nemrod 0 Napisano 7 Sierpnia 2008 Pojęcia nie mam jak wysoka i duża to może być pryzma... ja kiszę z 2 ha Faktycznie wiele zależy od plonu w danym roku, ubiegły był rekordowy, szacuję że u siebie w tym roku zbiorę co najmniej 1/4 mniej masy jak w zeszłym.Czyżbyś zamierzał otworzyć produkcję biogazu?no co Ty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybka2485 0 Napisano 7 Sierpnia 2008 Nie jest tak źle, widziałem pryzmę z ok 400 ha, nie jest taka wielka dużo zależy jak ci się ta kukurydza uda. Jak bys był gdzieś z Warmi to moge ci siać i jak duża była? będę pamiętał jak bedzie jakiś plan związany z warmią.Narazie to raczej okolice Siedlec i Lublina/Zamościa. Chyba że gdzieś koło Ciebie jest dużo świń i krów (na rusztach). Wtedy trochę to zmienia postać rzeczy. Pzdr Nemrod co do wysokosi pryzmy: 20x10m i 2m wysokosci w silosie... ja jestem spod lublina to daj znac na pw to pogadamy:) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 9 Sierpnia 2008 No właśnie ta pryzma była w biogazowni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wal_ek 0 Napisano 13 Sierpnia 2008 Kolegood 6 do 8 dni pod warunkiem posiadania odpowiedniego sprzętu i pracy 24h/dobę Co do miejsca to się nie wypowiemnajlepiej zrobić pryzmę - rękaw to najdroższe rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nik29 0 Napisano 17 Sierpnia 2008 Ile może kosztować 1 ha. kukurki przeznaczonej na kiszenie? Rośliny różnej wielkości w większości małe z kiepską kolbą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 18 Sierpnia 2008 Ile może kosztować 1 ha. kukurki przeznaczonej na kiszenie? Rośliny różnej wielkości w większości małe z kiepską kolbą.lub bardzo duże rośliny a z kolbami to różnie dość małe jak to policzyć aby nie stracić obornika - suchej masy nawozu wyciągniętego z gleby sprzedając zbyt tanio? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin1984 0 Napisano 21 Sierpnia 2008 witam wszystkich mam pytanie w jakiej fazie zbieracie kukurydze na kiszonke dla bydla mlecznego ? za odpowiedzi wielkie dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 21 Sierpnia 2008 Ja niestety jestem zależny od usługodawcy, jak przyjdzie w moje okolice to po kolei wszyscy koszą.... oczywiście zawsze są o to batalie, bo nikt nie chce pod koniec sierpnia niedojrzałej kosić tylko wszyscy w optymalnym terminie... A tak na poważnie - o ile wiem ,ziarno powinno być od zewnątrz do połowy twarde, a od wewnątrz ciastowate. Granica ta jest widoczna po przełamaniu kolby na pół, wtedy kiszonka ma największą wartość. Rok temu kosiłem w fazie ziarna ciastowatego, tylko z wierzchu trochę stwardniało i też wyszło dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin1984 0 Napisano 24 Sierpnia 2008 dzieki za wypowiedz, choc mam jakkies porównanie bo jedni mi powiedzieli ze w fazie mleczno woskowej ,i wlasnie nie wiem czy maja juz ciac czy tez nie bo juz taka jest a dziki troche zaczynaja grasowac:)jeszcze raz dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik123456789 0 Napisano 26 Sierpnia 2008 jaka według was jest opłacalnosc uprawy kukurydzy na sprzedaż ziarna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacol 0 Napisano 26 Sierpnia 2008 wita mam pytanie. ile może kosztować hektar kukurydzy na kiszonkę ? wysokość roślin ponad 2 metry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 26 Sierpnia 2008 jaka według was jest opłacalnosc uprawy kukurydzy na sprzedaż ziarna Trudno powiedzieć po ile będzie w skupie ,ale znając dzisiaj cenę pszenicy i koszt suszenia cena za mokrą może oscylować w granicach 250zl/t a sucha ok 450 ,oczywiscie po zniwach.Zaprzyjaznieni drobiarze wolą pszenicę i nie ma takiej siły by kupili drożej kukurydzę.Gdy ceny takie się sprawdzą trudno spodziewać się zysków z jej uprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 27 Sierpnia 2008 mnie się wydaje że hodowcy drobiu muszą dać jakiś udział w paszy kukurydzy ,ze względu na specyficzne wartości odżywcze tego ziarna ,ja liczę ok.300-400zł za mokrą po żniwach i 600-700 za suchą ,gdyż cena kukurydzy kształtuje się na poziomie pszenicy konsumpcyjnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 27 Sierpnia 2008 http://www.netbrokers.pl/zboze_artykuly_archiwum_wynik.php?newlang=polish&id=22309tu macie prognozy ,mocno optymistyczne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 30 Sierpnia 2008 a jakby tak na kiszonke do biogazowni niemieckiej sprzedaćgdzieś o tym było ale szybko to - nie chce mi się szukać jak to wyliczyć ma 200km do Szczecina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 12 Września 2008 Jak tam u was kukurydza ,bo u nas po ostatnich opadach kolby podeschły.Czasami końcem września może być koszenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 14 Września 2008 U mnie jest mocno przyschnięta (San), łodygi żółkną a większość kolb ma suche łuski, ziarno też prawie całe twarde, z tym że ja będę robił kiszonkę... Usługodawca się ociąga i nie mam wyjścia muszę czekać, mam nadzieję że zakisi się taka sucha Zauważyłem ciekawą rzecz: na słabszych kawałkach, gdzie w upały stała zwinięta i zaschnięta, teraz jest zieloniutka i kolby dopiero w dojrzałości mlecznej... a więc sytuacja się odwróciła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DAREX 0 Napisano 15 Września 2008 kuku po ile waszym zdaniem bedzie w tym roku kukurydza mokra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 15 Września 2008 kuku po ile waszym zdaniem bedzie w tym roku kukurydza mokraoby tak jak w poprzednim sezonie 600/t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 16 Września 2008 Wg mnie niestety będzie pik w dół z ceną.O 600zł można zapomnieć. Ja obstawiam 300-350zł/tNiestety już nie jestem optymistą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 16 Września 2008 może 400zł/t przy 30-32% wilgotności jak niżej to znowu się wyjdzie na zero bo plon za ciekawy nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekXXL 0 Napisano 17 Września 2008 400zł to chyba bardzo optymistyczne podejście do sprawy bo słyszałem, że za ok 450 można sucha z południa europy ściągnąć pod warunkiem że płaci się gotówką więc bliżej 300zł bym obstawiał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
telemach 0 Napisano 17 Września 2008 czy ktos z was orientuje sie gdzie w tym sezonie bedzie mozna sprzedac na podkarpaciu mokra kuku z 2ha ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 19 Września 2008 no i mamy pierwsze wywoania cenowe na mokrą kukurydzę. 150-200zł za tonę !!! Ja pier...le Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 21 Września 2008 gdzie w takim razie mozna w wlkp kupić worki do zakiszania balotów siana co sie odkurzaczem wysysa powietrze (wsadzę je do BB 1,5 tonowego nasypie i kwita) u mnie w okolicy jeszcze w tym tygodniu słyszłem cenę 300zł ale jak 150 to masakra to kiszę całe ziarno - choć pierwszy raz i niedużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach