Skocz do zawartości
Żeldrob1

CENA BROJLERA

Rekomendowane odpowiedzi

Medox jak tam cenka😀? Dobrze, se się nie utrzymujesz z przewidywań rynkowych bo bym Ci musiał podesłać jakieś drobne, co byś głodny bidoku nie chodził. Tuszka dzisiaj odbiła dosyć sporo a będzie tylko drożej do majówki, oferty z wolnego już latają 5-5.1

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, dex napisał:

pytam o sztuki na metrze ponieważ zastanawia mnie ile osób z obawy o upały ogranicza wstawienia letnie.

Dex, zazwyczaj schodziłem z 19 na 17 i trochę prędzej robiłem ubierke. Rok temu zainwestowałem na 3 fermach w pad collingi w dodatku od użytkownika tego forum, pozdrawiam Cię Dawid 😉. Fakt, od tego czasu tak jak pisałem wyżej zmieniłem system i lecimy bez ubierek ale wstawiamy przez cały rok tak samo 17szt/m2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
53 minuty temu, PanJózek napisał:

Dex, zazwyczaj schodziłem z 19 na 17 i trochę prędzej robiłem ubierke. Rok temu zainwestowałem na 3 fermach w pad collingi w dodatku od użytkownika tego forum, pozdrawiam Cię Dawid 😉. Fakt, od tego czasu tak jak pisałem wyżej zmieniłem system i lecimy bez ubierek ale wstawiamy przez cały rok tak samo 17szt/m2

A masz założone pad cooling na wlotach?

Działa to dobrze czy bez szału ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak zamontowane wszystko jest na wlotach powietrza, po roku użytkowania bez wahania mogę powiedzieć, że założyłbym to jeszcze raz. Pełne lato, kg/M2 łatwo sobie policzyć temperatura na obiekcie nie przekraczala 28.5 stopnia w najgorętsze dni.  Pzdr

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję i również pozdrawiam 🙂 powiedz jaki trunek lubisz bo jestem Ci wdzięczny za dobre słowo nie tylko tutaj ale również w terenie.  Tych dobrych opini jest coraz więcej i efekt jest taki że nie wyrabiam z zamówieniami. Już niedługo jak pogoda dopisze nagram filmik  z prawdopodobnie najlepiej chłodzonego kurnika w Polsce 😉 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Jak robicie ubierke ?  Podnosicie tylko część linii i każecie łapać przez całą długość czy tylko z końca wylapujecie łudząc się ze kury same się rozejdą zwłaszcza te z poczatku. Lapaczom wygodniej jest podnieść wszystko i nawrzucać w 40 min auto i niz nurkowac w stadzie korytarzem. Inna sprawa ze trudno jest utrzymać klimat i temperatury w kurniku  gdzie kury nierówno są rozmieszczone. I te z tylu marzną a z przodu siedzą głodne 

 

Edytowane przez agroleń.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, agroleń. napisał:

Jak robicie ubierke ?  Podnosicie tylko część linii i każecie łapać przez całą długość czy tylko z końca wylapujecie łudząc się ze kury same się rozejdą zwłaszcza te z poczatku. Lapaczom wygodniej jest podnieść wszystko i nawrzucać w 40 min auto i niz nurkowac w stadzie korytarzem. Inna sprawa ze trudno jest utrzymać klimat i temperatury w kurniku  gdzie kury nierówno są rozmieszczone. I te z tylu marzną a z przodu siedzą głodne 

 

Ja mam 4 linie poidel i 3 paszy podnoszę 1 pasze i 3 poidla ładuje od końca i dochodzę 20m od przodu kurnika po bokach zostają kury w ciągu doby latem a dwoma dobami zima kury są rozeszły po całości po przejściu na system kontenerowy lapacze nagle zrobili się mili dla hodowcy 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tez robie przez srodek kurnikow i robie zawsze od poczatku do końca. Jesli ubiorka jest w nocy to rano juz nie widac roznicy gdzie byla ubiorka, bo wszystkie sie ladnie do srodka rozchodza. Podnosze 1 linie wody i 2 linie paszy. Jak wlaczam pasze po ubiorce to juz sa przy karmikach kury. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak wvzesnie przed łapaniem podnosicie linie  żeby nie było okarmienia ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

10h przed ubojem ubiorka, 12h przed zdaniem glownym odlaczam pasze. Nie napelniam koszy, tylko przychodze i odlaczam na takkm etapie na jakim sa zasypane. A podnosze dopiero jak przychodze na kurnik z ludzmi do lapania. 

Edytowane przez kokoko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja 12 godz przed ubojem wylanczam silos kurczaki wyjadają do zera karmniki i pol godz przed lapaniem podnoszę linie 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aż tyle godzin głodzicie ja wyłączam 6 godzin przed łapaniem po 4 godzinach kosze i karmniki są już puste zostaje trochę pyłu który wysypuję obracając karmidła i tyle zawsze robiłem tak żeby dwie godziny przed łapaniem kury nie miały już paszy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mistrzu jezeli kury jada daleko to zdaza jeszcze przeglodniec ale jezeli ktos ma ubojnie blisko to bedzie okarmienie. Zawsze wylacza sie pasze na okreslona liczbe godzin przed ubojem a nie zabraniem. Ja wylaczam tak bo chce miec karmiki puste, nawet bez pylu i wyedy nie mam roboty przy zsypywaniu tego z karmikow, tylko wyworze obornik i moze wchodzic ekipa myjaca

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Mistrz napisał:

Aż tyle godzin głodzicie ja wyłączam 6 godzin przed łapaniem po 4 godzinach kosze i karmniki są już puste zostaje trochę pyłu który wysypuję obracając karmidła i tyle zawsze robiłem tak żeby dwie godziny przed łapaniem kury nie miały już paszy

Ile masz lin karmienia i jaki metrarz kurnika 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Mistrz napisał:

Aż tyle godzin głodzicie ja wyłączam 6 godzin przed łapaniem po 4 godzinach kosze i karmniki są już puste zostaje trochę pyłu który wysypuję obracając karmidła i tyle zawsze robiłem tak żeby dwie godziny przed łapaniem kury nie miały już paszy

to masz za mało karmideł na szt. bo mi nigdy w 4 godziny od wyłączenia silosa paszy nie zjedzą z karmideł

p.s.......

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

3 linie co metr karmidło hala 90 na 12,5

No moje teraz jadą 3godz a wcześniej miałem 30minut do ubojni to wyłączałem 7 godzin przed łapaniem tylko łapanie trwało prawie dwa razy tyle a teraz robię tak i wychodzi mi że dwie godziny przed łapaniem nie mają paszy plus godzina łapania plus trzy godziny drogi nigdy żadnego okarmienia nie było jak jeździły pół godziny to miały trzy godziny przed łapaniem puste karmniki i też nigdy okarmienia nie było kura trawi cztery godziny więc po sześciu jest już pusta no wiadome że nie mogę  odłączyć paszy pół godziny przed łapaniem bo wtedy nie zdążą się napić i tego wszystkiego rozpuścić i faktycznie będą okarmione ale dwie godziny przed złapaniem w moim przypadku w zupełności wystarcza

Ja tej paszy z karmników oczywiście nie zbieram obracam karmidła i wysypuje to na gnój a kury chwilę przed ubojem mają jeszcze radochę zawsze w tym pyle grzebią coś tam go trochę jedzą

Edytowane przez Mistrz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, Mistrz napisał:

3 linie co metr karmidło hala 90 na 12,5

No moje teraz jadą 3godz a wcześniej miałem 30minut do ubojni to wyłączałem 7 godzin przed łapaniem tylko łapanie trwało prawie dwa razy tyle a teraz robię tak i wychodzi mi że dwie godziny przed łapaniem nie mają paszy plus godzina łapania plus trzy godziny drogi nigdy żadnego okarmienia nie było jak jeździły pół godziny to miały trzy godziny przed łapaniem puste karmniki i też nigdy okarmienia nie było kura trawi cztery godziny więc po sześciu jest już pusta no wiadome że nie mogę  odłączyć paszy pół godziny przed łapaniem bo wtedy nie zdążą się napić i tego wszystkiego rozpuścić i faktycznie będą okarmione ale dwie godziny przed złapaniem w moim przypadku w zupełności wystarcza

Ja tej paszy z karmników oczywiście nie zbieram obracam karmidła i wysypuje to na gnój a kury chwilę przed ubojem mają jeszcze radochę zawsze w tym pyle grzebią coś tam go trochę jedzą

Też mam 3 linie hala 17 na 80 karmidło co 70 ale w tak krótkim czasie u mnie kury nie wyjedzą i na 100 % miał bym jakieś przekarmienie ja wyłączając 12 godz mam wyjedzone kompletnie do zera czasami zostaje malo pyłu ale nic nie muszę wysypywać na gnój mogę napisać ciekawostkę co do sztuk tych karmideł weterynaria kiedys liczyła u mnie smoczki i karmidła powiedzieli ze zmieściłem się na styk co do ilości kur na fermie wedle dobrostanu, czy u was też kiedyś liczyli takie cos 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie nigdy nie liczyli

To ja nie wiem dlaczego wam nie wyjadają może u mnie wyjadają dlatego że ja kładę spać kury do końca sześć godzin a wy zapewne tego nie robicie Nie wiem nie mam pojęcia Jaka może być inna przyczyna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, asa napisał:

Też mam 3 linie hala 17 na 80 karmidło co 70 ale w tak krótkim czasie u mnie kury nie wyjedzą i na 100 % miał bym jakieś przekarmienie ja wyłączając 12 godz mam wyjedzone kompletnie do zera czasami zostaje malo pyłu ale nic nie muszę wysypywać na gnój mogę napisać ciekawostkę co do sztuk tych karmideł weterynaria kiedys liczyła u mnie smoczki i karmidła powiedzieli ze zmieściłem się na styk co do ilości kur na fermie wedle dobrostanu, czy u was też kiedyś liczyli takie cos 

U mnie też liczyli, nawet przepływ smoczków 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a na ukrainie też liczyli? opierdoooolić z grubej rury ubrać w kombinezony zdezynfekować spradzić aktuale badania sanepidoskie  albo ... podkulić ogon zwinąć beret w rulonik i czekać az pozamykja za niespełnianie wymagań urrssuli  brukselskich i uuurrraińskich oligarchów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
W dniu 24.04.2024 o 15:55, asa napisał:

Ja 12 godz przed ubojem wylanczam silos kurczaki wyjadają do zera karmniki i pol godz przed lapaniem podnoszę linie 

Poeinienies najpierw zasuwę silosu zamknąć, wypróżnić poprzeczkę , linie chodzą , potem na koniec wyproznic linie trzymajc czujnik. 

2. Co się stalo na rynku, że minrol spadł o 4 grosze?

 

Jaka dźwignia spowodowała taką zmianę, i która  faktura podawana przez ubojnie dla ministerstwa miała na tą obniżkę minrolu wplyw? Co musiało by być na fakturze podane ;

Kto z was mial tak mało  zapłacone?

Musiało być was wielu skoro reakcja jest natychmiast 

 

Czy to byla cena na podstawie  faktur   wolnorynkowych,  ? 

Kto sprzedał wogole tak tanio ? No niechbym sie zgodził ze to prawda ze ktos tanio sprzedał. No  a jesli sprzedal to zaraz został zauważony i minrol juz gwałtowniej reaguje na tą  cząstkę średniej  ważonej.

Czy to jednak mialo wpływ?

Podobno to  nie ma znaczenia wagowo.

A   ale i tak naprawdę spadł wolny rynek? Na chwilkę zachaczyl  4,75 żeby wrócić do 5. 

Nie byl nizszy od minrolu 

 

Pytam bo co spowodowało tą decyzję ? 

 

Screenshot_20240425-180015~2.png

Edytowane przez agroleń.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Jeśli chodzi o minrol są same pytania i nie ma  żadnej logicznej odpowiedzi 

Ja bym jeszcze dodał kolejne pytania

Czy pani czeczko potrafi obsługiwać kalkulator ???

I czy wogóle kalkulator posiada bo jeśli nie to może trzeba jej wysłać bo się kobiecina męczy 

I jeszcze czy ona potrafi liczyć jeśli nie no to chyba do 6-7 klasy podstawówki trzeba ją cofnąć bo tam już się chyba takich rzeczy uczą które wystarczą do policzenia minrolu

Edytowane przez Mistrz
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...