie masz pojęcia jak oszczędne są te silniki to się nie wypowiadaj w tym temacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hurlimann Master 6165 0 Napisano 27 Lutego 2013 WitamJeśli chodzi o spalanie to JD są w czołówce jako paliwożerne...Prowadziłem testy w mocy 163-5 km przy pługu 6 phx 40 z agregatem doprawiającym jd 18l na ha... df 15.6l i valtra 14.6l wszystkie ciągniki pracowały na tym samym polu 3-4 klasa ziemi po ok 3 ha orki przy tych samych obrotach i z taką samą prędkością, i głębokością orki...tankowane na tym samym miejscu!Bajki ze spalaniem na poziomie 8 litrów to odyseja marzeń...zrób test i zobaczymy czy będziesz taki mądrala... i nie sądze żebyś miał do mtz zahaczony pług o szer rob 2 m i pędził 6 km/hdaje to teoretycznie 1.2 ha na godzinę i biorąc pod uwage godzinowe zużycie paliwa przy obrotach 1600 spali mtz 8 l ale na dwa cylindry przy szer roboczej 1.6mGdybyś jednak chciał mi udowodnić swoją racje zapraszam na pole tylko o ile idzie zakłąd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 28 Lutego 2013 Zależy jakie JD, z której serii. Starsze z 10 są oszczędne, nowsze z 20 i 30 to juz zupełnie inna bajka. Niedługo firma przerobi mi 6630 na większą moc i zmieni charakterystykę silnika. Ma palić o 20% mniej na ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agricurtor 0 Napisano 28 Lutego 2013 Witam Bajki ze spalaniem na poziomie 8 litrów to odyseja marzeń...Z powarzaniem .No cóż jeżeli się ma krowę która dużo pije to o zużyciu na tym pozionie możesz tylko pomarzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hurlimann Master 6165 0 Napisano 1 Marca 2013 Widze że chyba reprezentujesz stare pokolenie znających się na wszystkim... Kończąc wątek paliwa skoro twierdzisz że mam krowę to myślę że ty poruszasz się mułem po polu! a krowie marzysz...Ps. zwróć uwagę na pisownie...pozionie powinno się pisać poziomie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agricurtor 0 Napisano 1 Marca 2013 Ps. zwróć uwagę na pisownie...pozionie powinno się pisać poziomie! O!O! widzę iż trafiłem na rolnika bardzo wykształconego a jednocześnie bardzo zakompleksionego/współczuję/.Jeśli ci to sprawi przyjemność to przyznam ci rację że posiadasz najbardziej ekonomiczny ciągnik świata.No i co jesteś zadowolony - to się cieszę .Jestem prostym rolnikiem a poziom dyskusji jest za wysoki dla mnie.Adje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikruss 0 Napisano 1 Marca 2013 Agricurtor weź troszkę pomyśl...Podczas bicia rekordu orki bije się również rekordy w ilości spalonego paliwa na 1 ha i średnio jest to w granicach 8 litrów lub ponad ( nie pamiętam).Ruskiem jak zejdzie poniżej 15 litrów na 1 ha (przy orce na 25 cm a nie podorywce) to jest dobrze.Jak on tym ciągnikiem orze 6 km/h z takim pługiem to albo jest to podorywka albo piasek przerzuca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 1 Marca 2013 bo to jest rusek z napędem hybrydowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 1 Marca 2013 nie wiem jak wy to robicie ja poniżej 12 litrów na hektar nie schodzę, a i 16 udawało się osiągnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agricurtor 0 Napisano 2 Marca 2013 Wiosna blisko pożyczę ten ciągnik od sąsiada i sam sprawdzę ile zużywa paliwa podczas orki .On jednak dalej podtrzymuje iż to są dane wiarygodne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 2 Marca 2013 chyba że przesypuje lichy piaseczek to może , ale jest to raczej nie do osiągnięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 2 Marca 2013 Może pali 8 na mth, bo jak na ha do raczej nie jest możliwe. Kiedys rozmawiałem ze znajomym co ma JD i mówił żeby dobrze orke zrobić to jasiek musi 20l/ha spalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 3 Marca 2013 JD może jak i każdy inny spalić 12 jak i 22 l. wszystko zależy od warunków, wilgotności ubicia a nawet po jakiej roślinie się orze. takie gdybania nie maja sensu, chyba że postawimy na tym samy7m polu z takimi samymi pługami i dokładnie zmierzymy. przy większych areałach warto pamiętać że liczy się też czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach