Skocz do zawartości
Żeldrob1

CENA BROJLERA

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, magister napisał:

Czy ktoś z użytkowników forum sprzedaje do Uniszek ?? Od 3 tygodni pomimo wzrostu cen podają na cenach rolniczych 5 zł 😡 oczywiście celowo zaniżając średnią cenę ...😡 Średnia cena tuszki ceny rolnicze 8,36, najwyższa 8,8 a Uniszki za żywca 5 zł...

Pisz do Cen Rolniczych, że podają nieprawdziwe dane i żeby ich pominęli w zestawieniu. Przy okazji wspomnij o ubojni nr 4. Podobna sytuacja...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety , ale ceny rolnicze publikują takie ceny jakie zostały im przekazane od ubojni i nie mogą tego w żadne sposób zmieniać - w skrócie taka odpowiedz dostałem ... Jedyne rozwiązanie -  bunt hodowców . Omijać takie ubojnie z daleka , może wtedy coś się zmieni . Ubojnia Uniszki wpisanie są po nazwie,  a jeśli chodzi Radas o ubojnie nr 4 to też każdy z tego terenu wie o którą ubojnię chodzi ... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znam osobę która jakiś czas temu zdawała do uniszek salmonellę i z tego co wiem oni głównie to biją,jechali po te kury przez całą polskę, oni podobno jeżdżą nawet za granicę po te kury ale nie słyszałem żeby były z nimi jakiekolwiek problemy czy z płatnością czy z czymkolwiek. Nie wiem czy biją też normalne kury ale jeśli nie to chyba nie powinni wystawiać ceny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ta firma to wogole jest wał, biją normalnego brojlera też. 3lata temu wyszło mi na urzędowce enteritidis, i oddawałem kurę do nich... Płatność 80+ waga całkowicie inna niż ważone u nas na miejscu 140gram wyparowało w 8godzin? Cena uzgodniona 1.5zl, na fakturze 1.4. faktura przyszła po 40dniach. Z tego co wiem to teraz płatności ponad 100dni, byli w okręgu pechowcy😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już miesiąc temu o tym pisałem. Przecież to potwornie obniża cenę wolnorynkową i  kontraktacyjną i nie są to małe kwoty tylko w skali kraju miliony na tylu przerzuconych tonach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A pomyśleliście może czemu tylko praktycznie jedna firma w kraju może ubijać ptaka wolnorynkowego  z S ? To są ogromne pieniądze !!! Słyszałem przypadki ze ubojnie chciały taki uboj przeprowadzić ale zgody nie dostały, a jak jakaś duża ubiła eske nie z kontraktacji tylko z wolnego to ją tak wet przetrzepał że się odechciało. 

  • Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielka Brytania dogadała się 1 sierpnia z Brazylią w sprawie importu drobiu. Co to dla nas oznacza wie każdy, kto zna dane o polskim eksporcie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś był chociaż z miesiąc w angli to by Ci się nie chciało nawet tego pisać że ten chlorowany mrożony rozmrażanie syf angole będą jeść oni są wybredni i ma być jakosc cena nie gra roli .

Tuszka Ostro w górę  dziś na 5,6 net całe południe  upałów brak 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, Stary hodowca napisał:

Jakbyś był chociaż z miesiąc w angli to by Ci się nie chciało nawet tego pisać że ten chlorowany mrożony rozmrażanie syf angole będą jeść oni są wybredni i ma być jakosc cena nie gra roli .

Tuszka Ostro w górę  dziś na 5,6 net całe południe  upałów brak 

A k.rwy Wipaszowsk.e Na 5,05 😄

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy macie ostatnio problemy z różnicowaniem się stada ?

Wykluczam  Kokcydiozę bo jej nie widać w jelitach 

Mareka ,  ib ird zaszczepione.

Pasza na tekturze falistej 6. dób. 

Światło wysokie. 

Ogrzewanie gazowe zamknięte , podlogowe centralne i boczne. 

Wentylowane .

Sucho na fermie , pasza i woda w normie . Kury 3 tydzień jedne mają 900 gr a jest partia 750gr ok 20 %. 

Od początku ważone w skrzynce pisklęta  w pierwszym dniu na start 80 % 40gram a 20% 30gram. 

Gdzie tu szukać przyczyny?

To juz kolejny raz rak się dzieje . Karmidla  minimax roxella pasza nie rozsypywana  . 

Antybiogram pisklat wysokie ecoli i enterokoki . 

Leczone a start enro i po 2 tyg amoxy.

Poidla corti 80ml 360st.

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez agroleń.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, agroleń. napisał:

Czy macie ostatnio problemy z różnicowaniem się stada ?

Wykluczam  Kokcydiozę bo jej nie widać w jelitach 

Mareka ,  ib ird zaszczepione.

Pasza na tekturze falistej 6. dób. 

Światło wysokie. 

Ogrzewanie gazowe zamknięte , podlogowe centralne i boczne. 

Wentylowane .

Sucho na fermie , pasza i woda w normie . Kury 3 tydzień jedne mają 900 gr a jest partia 750gr ok 20 %. 

Od początku ważone w skrzynce pisklęta  w pierwszym dniu na start 80 % 40gram a 20% 30gram. 

Gdzie tu szukać przyczyny?

To juz kolejny raz rak się dzieje . Karmidla  minimax roxella pasza nie rozsypywana  . 

Antybiogram pisklat wysokie ecoli i enterokoki . 

Leczone a start enro i po 2 tyg amoxy.

Poidla corti 80ml 360st.

 

 

 

 

Może wymieszane stada?  80℅ z jednego stada 20℅ z innego. 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, agroleń. napisał:

Czy macie ostatnio problemy z różnicowaniem się stada ?

Wykluczam  Kokcydiozę bo jej nie widać w jelitach 

Mareka ,  ib ird zaszczepione.

Pasza na tekturze falistej 6. dób. 

Światło wysokie. 

Ogrzewanie gazowe zamknięte , podlogowe centralne i boczne. 

Wentylowane .

Sucho na fermie , pasza i woda w normie . Kury 3 tydzień jedne mają 900 gr a jest partia 750gr ok 20 %. 

Od początku ważone w skrzynce pisklęta  w pierwszym dniu na start 80 % 40gram a 20% 30gram. 

Gdzie tu szukać przyczyny?

To juz kolejny raz rak się dzieje . Karmidla  minimax roxella pasza nie rozsypywana  . 

Antybiogram pisklat wysokie ecoli i enterokoki . 

Leczone a start enro i po 2 tyg amoxy.

Poidla corti 80ml 360st.

Ja bym powiedział że to pisklęta z różnych stad no bo skoro na początku miałeś różnicę w wadze, teraz różnica też jest duża i do tego co by wskazywało na to że to przez pisklęta to procent tych mniejszych jest mniej więcej taki sam jak na początku. Czyli prawdopodobnie mieszają sobie na tyle bezczelnie jajka że wychodzą pisklęta różnej wagi. Aczkolwiek jest to trochę dziwne bo ja co prawda nigdy nie ważyłem piskląt tak na sztuki w sensie ile waży poszczególna sztuka zawsze ważę 40 sztuk i z tego biorę średnią ale miałem czasami pisklęta zróżnicowane zwłaszcza z młodych stad gdzie średnia waga wychodziła z tego co pamiętam rekordowo nawet 32g były naprawdę takie maluśkie i takie większe ile ich zdechło tyle zdechło bo w tych młodych stadach jest dużo padów na początku i to niekoniecznie zdychają te najmniejsze ale już tak  w czwartym tygodniu jakiegoś zróżnicowania raczej nie było ja bym powiedział że one są jeszcze za młode poza tym 900 g a 750 to jest jakaś taka duża różnica? bo dla mnie to nic nadzwyczajnego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.08.2023 o 10:05, Stary hodowca napisał:

Jakbyś był chociaż z miesiąc w angli to by Ci się nie chciało nawet tego pisać że ten chlorowany mrożony rozmrażanie syf angole będą jeść oni są wybredni i ma być jakosc cena nie gra roli .

Tuszka Ostro w górę  dziś na 5,6 net całe południe  upałów brak 

Problem w tym, że 60% mieszkańców UK nie ma nic wspólnego z  Brytyjczykami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 31.07.2023 o 20:55, JozekPan napisał:

Ta firma to wogole jest wał, biją normalnego brojlera też. 3lata temu wyszło mi na urzędowce enteritidis, i oddawałem kurę do nich... Płatność 80+ waga całkowicie inna niż ważone u nas na miejscu 140gram wyparowało w 8godzin? Cena uzgodniona 1.5zl, na fakturze 1.4. faktura przyszła po 40dniach. Z tego co wiem to teraz płatności ponad 100dni, byli w okręgu pechowcy😉

 

Edytowane przez agroleń.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 30.07.2023 o 14:26, agroleń. napisał:

 

Do kur Wychodzę napisał:

Przecież są zdrowe nikt na świecie nie umiera od tego......

 

O chorobie związanej z mączkami zamieszczam skrawek literatury dla odświeżenia wiedzy nt.

CJD występuje u ludzi w czterech postaciach:

  • postać samoistna, czyli sporadyczna sCJD, ze złogami PrP i o charakterystycznym obrazie neuropatologicznym, stanowi ok. 90% przypadków,
  • postać rodzinna fCJD, czyli choroba genetyczna neuropsychiatryczna,
  • postać jatrogenna jCJD (przepasażowana) spowodowana zażywaniem leków uzyskanych z przysadki mózgowej,
  • postać tzw. wariantu choroby vCJD, czyli choroba w wyniku przeniesienia gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) na człowieka.

Gąbczaste encefalopatie są przenoszone na zwierzęta przez wszczepienie zarażonych tkanek. Obecnie stworzenia te zarażają się także wtórnie, spożywając mączkę mięsno-kostną produkowaną z różnych gatunków zwierząt. W ten sposób ludzie wyhodowali priony odporne i zdolne zakazić różne gatunki zwierząt.

Tak więc sama natura pokazała nam możliwość wykorzystania prionów jako broni o opóźnionym działaniu.

W 2011 roku podczas prac eksperymentalnych nad badaniem choroby Creutzfeldta-Jakoba u myszy wykazano możliwość zakażenia drogą powietrzną aerozolami zawierającymi cząsteczki prionów. jest rzucenie kopyt za 5-7 lat... 
 
Na przykład choroba Creutzfeldta-Jakoba jest przenoszona z człowieka na człowieka iz człowieka na szympansa; scrapie jest przenoszona między owcami i kozami, ale nie jest przenoszona na szympansy. Jednocześnie bariery międzygatunkowe nie są absolutne. Bariery międzygatunkowe mogą wyrażać się nie tyle w niemożności przeniesienia zakażenia na zwierzęta odległego gatunku, ale w wydłużeniu okresu inkubacji, a także w tym, że nie wszystkie, ale część zakażonych eksperymentalnie zwierząt zachoruje
+2
Odpowiedź

Użycie mączek zwierzęcych jako paszy jest zakazane w Unii Europejskiej od stycznia 2001 r.

 

  • Czy i w jaki sposób przeprowadzana jest kontrola importowanego na rynek UE drobiu pod względem stosowania mączek zwierzęcych w procesie hodowli?

 

W UA nie ma przecież 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nowy wariant koronawirusa SARS-CoV-2 o nazwie Eris zaczął gwałtownie rozprzestrzeniać się na całym świecie - alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia. W ostatnich tygodniach liczba jego przypadków niemal się podwoiła. Eksperci ostrzegają, że jesienią fala zakażeń może dodatkowo przybrać na sile.

O zagrożeniu stwarzanym przez nowy wariant SARS-CoV-2 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała w raporcie z 3 sierpnia. Przekazano, że od lipca obserwowane jest rozprzestrzenianie nowego, zmodyfikowanego wariantu wywodzącego się od omikrona, oznaczonego jako EG.5 lub Eris - od imienia greckiej bogini walki i niezgody.

Eris - nowy wariant koronawirusa

Według WHO nowy wariant został wykryty już w 45 krajach w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. W okresie od połowy czerwca do połowy lipca liczba jego przypadków wzrosła globalnie niemal dwukrotnie. Eksperci zwracają uwagę na bardzo wysoką zaraźliwość nowego wariantu, przy ogólnie podobnych wywoływanych objawach jak w przypadku omikrona. "EG.5, chociaż bardziej zaraźliwy (od wcześniejszych wariantów - red.), nie jest bardziej wirulentny (wywołujący chorobę - red.), a reakcja na niego jest generalnie taka sama jak w przypadku innych wariantów" - mówi cytowany przez "Washington Post" prof. K. Srinath Reddy z organizacji pozarządowej Health Foundation of India.

Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) 4 sierpnia przekazało, że Eris jest obecnie najczęściej wykrywanym wariantem wirusa SARS-CoV-2 w Stanach Zjednoczonych i stanowi 17,3 proc. wszystkich przypadków COVID-19 w tym kraju. W ciągu poprzednich dwóch tygodni liczba hospitalizacji z powodu tego wariantu wzrosła o 13 proc.

Podobne dane opublikowano także w Wielkiej Brytanii. Na początku sierpnia Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia przekazała, że wraz z pojawieniem się Eris na Wyspach liczba nowych zakażeń wzrosła tam o 200 tysięcy. Brytyjskie władze zalecają ostrożność, ale podkreślają jednocześnie, że nie ma przesłanek, iż nowy wariant koronawirusa jest groźniejszy od wcześniej pojawiających się szczepów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nowy wariant koronawirusa SARS-CoV-2 o nazwie Eris zaczął gwałtownie rozprzestrzeniać się na całym świecie - alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia. W ostatnich tygodniach liczba jego przypadków niemal się podwoiła. Eksperci ostrzegają, że jesienią fala zakażeń może dodatkowo przybrać na sile.

O zagrożeniu stwarzanym przez nowy wariant SARS-CoV-2 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała w raporcie z 3 sierpnia. Przekazano, że od lipca obserwowane jest rozprzestrzenianie nowego, zmodyfikowanego wariantu wywodzącego się od omikrona, oznaczonego jako EG.5 lub Eris - od imienia greckiej bogini walki i niezgody.

Eris - nowy wariant koronawirusa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie macie ceny najmocniejszej paszy? 30 pln w miesiąc spadło a pszenicy nikt za 700 pln nie chce skupić. To jakiś meksyk jest.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, _s69 napisał:

Jakie macie ceny najmocniejszej paszy? 30 pln w miesiąc spadło a pszenicy nikt za 700 pln nie chce skupić. To jakiś meksyk jest.

bo za dobrą trzeba dać 1000zl, za 700 to było na wiosnę.....trzeba było kupować a nie rżnąć cwaniaka...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z uwagi na pogodę myślę że w tym roku pszenicy k. będzie bardzo mało a pszenicy p. wręcz odwrotnie będzie w c**j. 
Ceny na pewno będą to odzwierciedlały  

To jest dobry prognostyk nawet pod względem jakości pasz , jeśli pszenica będzie tania będą jej używać więcej kosztem kukurydzy...

Edytowane przez dex

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, JozekPan napisał:

1000zl za tonę pszenicy ehe... U nas konsumpcyjną 830zl netto, paszowa 750netto.

wole dać 1000 za 13% białka jak 800 za 9-10%.. ale każdy robi jak potrafi...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...