Krachmen 17 Napisano 14 Października 2022 Póki co miśki, wielcy którzy brali ten tłuszcz mają mega załamanie w eksporcie. Odbudowanie wizerunku - pół roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 58 minut temu, Endzi napisał: No to masz drogą pasze, bo ja najdroższy starter tam za 2450. Reszta poniżej 2400 Endzi mogłabyś się pochwalić z jakiej wytwórni bierzesz paszę bo może też bym chciał taką tanią i chętnie bym zadzwonił do przedstawiciela ja biorę z De he... Nie chce mi się teraz szukać cenników i tych papierów ale teraz średnia cena to coś koło 2620, chyba jak dobrze pamiętam i teraz tak, mi ostatni rzut przy zużyciu 1,49 tak 1,49 sam byłem w szoku na średnią 2,87 z całości do 42doby trzymane wyszło 5,67 koszt rzutu i całego życia paliwo papier toaletowy itd... jak dodam kredyty to mam prawie 6 Pewnie zaraz też będę hejtowany Ale ja mam też na przykład niskie koszty ogrzewania w ostatnim rzucie który zdałem spaliłem tylko 500 litrów oleju kupiłem go po 7zł sprzątam sam nie mam pracowników więc tego nie liczę także to też inaczej wychodzi fakt na zapiepszam się jak osioł ale przynajmniej wiem ile to jest warte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 3 Napisano 14 Października 2022 No to skoro jesteś taki szczery i otwarty to bardzo proszę podaj nam gdzie kupujesz taka pasze i ceny s, g1, g2, f i na jakim koksie i na jakiej linii. Jestem ciekaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tradytor 1 Napisano 14 Października 2022 1 godzinę temu, Endzi napisał: No to masz drogą pasze, bo ja najdroższy starter tam za 2450. Reszta poniżej 2400 Chyba rok temu go kopiłeś na zapas . Podaj proszę nazwę paszarni chętnie będę od nich brał . Bo wczoraj dostałem smsa o kolejnej podwyżce cen paszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 2 godziny temu, dex napisał: No to skoro jesteś taki szczery i otwarty to bardzo proszę podaj nam gdzie kupujesz taka pasze i ceny s, g1, g2, f i na jakim koksie i na jakiej linii. Jestem ciekaw Nie rozumiem czy to pytanie do mnie czy nie do mnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Endzi 0 Napisano 14 Października 2022 Ceny paszarnia Ced... z ostatniego rzutu (płatność 14 dni) s1 2410, s2 2380, g1 2360, g2 2300, f 2270. Jeżeli na salimomycynie to jeszcze - 25zl od każdej kwoty. Ceny netto. I kto tu jest bezmozgiem? No chyba Wy skoro płacicie po 2600. Może wy macie kurnik na podwórku na tysiąc sztuk to zniżek nie macie za ilości, albo jesteście jakimiś amebami które nie umieją nic się targować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 8 Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Dzięki Radas za wywołanie mnie "do tablicy" 😂napisze temu p.o.j.e.b.o.w.i. Endziemu czy jak mu tam dokładnie w Twoim tonie - d.e.b.i.l.u. , prowokatorze weź koło i pierd....j się w czoło . Po kiego ch...ja jesteś na tym forum bo na pewno nie po to żeby pisać konkrety, rzetelne info . Takich debiliz.m.ó.w w kwestii kosztów to nie czytałem już chyba z 5 lat . Pasza WSZĘDZIE tam gdzie można zrobić wyniki premium to dzisiaj średnia cena minimum 2600/t brutto. Pisklak brutto + 2 szczepionki IB wylęgarnia od 2 do 2,10 brutto . Nawet przy spożyciu 1,5 i wadze średniej żywca 2,5 kg to tylko te dwa czynniki dają kwotę 3,90 + 0,82 =4,72 . A gdzie dziesiątki innych kosztów ???????????????????????????????????????? Prądzik , opał , obsługa weterynaryjna to około minimum 80 groszy. Dezynfekcja, wynagrodzenia, kredyty ....ech długo wymieniać ... Ty ku.r.w.a. jesteś chyba z kosmosu !!! Krótki przekaz - śpi.e.r.d.a.l.a.j. prowokatorze z tego forum bo nikt tu w twoje banialuki nie uwierzy. Po co to w ogóle robisz??? No po co ??? Po kiego grzyba z siebie robisz publicznie małpę? Wiem , że w państwie pis podsłuchy, prowokacje, kłamstwa, szczucie....to norma , ale do jasnej cholery ludzie tracą majątki życia , a ty im dokładasz do pieca 🥵Oj chłopie porzadny oklep ci sie nalezy 😡 Edytowane 14 Października 2022 przez Żeldrob1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 8 Napisano 14 Października 2022 A w ogóle to przepraszam , że się uniosłem 😯 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 25 minut temu, Endzi napisał: Ceny paszarnia Ced... z ostatniego rzutu (płatność 14 dni) s1 2410, s2 2380, g1 2360, g2 2300, f 2270. Jeżeli na salimomycynie to jeszcze - 25zl od każdej kwoty. Ceny netto. I kto tu jest bezmozgiem? No chyba Wy skoro płacicie po 2600. Może wy macie kurnik na podwórku na tysiąc sztuk to zniżek nie macie za ilości, albo jesteście jakimiś amebami które nie umieją nic się targować. Endzi ale na przykład ja piszę o cenie brutto bo mówimy o kosztach brutto a z twoich kwot +7% to wychodzi przy średniej cenie 2350 (może nie dokładnie nie chce mi się liczyć ) mniej wiecej +165 zł do tony i tak jest to pasza tania ale już nie ma takiej różnicy jak pisałaś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Endzi 0 Napisano 14 Października 2022 Ja wszędzie pisze o kwotach netto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Endzi 0 Napisano 14 Października 2022 28 minut temu, Żeldrob1 napisał: A w ogóle to przepraszam , że się uniosłem 😯 Nikt się nie gniewa, wszyscy wiedzą że jesteś tutaj lokalnym błazen razem z tym Krachmen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 Nie no tak szczerze mówiąc obliczenia endzi naprawdę nie trzymają się kupy ja praktycznie wszystko robiąc sam, osiągając takie wyniki, grzejąc kurnik dwa tygodnie, nie lecząc kur wcale, według forumowiczów jestem wręcz nienormalny robiąc to wszystko, ale te koszty tnę już chyba można powiedzieć na maksa i wychodzi mi 5,7 a tu nagle pojawia się ktoś i mówi że wychodzi 4,9 Nie no po prostu brak słów kiedy mi ktoś wciska taki kit zawsze mówię że nie uwierzę póki nie zobaczę no i jeszcze nigdy nie zobaczyłem. A no chyba że ona pisze o kosztach netto ale to chyba i tak by były za niskie koszty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 3 Napisano 14 Października 2022 @Mistrz nie do Cb, ale ty z tym twoim 1,49 się nie jaraj i nie pędź szybko do komputera żeby się pochwalić, jak piszesz zużycie to jak już to średnioroczne. Czy wam się coś nie zwiera pod kopułą ? Jak zrobiłeś 1,49 to fajnie, brawo a ile zrobisz jak ci IB (słowo zostało usunięte)ie 30% albo sprzedasz z S po 1,5/kg. Kur*a ludzie spójż jeden z drugim ile inwestujesz w rzut a ile ci zostaje. A jeszcze ile będziesz w dupe jak sie coś (słowo zostało usunięte)ie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 Sorry z tym pytaniem o netto Chyba pisaliśmy w tym samym momencie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 14 Października 2022 Mistrzu, chyba jasne, że chodzi o panią Angelikę. Co do tańszych paszarni, Piast ma starter 2425net, salinomycyna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 1 minutę temu, dex napisał: @Mistrz nie do Cb, ale ty z tym twoim 1,49 się nie jaraj i nie pędź szybko do komputera żeby się pochwalić, jak piszesz zużycie to jak już to średnioroczne. Czy wam się coś nie zwiera pod kopułą ? Jak zrobiłeś 1,49 to fajnie, brawo a ile zrobisz jak ci IB (słowo zostało usunięte)ie 30% albo sprzedasz z S po 1,5/kg. Kur*a ludzie spójż jeden z drugim ile inwestujesz w rzut a ile ci zostaje. A jeszcze ile będziesz w dupe jak sie coś (słowo zostało usunięte)ie. No muszę przyznać że wszystko jest możliwe ib to miałem ho ho lata temu jeśli już to zdarzają mi się jakieś enterokoki parę rzutów temu miałem taką konkretną epidemię i zużycie wyszło 1,60 z salmonellą jeszcze na szczęście problemu nie miałem tylko Bardo ale jestem dogadany z ubojnią i biorą mi po normalnej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 Średniorocznych zużyć co prawda nie liczę ale pewnie wychodzi gdzieś tak z1,53-1,55 bo zazwyczaj mam zużycia w tym przedziale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 A no właśnie i chciałbym ponowić pytanie z momentu kiedy dołączyłem do tego forum czy ktoś jeszcze pali olejem opałowym ale tylko olejem opałowym a konkretnie nagrzewnicami z otwartą komorą spalania bo chciałbym coś porównać nie wiem na przykład ilości spalanego oleju czy warunki w panujące w kurniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 8 Napisano 14 Października 2022 (edytowane) 18 minut temu, dex napisał: @Mistrz nie do Cb, ale ty z tym twoim 1,49 się nie jaraj i nie pędź szybko do komputera żeby się pochwalić, jak piszesz zużycie to jak już to średnioroczne. Czy wam się coś nie zwiera pod kopułą ? Jak zrobiłeś 1,49 to fajnie, brawo a ile zrobisz jak ci IB (słowo zostało usunięte)ie 30% albo sprzedasz z S po 1,5/kg. Kur*a ludzie spójż jeden z drugim ile inwestujesz w rzut a ile ci zostaje. A jeszcze ile będziesz w dupe jak sie coś (słowo zostało usunięte)ie. 19 minut temu, Mistrz napisał: Nie no tak szczerze mówiąc obliczenia endzi naprawdę nie trzymają się kupy ja praktycznie wszystko robiąc sam, osiągając takie wyniki, grzejąc kurnik dwa tygodnie, nie lecząc kur wcale, według forumowiczów jestem wręcz nienormalny robiąc to wszystko, ale te koszty tnę już chyba można powiedzieć na maksa i wychodzi mi 5,7 a tu nagle pojawia się ktoś i mówi że wychodzi 4,9 Nie no po prostu brak słów kiedy mi ktoś wciska taki kit zawsze mówię że nie uwierzę póki nie zobaczę no i jeszcze nigdy nie zobaczyłem. A no chyba że ona pisze o kosztach netto ale to chyba i tak by były za niskie koszty Dex ma rację - konwersja na poziomie około 1,5 rzadko się zdarza bo i pisklak jakiego kupujemy pozostawia wiele do życzenia. Poza tym IB potrafi skutecznie rozwalić "system" i jeżeli ktoś nie miał problemów z Izraelem czy wariantem nerkowym niech "chwali pana" i dalej gorliwie modli. Kogo nie ożenili z enterecocami też niech dziękuję opatrzności. Średnioroczne spożycia jak ktoś złapie na poziomie 1,55 powinien dzisiaj się cieszyć. Jak będzie miał 2% upadków ( łącznie) zamiast 10 też niech skacze do góry. Z kilku rzutów na kilku obiektach trudno dzisiaj złapać wyniki jakie miałem 3-4 lata temu. Średniorocznie na paszy z wytwórni i średnim jakość Iowo pisklaku przyjmuję koszt tylko tych dwóch pozycji około 5 złotych . Fatalne rzuty też każdy miewa więc nie ma co pisać o tych super tylko wyciągać średnia. Mistrzu z całym szacunkiem , ale nie chcę wiedzieć jak wyglada u Ciebie ściółka , ile razy dościelasz i jaki masz z tym z.a.p...ol . Dwa tygodnie grzania czyli co ? Ptaki zamiast mieć komfort temperaturowy i klimatyczny maja się same ogrzać? Wentylację musisz ograniczyć.... przecież pasza zamiast oddać energię w mięso to idzie na ogrzanie? Ale o.k. każdy ma swój model tuczu tylko żeby mieć wyniki trzeba ptakom zapewnić warunki. U Ciebie bez grzania i dobrej wentylacji tych warunków w mojej ocenie nie będzie. Żebyśmy mogli mówić o spokojnym życiu z tej branży i nie pisze o rozpasaniu cenowym to dla spokojności i bez szału cena powinna być na poziomie 6,60-7,0 . I to dzisiaj. Jak podniosą paszę i dojdą nowe rachunki za prąd to będzie nieaktualne. Edytowane 14 Października 2022 przez Żeldrob1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 Wiesz co słyszałem to już od ciebie moje kury mają wręcz perfekcyjne warunki jak na dworze jest od 15 do 20 stopni a na kurniku w 14 dobę mam zazwyczaj ustawione 26 to kury bez problemu potrafią sobie tą temperaturę utrzymać nawet w nocy kiedy temperatura spada w okolice pięciu stopni i nie jest duszno nic nie śmierdzi Ja też ciągle mieszam powietrze ruch powietrza jest bardzo ważny w kurniku i naprawdę mocno dosusza ściółkę i pewnie dużo daje to że ciągle dościelam moje kury chodzą ciągle po słomie łapki czyściutkie koszty ogrzewania niskie a czy aż taki zapierdol nie powiedziałbym dościeranie co drugi dzień trwa w zasadzie trzy godziny dościela się zazwyczaj tylko tak do 28 góra 30 doby potem robi się sucho kur jest dużo, grzeją obornik wszystko się zaparza i z dnia na dzień robi się normalnie pustynia na kurniku A poza tym skoro twierdzisz że tym kuom jest tak niedobrze to w takim razie dlaczego rosną tak duże przy tak niskim zużyciu paszy i bez żadnego leczenia latami nie podałem żadnego antybiotyku bo skoro miałyby złe warunki no to chyba wyniki też by były do dupy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 A poza tym dwa tygodnie grzania to ja miałem w poprzednim rzucie. W tym który teraz będę zdawał grzałem trzy tygodnie a w kolejnym pewnie będę grzał ze trzy i pół może nawet do czterech dłużej niż cztery tygodnie nigdy nie grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 A i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz obiekt musi być szczelny jak termos wysokie podciśnienie daje efekt suszenia ściółki nie może być przeciągu Jak chodzisz po kurniku nie możesz czuć że wpada zimne powietrze z zewnątrz wtedy jest sucho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radas 4 Napisano 14 Października 2022 ku.źw.a 10 stron wypocin produkowane w 5 miesięcy, a jak medox dowalił swoje wyświechtanie bzdety, to 2 strony w 24 godziny wyprodukowaliśta. No to teraz do końca stycznia cena poniżej 5 zyla i się rynek oczyści.... Pozostanie tylko Endzi z kupą kasy na koncie. A ubojnie będą stały pod jego kurnikiem w kolejce po audiencję. Endzi przyjmie.... albo nie przyjmie. Taki to Pan ! 🙃 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 8 Napisano 14 Października 2022 2 minuty temu, Mistrz napisał: Wiesz co słyszałem to już od ciebie moje kury mają wręcz perfekcyjne warunki jak na dworze jest od 15 do 20 stopni a na kurniku w 14 dobę mam zazwyczaj ustawione 26 to kury bez problemu potrafią sobie tą temperaturę utrzymać nawet w nocy kiedy temperatura spada w okolice pięciu stopni i nie jest duszno nic nie śmierdzi Ja też ciągle mieszam powietrze ruch powietrza jest bardzo ważny w kurniku i naprawdę mocno dosusza ściółkę i pewnie dużo daje to że ciągle dościelam moje kury chodzą ciągle po słomie łapki czyściutkie koszty ogrzewania niskie a czy aż taki zapierdol nie powiedziałbym dościeranie co drugi dzień trwa w zasadzie trzy godziny dościela się zazwyczaj tylko tak do 28 góra 30 doby potem robi się sucho kur jest dużo, grzeją obornik wszystko się zaparza i z dnia na dzień robi się normalnie pustynia na kurniku A poza tym skoro twierdzisz że tym kuom jest tak niedobrze to w takim razie dlaczego rosną tak duże przy tak niskim zużyciu paszy i bez żadnego leczenia latami nie podałem żadnego antybiotyku bo skoro miałyby złe warunki no to chyba wyniki też by były do dupy Wybacz , ale nie podejmę polemiki ....Hoduję od blisko 30 lat i jeżeli ktoś mi pisze , że duża kura , która szczelnie przykrywa ściółkę przez co nie ma z niej odparowania i siłą rzeczy musi się zrobić wilgotno , że ta duża kura powoduje iż na kurniku robi się pustynia to sorry , ale nie mam pytań. Ruch powietrza bez odprowadzenia wilgoci z parowania ptaków i kału ( czyli dobrej wentylacji ) nie powoduje wysuszenia ściółki. No i jakim cudem bez grzania , przy wilgotności zewnętrznej np. 80-90% + z ptaków chcesz mieć tą Saharę? Ale o.k. dalej nie polemizuję ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 4 Napisano 14 Października 2022 Ja też dalej nie polemizuję dyskutowałem już chyba z dwudziestoma takimi jak ty i wszyscy Odpowiadają mi dokładnie tak jak ty jakoś ja to robię dokładnie tak jak pisałem jest dobrze i wychodzi i się da i nie wiem dlaczego mi przy dużej kurze robi się sucho może dlatego że ja mam na kurniku duże podciśnienie i nisko ustawioną temperaturę moje ptaki jak mają 5 tygodni siedzą zazwyczaj w 17 stopniach A jak dochodzą do 6 to nawet w 15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach