pasio 0 Napisano 15 Maja 2012 Narazie pogoda sprzyja pszenicy, więc dlaczego nie zainwestować w lepsza ochronę, zwłaszcza, że praktycznie cała ozima poszła pod pług:(. Liczę, ze na jarej da się zarobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 16 Maja 2012 koledzy doradzcie czym zwalczyc rumian poszedl mocarz i widze ze tych mocnych rumianow nie rusza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasio 0 Napisano 16 Maja 2012 U mnie rumian załatwił Lintur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 16 Maja 2012 Narazie pogoda sprzyja pszenicy, więc dlaczego nie zainwestować w lepsza ochronę, zwłaszcza, że praktycznie cała ozima poszła pod pług:(. Liczę, ze na jarej da się zarobić.nielicz za wiele .jara to nie ozima. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 16 Maja 2012 koledzy doradzcie czym zwalczyc rumian poszedl mocarz i widze ze tych mocnych rumianow nie rusza.wystarczy dość tani chwastox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 17 Maja 2012 Tylko ze trzeba patrzeć na stadium pszenicy bodajże można pryskać do końca fazy krzewienia jeśli się mylę proszę o sprostowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 17 Maja 2012 Tylko ze trzeba patrzeć na stadium pszenicy bodajże można pryskać do końca fazy krzewienia jeśli się mylę proszę o sprostowaniemasz rację , w fazie 1 kolanka przypuszczam że nic się nie stanie. ojciec kiedyś poprawki robił w pszenicy na chabra w fazie 2 kolanka bo mustang go przepuścił. tyle że pewnie jakiś spadek plonu będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 17 Maja 2012 tak koledzy maja racje powinno sie zwalczac chwasty w fazie krzewienia.ale kiedys slyszalem ze granstar nawet w puzniejszych fazach rozwojowych zbozu nie szkodzi.ale czy to prawda tego nie wiem. a w ostatnich dniach waronkow do pryskania nie ma mocno wieje i w piatkowa noc ma byc tylko+1 o kto wie czy nie bendzie przymrozku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 17 Maja 2012 Nic nie powinno się stać. Ja stosowałem Aurorę niedawno która też jest do końca krzewienia a moja pszenica miała już grubo ponad dwa kolanka i się nic nie stało. Natomiast jak to się odbije na plonie ? - tego nie wie nikt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 18 Maja 2012 czy na drugi zabieg od grzyba mozna dawac mocznik?? jezeli tak to w jakim stezeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 18 Maja 2012 w fazie koniec strzelania w zdzblo 6-8 % kloszenie 5-6% kwitnienie nie wolno dojrzalosc wodna 4-5%.uwazaj na upalne dni aby nie stosowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 18 Maja 2012 w fazie koniec strzelania w zdzblo 6-8 % kloszenie 5-6% kwitnienie nie wolno dojrzalosc wodna 4-5%.uwazaj na upalne dni aby nie stosowac no wlasnie teraz zapowiadaja upaly ale jakby tak wieczorem po zachodzie slonca powinno byc dobrze zeby nie popalic w mieszance z duetem nie bedzie to przeszkadzac? myslalem dodac jeszcze troche NPK i siarczanu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 19 Maja 2012 zboze mozna przypalic nawet wieczorem.w lanie panoje wyzsza temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 20 Maja 2012 co lepiej dać na pszenicę jarą 1. karbendazym 0,5l/h a może bumper 0,5l.h? ok 40zł/h A może wariant droższy 2, epokosykonazol 125g/h ? albo alert stary 1lh ? to tak ok 70-80zł/h co lepiej wybrać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 20 Maja 2012 Strategia I czy II zabiegowa?Jeżeli jedno to pokusiłbym się co najmniej o "epoksy" np. Duett Ultra a może nawet coś ze "strobi" np. Juwell a jeżeli na dwa zabiegi to prochloraz lub propikonazol czyli Bumper + na II strzał coś na tebukonazolu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 20 Maja 2012 proponuje soligor koszt ok.70kilku zł/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 0 Napisano 20 Maja 2012 Co moga oznaczać zmiany na tych liściach? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a540c3a7ac49863.html na tym z prawej to na 99% ślad po skrzypionkach bo w zasadzie ją zrzucilem z tego liścia, to z lewej wydaje mi sie że przebarwienie od niedawnego przymrozku, ewentualnie może oznaka niedoboru fosforu? a te 2 w srodku to grzyb? dodam że było pryskane na początku maja Propico+Corbel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 20 Maja 2012 Ja myślę ze to oznaki stresu po opryskach o dużych stężeniach np triazolu, lub warunków atmosferycznych, ten ostatni to na bank skrzypionka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 0 Napisano 20 Maja 2012 na grzyba tez mi nie wyglada bo nie ma charakterystycznych dla niego plam, tylko po prostu liść jest przypalony. jesli było by to przypalenie od oprysku to nie powinno sie pojawiać wiecej takich liści - pojde za pare dni i wtedy zobaczymy. A na te skrzypionki lepiej pryskac od razu poki jest ich mało czy poczekać jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 21 Maja 2012 Te dwa liście w środku to susza czyli warunki stresowe na bank Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 21 Maja 2012 w mojej okolicy to tez norma. I czym bardziej ktos dbał o pszenice tym bardziej poparzona. Czyli susza, wysoka temperatura i intensywna ochrona chemiczna powoduje takie skutki. jak zauważyłem to w zaniżeniach terenu gdzie było więcej wilgoci efektów takich nie ma . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 21 Maja 2012 Strategia I czy II zabiegowa?Jeżeli jedno to pokusiłbym się co najmniej o "epoksy" np. Duett Ultra a może nawet coś ze "strobi" np. Juwell a jeżeli na dwa zabiegi to prochloraz lub propikonazol czyli Bumper + na II strzał coś na tebukonazolu. Technologia dwu zabiegowa na drugi zabieg daję falcon, ale ten bumper utrzyma tą jarkę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwozd 0 Napisano 21 Maja 2012 Bumper jest trochę słaby w tamtym roku w ozimej tonacji zasianej po łubinie dał rade i było bardzo dobrze a w tym roku troche nie radzi sobie z mączniakiem. Falkon na kłos już kupiony.W przyszłym sezonie na T1 myśle dać mieszankę bumper 0.5l + sarfun 0.2l. co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasio 0 Napisano 21 Maja 2012 Na mączniaka bardzo dobrze działa Talius, więc proponuję mieszankę Alert0,8 + Talius 0,15:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 21 Maja 2012 Bumper jest trochę słaby w tamtym roku w ozimej tonacji zasianej po łubinie dał rade i było bardzo dobrze a w tym roku troche nie radzi sobie z mączniakiem. Falkon na kłos już kupiony.W przyszłym sezonie na T1 myśle dać mieszankę bumper 0.5l + sarfun 0.2l. co o tym myślicie? Kolego ile zapłaciłeś za Falkon? Jakie opakowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach