wiesLaw 0 Napisano 19 Maja 2012 Ja kiedyś pryskałem RSM ale tuż przed spodziewanym deszczem było ok. A tak to tylko wężąmi rozlewowymi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 20 Maja 2012 Witam, ktoś posypał już nawóz na buraki w i w jakiej fazie były? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 20 Maja 2012 W ubiegłych latach stosowałem 0,5t/ha saletrzaku 27% przedsiewnie i koniec. W tym roku brakuje mi 40kgN pomyślałem rozlać 100l RSM w fazie 6 liść (grubokroplisty pięciootworkowe) ostatecznie saletra. 6 liści to chyba najlepszy czas na N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 20 Maja 2012 Ja 2 tygodnie temu rozsypałem mocznik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 20 Maja 2012 Ja rozsypałem saletrę. Buraki 4-6 liści. Wyszło mi 140 N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 20 Maja 2012 Po żniwach dałem pod poplon (gorczyca) na buraki 100P, 150K, 70N bez obornika. Na wiosnę 100N chyba będzie za mało przy planowanym plonie 70t/ha? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 20 Maja 2012 Chyba zaryzykuje RSM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 20 Maja 2012 jak rsm to po siewie ok 90 N, a teraz proponuję jakieś saletry ok 100-150 kg i powinno wystrczyć. Nie wierzę że teraz rsm nie przypali buraków nawet przy użyciu węży, a burak to nie pszenica że się odbuduje. Na jesień poszło ok 50 P, 220 K i 15 N i do tego wapno z cukrowni ok 15 t/ha, a na inne parcelki ok 3 ton kredowego. Cukrownianego więcej nie będę stosował... szkoda zachodu. Obstawiam średni plon ok 60, na słabszych 55 a na dobrych 70. Największy jaki uzyskałem to 73. Na przyszłość będę sięstarał aby wyszło 100 P i 300 K i powalczę o plon 80-85 jeżeli wilgoć dopisze. W tym tygodniu lecę od jednoliściennych razem z mikro i borem. Jeśli coś źle robię, czekam czekam na sugestię. Fajnie by było gdybyśmy wstawiali fotki swoich plantacji, przy czasie wstawię fotkę swoich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 25 Maja 2012 Prawdopodobnie kopanie we wrześniu -początek października, więc nie będę podsiewał saletrą czy RSM. Opryskam kilka razy mocznikiem z magnezem i witaminkami, powinno wystarczyć?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 25 Maja 2012 Przy dzisiejszych sugestiach doradców ma wystarczyć 120 N, a u Ciebie naliczyłem 170 N, więc ten mocznik chyba jest zbędny, zwłaszcza ze masz wczesny termin. I jeszce 70 bez obornika? wiec dawałeś obornik... a to w sumie nie wróży dobrej polaryzacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 27 Maja 2012 Czy lontrel w dawce 0,3l/ha poradzi sobie z ostrozniem polnym 15-20cm, Bo mi na polu go zostało troszeczke rdestu i rumianku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 27 Maja 2012 Poradzi sobie z takim ostrożniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 27 Maja 2012 Dałem miejscami 0,5l/ha, ostrożeń ponad 20cm padł buraki zostały. Tyko te 400zł za litr trochę dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 27 Maja 2012 Czy lontrel w dawce 0,3l/ha poradzi sobie z ostrozniem polnym 15-20cm, Bo mi na polu go zostało troszeczke rdestu i rumianku.Mi pyramin 1 kg 65% + 0,2l venzaru 500+ 1l betupu kompakt pogieło rdesty fiołki i komosy a nawet przypaliło liście dużemu bodziskowi. Ja na ostatni raz przed zwarciem rzędów 4 litry betupu kompakt i koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł0128 0 Napisano 29 Maja 2012 pryskałem lontrelem w zeszły czwartek rumian mały wzięło a duży skręciło i zaczyna odbijać dawka 0,4 l/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 6 Czerwca 2012 Na przełomie maj czerwiec zwarły się rzędy zastosowałem tylko jeden zabieg z borem (Foliarel 21%) 3kg/ha pole bez obornika. Czy warto w tej fazie jeszcze wjeżdżać? Zawsze stosowałem w sumie 8-10kg do zwarcia rzędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 6 Czerwca 2012 Ja jeszcze pojadę dopiero po zwarciu warto bo najmniej idzie w ziemię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 9 Czerwca 2012 jaką odżywkę oprócz Boru polecacie na buraczka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 9 Czerwca 2012 Buraki potrzebuja też duzo manganu i troche cynku. A reszte to uzupełnisz w wieloskładnikowej odżywce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Czerwca 2012 No i tytanu na koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 10 Czerwca 2012 co polecacie z gotowych produktów? rosasole, basfoliary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 10 Czerwca 2012 A i jeszcze jedno dziś mij 8 dni po zastosowaniu Agilu dawka 0,66l/h i lekko kręci liscie jednoliściennym ale nic nie działa... co robić poprawiać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Czerwca 2012 a na co leciałeś chwastnicę? Tak naprawdę to z 3 tyg. trzeba czekać na efekt końcowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacenty34 0 Napisano 11 Czerwca 2012 A i jeszcze jedno dziś mij 8 dni po zastosowaniu Agilu dawka 0,66l/h i lekko kręci liscie jednoliściennym ale nic nie działa... co robić pop rawiać?tszeba było atpolanu dodac 1l ha o wiele szybsze działanie i skuteczniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martin16245 0 Napisano 18 Czerwca 2012 ja zapodałem agil 0,4 l w 100 l wody, na zółtych końcówkach. Efekt niesamowity Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach